Afbeelding

TU Delft behaalt eerste prijs bij de Olympische Spelen voor duurzame bouw

wonen

Editie: Week 31, Jaargang 22 |

De TU Delft heeft aan de Olympische Spelen van de duurzame bouw in Versailles meegedaan met een huis met een tweede huid.

DELFT – Hoe kunnen we bestaande steden grootschalig verduurzamen en bewoners meer bewust maken van hun energiegebruik? Dat heeft het studententeam van de TU Delft laten zien tijdens de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen van de duurzame bouw, die de afgelopen twee weken plaatsvond in Versailles.

Met de inzending 'Prêt-à-Loger, Home with a skin' won het team de eerste prijs voor Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal bewustzijn en de tweede prijs voor Energie-efficientie en Bouwmanagement, Gezondheid en Veiligheid.
Overall eindigde het Delftse team op de derde plaats op slechts drie punten afstand van het Italiaanse team dat eerste werd. Het Delftse team had heel bewust gekozen voor het verduurzamen van een bestaand jaren zestig rijtjeshuis. Dit deed het team door het aanbrengen van een ‘tweede huid’, waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Door te kiezen voor het aanpassen van een oud rijtjeshuis liet het team zien hoe bestaande woningen, waarvan er alleen in Nederland al 1,4 miljoen zijn, kunnen worden getransformeerd naar duurzame woningen. Daarmee hebben de studenten een heel realistisch concept neergezet en onderscheidde dit huis zich van de nieuwbouw- of optopwoningen, of wel woningen met een opbouw, die de andere negentien universiteiten hadden neergezet. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoofdbegeleider van het team: “De duurzaamheiduitdaging van de toekomst zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn en het veranderen van ieders persoonlijk gedrag, waarbij ieders leefkwaliteit verbetert. Met ons huis hebben we laten zien hoe een typisch Nederlands, Noordwest-Europees woontype energieneutraal kan worden gemaakt.”
De studenten en de medewerkers van TBI Holdings demonteren het huis nu weer om het voor de derde en voorlopig laatste keer op te bouwen op de campus van de TU Delft, als onderdeel van The Green Village. Op maandag 25 augustus a.s. opent Minister Blok van Wonen het huis in Delft.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12