Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 45, Jaargang 21 |

Gewoon wonen in de wijk? Dat doe je zelf
DELFT -  Het Ouderennetwerk Samenwijs Delft houdt op donderdag 12 november a.s. van 20.00 uur tot 22.30 uur een themabijeenkomst over kleinschalige wooninitiatieven. Dit gebeurt in de kantine van Woonbron aan de Aart van der Leeuwlaan 8 in Delft. De avond is bedoeld voor ouders en verzorgers van jongeren met een verstandelijke beperking of een vorm van autisme die hun gedachten wel eens laten gaan over toekomstig wonen van hun zoon of dochter. Veel ouders van mensen met een verstandelijke beperking vinden dat hun kinderen gewoon in de wijk moeten wonen en niet in voorzieningen van zorgaanbieders. Vaak lukt dat alleen door een ouderinitiatief te beginnen. Dat wil zeggen dat ze samen met andere ouders zelf zorgen voor woonruimte voor hun kinderen, zelfs al moeten ze daar speciaal een huis voor laten bouwen. Dat heeft natuurlijk nogal wat voeten in de aarde en er moet vooral vroeg met de voorbereiding worden begonnen. Op 12 november doen de ouders van twee bestaande kleinschalige wooninitiatieven hun verhaal. Wat is er nodig voor het realiseren van zo’n initiatief en welke partners moet je daarbij kiezen? Wanneer is een ouderinitiatief eigenlijk geslaagd? Worden alle dromen ook waargemaakt? Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op de manier om de zorg in te kopen. Opgeven via samenwijs@meezhn.nl. Het netwerk Samenwijs bestaat uit ouders van kinderen met een beperking en zet zich in voor een inclusieve samenleving. Het netwerk wordt gefaciliteerd door MEE Zuid-Holland Noord, maar maakt daarvan geen onderdeel uit.
Stakeholderbijeenkomst woningcorporatie Vidomes
DELFT - Kwetsbare mensen, van ‘anders denken’, naar ‘gewoon doen’. Dat was het thema waarover Vidomes op 31 oktober j.l. met haar stakeholders sprak tijdens haar jaarlijkse stakeholderbijeenkomst. Zo’n dertig vertegenwoordigers van gemeenten, zorg- en welzijnorganisaties, woningcorporaties en huurders kwamen bijeen in de Opifex kerk in Leidschendam. Zij spraken over de uitdagingen die hen te wachten staan op het gebied van wonen en zorg, de decentralisaties en de impact daarvan op het sociale domein. Carla van de Wiel - algemeen directeur van Vidomes - deelde de visie van Vidomes over de gevolgen van de kabinetsplannen voor de kwetsbare groepen in de samenleving. “Het is tijd om op een andere manier naar deze uitdagingen te kijken en met elkaar aan de slag te gaan op dit terrein. Van ‘anders denken’ naar ‘gewoon doen’ staat daarbij voorop,” aldus Van de Wiel. “Voor iedereen staat vast dat we de vraagstukken niet alleen kunnen oplossen. Ontwikkelingen vragen om nieuwe vormen van samenwerking met partners in het maatschappelijk middenveld.” Ellen Olde Bijvank - expert wonen, zorg, welzijn - liet de aanwezigen succesvolle voorbeelden zien van projecten waarbij verschillende organisaties samenwerken. “Samenwerken is soms lastig door verschillende achtergronden en taken, maar onmogelijk is het zeker niet”, stelt zij. De aanwezigen discussieerden over wat de veranderingen betekenen voor huurders, burgers en cliënten en ook voor henzelf. Welke gezamenlijke opgaven hebben zij? Duidelijk werd dat organisaties met elkaar moeten bepalen hoe kwetsbare burgers - in de context van veranderde wetgeving - prettig wonen in de bestaande woningvoorraad. Professionele partijen moeten daarbij niet verkokerd aan het werk, maar in de frontlinie en vanuit gezamenlijkheid. Professionals, die een wijk door en door kennen en snappen hoe het probleem van de kwetsbare burger snel en adequaat wordt opgelost. Daarnaast is ook de sociale infrastructuur van een wijk belangrijk. Bewoners die elkaar kennen en vinden: bewoners die initiatieven ontwikkelen die leiden tot een betere woon- en leefomgeving. Burgerinitiatief is belangrijk en moeten gestimuleerd worden!

Voorbeeldwoningen om te besparen op energierekening
DELFT - Kom op zaterdag 9 november kijken hoe u meer bespaart op uw energierekening! De winter komt er weer aan, samen met de naheffing van Eneco. Op 9 november organiseert de Gemeente Den Haag een open dag met diverse duurzame voorbeeldwoningen. Een voorbeeldwoning heeft vaak geïnvesteerd om energie te besparen met bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas of zuinige apparatuur. En een voorbeeldwoning heeft geïnvesteerd in energieopwekking met zonnepanelen, warmtepomp of windenergie. In De Bras-Biesland wijk zijn er deze keer twee adressen waar veel te zien is: - Wilde gagel 59 (Biesland): besparen op stadsverwarming door isoleren, energiezuinige convectoren en warmtepomp van 11.00 uur tot 14.00 uur. - Kamvaren 61 (Brasacker): besparen via zonnepanelen, warmtepomp en elektrische auto van 10.00 uur tot 14.00 uur. Ardo de Graaf en Ronald van Wuijtswinkel vertellen u graag welke stappen zij hebben genomen en hoeveel energie, geld of CO2 zij jaarlijks besparen. Kijk eens op www.glurengroeneburen.nl. Tot ziens bij de koffie op 9 november!
Hypotheeknormen verruimd voor energieneutrale woningen
DELFT - De overheid verruimt per 1 januari 2014 de hypotheeknormen voor woningen die energieneutraal zijn of waarvoor renovatie noodzakelijk is. Eigenaars van energieneutrale woningen mogen vanaf volgend jaar 13.500 euro meer hypotheek toegewezen krijgen dan normaliter op basis van hun inkomen is toegestaan. Bij een energieneutrale woning wekt de woningbezitter net zo veel energie op als hij verbruikt. De energiemeter staat dus op nul. Voor woningen waarbij renovatie noodzakelijk is, mag de woningbezitter voortaan een hypotheek krijgen boven de maximale verhouding tussen hypotheek en marktwaarde. Momenteel ligt die maximale verhouding op 105 procent, maar per 1 januari wordt dat 104 procent. Onder renovatie valt ook funderingsherstel. De extra leenruimte kan alleen worden verstrekt als de gemeente de renovatieproblemen officieel erkent en daar regelingen voor heeft. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een speciale regeling voor paalrot. De ministers Dijsselbloem van Financiën en Blok van Wonen en Rijksdienst hebben de veranderingen gisteren aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe normen zijn gebaseerd op advies van het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. De overheid geeft de banken nu weliswaar meer mogelijkheden om in specifieke gevallen een ruimere hypotheek te verstrekken, maar de nieuwe normen zijn niet afdwingbaar. De bank kan dus zelf bepalen of zij deze ruimte al dan niet wil benutten.
Makkelijker om te verhuizen met restschuld
DELFT - Voor huiseigenaren met Nationale Hypotheek Garantie wordt het vanaf 2014 makkelijker om te verhuizen met restschuld. Minister Blok van Wonen past de regels daar omtrent aan. Daardoor kan restschuld van NHG-woningen onder voorwaarden worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek met NHG. Het kabinet wil zo de doorstroming op de woningmarkt verder stimuleren. De nieuwe maatregel is drempelverlagend voor mensen die nu willen verhuizen, maar dat niet doen omdat er dan restschuld ontstaat. De regeling gaat in op 1 januari 2014 en kent voorwaarden. De belangrijkste: -De restschuld moet zijn ontstaan uit de verkoop van een woning die gefinancierd is met NHG. -De kosten voor de nieuwe woning én de restschuld moeten onder de actuele kostengrens van de NHG blijven. Momenteel is dat 290.000 euro. Vanaf 1 juli 2014 daalt deze grens naar 265.000 euro. Wat daar aan restschuld boven uitkomt, mogen geldverstrekkers buiten de NHG meefinancieren. -Verder gelden de voor NHG-hypotheken gebruikelijke acceptatiecriteria. De lening mag dus niet te hoog zijn in verhouding tot het inkomen. En voor woningaankoop en bijkomende kosten mag in 2014 tot 104 procent van de marktwaarde worden geleend. Net zoals bij hypotheken zonder NHG het geval is, mag een eventuele restschuld daarbij buiten beschouwing blijven. -De eenmalige en fiscaal aftrekbare premie die woningeigenaren voor een NHG-hypotheek betalen, stijgt in 2014 met 0,15 procent naar 1 procent. In ruil voor deze borgstelling betaalt de klant een lagere hypotheekrente.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12