Afbeelding

Woonberichten

wonen

Online seminar voor starters op de woningmarkt
DELFT – Starters op de woningmarkt kunnen op maandagavond 14 april a.s. antwoorden op hun vragen krijgen tijdens een online seminar. Ze kunnen vragen stellen over het kopen van een huis. De belangstelling voor het kopen van een eigen huis zit flink in de lift, daarom deze informatieve bijeenkomst. De afgelopen maanden krijgt Vereniging Eigen Huis steeds meer vragen van mensen die voor het eerst een huis willen kopen. Veel vragen gaan over het onderhandelen over de koopprijs, de rol van de makelaar, gebreken en bouwkundige keuringen, verschillen in hypotheken en regels voor hypotheekrenteaftrek. Daarnaast willen aanstaande woningbezitters weten wanneer een koopovereenkomst definitief is. Deze en andere vragen komen aan de orde in het seminar van 14 april a.s. dat begint om 20.00 uur. Kijkers kunnen live vragen stellen, via de chatfunctie. Het seminar is gratis voor leden en niet-leden van Vereniging Eigen Huis, maar deelnemers moeten zich wel vooraf even aanmelden. Het is ook mogelijk het seminar later terug te kijken.
Huishoudens met stadsverwarming betalen te veel
DELFT - Nederlandse huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming betalen jaarlijks tot 275 euro te veel voor warmte. Dit schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan Minister Blok. Begin dit jaar opende Vereniging Eigen Huis het Meldpunt Warmtewet. Hierop kwamen tot dusver meer dan zevenhonderd reacties binnen over stadsverwarming en de Warmtewet. Huishoudens klagen onder meer over hoge rekeningen, maar ook over veiligheidsrisico’s en de gevolgen die de wet heeft voor Verenigingen van Eigenaren. In een brief aan Minister Blok van Wonen vraagt de vereniging de problemen rondom stadsverwarming op te lossen. Sinds januari dit jaar geldt de Warmtewet. Die moet ervoor zorgen dat huishoudens worden aangesloten op stadsverwarming of een andere collectieve warmtevoorziening, niet meer betalen voor warmte dan huishoudens met een CV-ketel. Ondanks deze wet betalen huishoudens met stadsverwarming tot 275 euro per jaar te veel voor warmtelevering. Meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben geen aansluiting op het aardgasnet, maar danken hun warmte aan stadsverwarming: veelal restwarmte van elektriciteitscentrales. Consumenten die op stadsverwarming zijn aangesloten kunnen daar niet vanaf en kunnen ook niet wisselen van warmteleverancier.
Grondprijzen met 20 procent omlaag bij herstel woningmarkt
DELFT - Bij een licht herstel van de woningmarkt, kunnen de grondprijzen nog eens met bijna 20 procent zakken. Dit blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau Deloitte. Volgens Deloitte zijn veel gemeenten te optimistisch over het herstel van de markt. Zij gaan ervan uit dat de komende jaren voor zo'n 35 miljard euro aan grond wordt verkocht. Voorwaarde is wel dat de grondprijzen herstellen of op z'n minst stabiel blijven. De woningmarkt moet wel flink opleven, wil dit scenario reëel worden. Als woningen per jaar 2 procent in waarde zouden afnemen en de bouwkosten gelijk blijven, dan dalen de grondopbrengsten over de komende vijf jaar met 37 procent, zo berekende Deloitte. Alleen als de huizenprijzen de bouwkosten ruim overtreffen, dan blijven de grondprijzen op peil. Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over de verliezen van het gemeentelijke grondbedrijf. Uit een onderzoek dat de vereniging liet uitvoeren door researchbureau RIGO blijkt dat veel gemeenten hierover weinig transparant zijn. De vrees bestaat dan ook dat de onroerende zaakbelasting (ozb) de komende jaren in veel gemeenten zal stijgen om de verliezen te compenseren, zo schrijft de vereniging in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief pleit de vereniging ook voor marktconforme grondprijzen. Sinds het begin van de crisis in 2008 is de prijs voor een vierkante meter bouwgrond nauwelijks verlaagd. Nieuwbouwwoningen zijn hierdoor onnodig duur.
Aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal gestegen
DELFT - Het aantal hypotheekaanvragen steeg in het eerste kwartaal van 2014 met 50 procent, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde in januari, februari en maart in totaal bijna 41.500 aanvragen. HDN registreert ongeveer tweederde van alle Nederlandse hypotheekaanvragen. Dit netwerk geeft dus een goed beeld van het sentiment in de markt. Het aantal hypotheekaanvragen bij HDN groeide maandelijks in het eerste kwartaal van dit jaar: van circa 12.000 aanvragen in januari, naar 14.000 in februari en bijna 15.500 in maart. Door de crisis en gewijzigde wet- en regelgeving per 1 januari 2013 was het aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal van 2013 erg laag. Maar ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 en 2012 scoort het eerste kwartaal van 2014 beter.
Bij betalingsproblemen zijn kosten hypotheekadvies voor geldverstrekker
DELFT - Geldverstrekkers moeten de kosten voor hypotheekadvies voor woningbezitters in betalingsproblemen zo snel mogelijk op zich nemen vindt Vereniging Eigen Huis. Marktpartijen geven binnenkort hun visie op een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken. Er moet snel helderheid komen of klanten met een al dan niet voorziene betalingsachterstand in aanmerking komen voor kosteloos hypotheekadvies, zo stelt de vereniging. Niet iedere geldverstrekker beoordeelt dit op dezelfde manier. De vereniging pleit daarom voor uniforme criteria hiervoor. De vereniging streeft naar de invoering van een waardebon voor een kosteloos hypotheekadvies voor woningbezitters in betalingsproblemen. Daarbij moeten kwaliteitseisen worden gesteld aan de adviseurs die dit hersteladvies geven. Niet iedere adviseur beschikt over de expertise om te helpen bij de vaak complexe schuldproblematiek. Sinds de invoering van het provisieverbod in 2013, betaalt de consument de rekening voor een hypotheekadvies direct aan de adviseur, ook als het gaat om een hersteladvies bij betalingsproblemen. Veel woningbezitters met betalingsachterstanden zien daar om financiële redenen vaak van af. Vereniging Eigen Huis heeft daarom al eerder gepleit voor een aanpassing van het provisieverbod om de financiële belemmeringen voor een hersteladvies bij betalingsachterstanden weg te nemen.

DELFT – Met energieneutraal wonen is geen stadsverwarming of gasaansluiting meer nodig voor warmwater of verwarming. Met zonnepanelen wekt u alle benodigde energie gratis op. Zo betaalt u per saldo nagenoeg geen energiekosten meer. Op dinsdag 15 en woensdag 16 april is er voor woningeigenaren in Ypenburg en Leidschenveen een informatieavond over energieneutraal wonen. Energieneutraal wonen is zeer comfortabel en duurzaam. Dankzij subsidies van de Gemeente Den Haag op zonnepanelen en BTW-voordelen voor zowel particulieren als ondernemers, is nu het ideale moment om in te stappen. Tijdens de informatieavond kunt u, behalve enkele presentaties bijwonen met uitleg over zonnepanelen en warmtepompen, en verwachte investeringen en besparingen, direct uw situatie bespreken met één van de aanwezige adviseurs. U komt te weten hoe het werkt, wat het kost en wat het oplevert. Een buurtbewoner zal zijn ervaring toelichten. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst van Energie Garant kan via www.energiegarant.nl/nl/ypenburg.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12