Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 3, Jaargang 22 |

Herstel van de woningmarkt zet door
DELFT - Het herstel op de woningmarkt zet door, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het aantal transacties steeg in het vierde kwartaal van vorig jaar met 20 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Over heel 2013 nam de woningverkoop met ruim 2 procent toe vergeleken met 2012. In de laatste drie maanden van 2013 werden naar schatting 36.300 huizen verkocht. Het is daarmee het beste kwartaal sinds het begin van de crisis in 2008. Daarnaast steeg de transactieprijs van de verkochte woningen deze periode met 1,5 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. De huizenprijzen liggen nog steeds 1,1 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2012, maar de prijsdaling vlakt wel steeds verder af. De prijs van een gemiddelde woning bedraagt nu volgens de NVM 207.000 euro. Vooral tussenwoningen en appartementen mochten de afgelopen drie maanden op meer belangstelling rekenen. Ook verwisselden meer vrijstaande woningen van eigenaar.

‘Warmtewet beschermt consumenten niet afdoende’
DELFT - De Warmtewet moet voorkomen dat huishoudens méér moeten betalen voor warmte dan huishoudens met een eigen gasaansluiting. Maar Vereniging Eigen Huis is niet overtuigd dat de Warmtewet consumenten afdoende beschermt tegen hogere tarieven. Praktijkervaringen van consumenten moeten uitwijzen of deze vrees terecht is. De vereniging heeft daarvoor een online meldpunt geopend op www.eigenhuis.nl/warmtewet. De nieuwe Warmtewet is vanaf 1 januari dit jaar van kracht. De Warmtewet moet de ongeveer 600.000 consumenten die zijn aangesloten op een collectieve warmtevoorziening beschermen tegen te hoge energieprijzen. Voorbeelden van collectieve warmtevoorziening zijn stads- en blokverwarming. Vereniging Eigen Huis wil weten of de Warmtewet tot een eerlijke energieprijs leidt. De vereniging roept daarom consumenten op om hun ervaringen met de nieuwe energietarieven te melden. Zijn die hoger dan voorheen, of juist lager? De Warmtewet heeft ook grote gevolgen voor een aantal Verenigingen van Eigenaren (VvE's) met collectieve verwarming. Die VvE's zijn volgens de Warmtewet leverancier geworden en krijgen hierdoor nieuwe verplichtingen, zoals het leveren van verbruiksoverzichten en het ter beschikking stellen van individuele verbruiksmeters aan bewoners.  Consumenten met een collectieve warmtevoorziening  kunnen niet zelf overstappen naar een andere warmteleverancier.

Afhandeling bezwaarschriften WOZ-beschikkingen onderzocht
DELFT - De Waarderingskamer gaat de afhandeling van bezwaarschriften tegen de WOZ-beschikkingen van gemeenten onderzoeken. Gemeenten zouden de wettelijke termijn van een jaar voor de afwikkeling vaak overschrijden, zo schrijft de Telegraaf. De Waarderingskamer reageert hiermee op signalen van particuliere kantoren die burgers helpen met het opstellen van een bezwaarschrift. Volgens de Telegraaf is 20 procent van de bezwaarschriften van afgelopen jaar niet voor de wettelijke deadline van 1 januari 2014 afgehandeld. De Waarderingskamer liet al eerder weten dat gemeenten de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften mogelijk vertragen. Momenteel buigt de Raad van State zich over een ministerieel besluit de vergoedingen van proceskosten voor bezwaar- en beroepsprocedures over de WOZ aanzienlijk te verlagen. Gemeenten hebben hier natuurlijk alle belang bij. Huiseigenaren die afgelopen jaar bezwaar maakten tegen hun WOZ-beschikking, maar nog geen uitspraak of reactie hebben gehad, kunnen hun gemeente hiervoor  in gebreke stellen formeel in gebreke stellen. Zij moeten dan schriftelijk een nieuwe termijn van een aantal weken stellen waarin hun gemeente alsnog kan reageren. Mocht de gemeente ook deze termijn laten verstrijken, dan kan de huiseigenaar zijn gemeente een dwangsom opleggen. De dwangsom bedraagt twintig tot veertig euro per dag met een maximum van 1.260 euro over de gestelde termijn. Gemeenten kunnen eenzijdig de bezwaartermijn van een jaar met zes weken verlengen, op voorwaarde dat dit tijdig wordt medegedeeld. Verdere verlenging is mogelijk, zolang de huiseigenaar hiermee akkoord gaat. Het gaat hierbij vooral om complexe bezwaarschriften waarbij bijvoorbeeld externe deskundigen worden geraadpleegd.
Nettohuur sociale huurwoningen stijgt met bijna een kwart
DELFT - De nettohuur van vrijgekomen sociale huurwoningen is in drie jaar tijd met bijna een kwart gestegen van 448 naar 556 euro. Dit blijkt uit een onderzoek van woningbemiddelaar WoningNet in drie regio’s: Amsterdam, Utrecht en stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen. Het onderzoek bevestigt daarmee de bevinding van de Woonbond uit december 2012 dat corporaties de huren bij verhuizingen fors optrekken. Het grootst is de stijging in de regio Utrecht met 31 procent, gevolgd door stadsregio Amsterdam met 22 procent en de Stedendriehoek met 20 procent. Tegenover de forse huurstijging staat een daling van de inkomens van nieuwe huurders met gemiddeld 6 procent. Als gevolg van beide ontwikkelingen is de netto huurquote – het aandeel van het huishoudinkomen dat opgaat aan huur – gestegen van 30 naar 37 procent. WoningNet waarschuwt dat ‘hierdoor de financiële druk op huurders steeds hoger wordt. Voor corporaties betekent dit dat de zo gewenste doorstroming nog verder in gevaar komt. Het woningaanbod dat betaalbaar is voor de doelgroep van corporaties neemt bovendien af.’

NVM-makelaars waarderen woningmarkt met hoger cijfer
DELFT - De afdeling Data & Research van de NVM houdt ieder kwartaal een enquête onder Wonen-leden, waarbij gevraagd wordt naar de mening van NVM Wonen-makelaars met betrekking tot de woningmarktontwikkelingen. Dit kwartaal waarderen NVM-makelaars de woningmarkt met een 4,8. Het rapportcijfer stijgt hiermee voor het derde kwartaal op rij. Begin dit jaar werd de woningmarkt nog met een 3,6 beoordeeld.
Het aandeel woningen waarvoor nauwelijks tot geen aandacht is van potentiële kopers is dit kwartaal 47 procent. Hiermee zet de daling van de eerste drie kwartalen van 2013 door.
Uit de enquête bleek ook dat 8 procent van de woningen die de makelaars in aanbod hebben, binnen een kwartaal verkocht moet worden. Daarnaast kwam naar voren dat 6,8 procent van het aanbod door makelaars tijdelijk verhuurd wordt. Deze percentages zijn vergelijkbaar met het tweede en derde kwartaal van 2013.
NVM-makelaars verwachten in 2014 gemiddeld 3 procent meer transacties te realiseren dan in 2013. Vorig jaar werd voor 2013 nog een daling van 10 procent verwacht, uiteindelijk vond er een stijging van 2 procent plaats. De prijsontwikkeling wordt door de geënquêteerde NVM-makelaars voor komend jaar ingeschat op -1 procent.
Dit kwartaal werd specifiek ingegaan op de werkwijze van makelaars bij het verkopen van woningen met een NHG-hypotheek met een restschuld. Er is onder meer gevraagd naar het aandeel van de verkopen dat wordt verkocht met een verliesdeclaratie bij NHG: 3,8 procent.
Daarnaast is er in gegaan op het opstellen van een verkoopplan en ‘NHG-tools’, die makelaars hun klanten kunnen voorleggen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12