Afbeelding

Huis te koop: Noordeinde 3, Delft

wonen

Editie: Week 52, Jaargang 21 |

DELFT – Peter Driebergen en Jacqueline Willemars bewonen sinds oktober 2004 dit indrukwekkende grachtenpand, een Rijksmonument. Het is een huis van 500 jaar geleden op één van de allermooiste locaties in het centrum van Delft. Aan de voorzijde is er uitzicht over de brede Kolk, waar de mooiste grachten van Delft samenkomen.
Dit waren oorspronkelijk twee panden, waar later een trappenhuis tussen is gezet. Dit valt goed te zien aan de tuinzijde, waar je een groter en een kleiner gedeelte ziet. Aan de voorzijde zie je dit aan de trap- en klokgevel. Zoals gebruikelijk bij huizen van circa 500 jaar geleden, staan die niet helemaal tegen elkaar aan. Er is ruimte tussen, zodat er van geluidsoverlast nooit enige sprake kan zijn. Dit indrukwekkende grachtenpand heeft de naam ‘De Rode Roose’, dat in sierlijke letters op de voorgevel te lezen is. “Zelf heb ik mijn kantoor aan huis en mijn vrouw heeft ook jarenlang aan huis gewerkt”, zegt Peter. “Daar hebben we de begane grond voor benut. Nu Jacqueline een vaste baan in Den Haag heeft en onze kinderen Tim van 15 en Faye van 13 daar inmiddels ook allebei naar school gaan, hebben we besloten te gaan verhuizen. Het is wel een grote stap om hier weg te gaan.”
Peter en Jacqueline hebben helemaal niets veranderd aan de indeling van het pand. Natuurlijk is aan een Rijksmonument altijd onderhoud nodig en dat is dan ook prima in orde. “Elke twee jaar wordt het pand door de Monumentenwacht gecontroleerd”, zegt Peter. “Verder hebben we de inrichting grotendeels in de oude staat gelaten. De stijl is zoals die was en naar zo’n soort huis zijn we ook nu weer op zoek.”
Dit exclusieve pand bestaat uit twee ongelijke beuken. Er zijn op de verdiepingen hier en daar speelse niveauverschillen. Bij de huidige indeling kunnen werken en wonen, de begane grond en de verdiepingen, vrij eenvoudig van elkaar gescheiden worden. Op de begane grond is er een royale marmeren ontvangsthal. Het trappenhuis ontsluit beide beuken, het kenmerk dat dit ooit twee woningen waren. De brede hoofdbeuk heeft een voor- en achterkamer en suite, die tezamen circa 65 vierkante meter zijn. Dit gedeelte heeft een marmeren vloer en fraaie lambriseringen. De zijbeuk bestaat eveneens uit een voor- en achterkamer en suite, deze is circa 40 vierkante meter, met een vloer van brede, oude vloerdelen en lambriseringen. De wijnkelder is 12 vierkante meter. Vanuit beide achterkamers, in de hoofdbeuk via openslaande deuren is er toegang tot de zonnige en ommuurde stadstuin van circa 90 vierkante meter. Hier bevindt zich de gemetselde berging met achterom. “Het is een heel behoorlijke binnenstadstuin”, zegt Peter. “Kenmerkend voor deze oude huizen is de schuine gevel. En het uitzicht vanuit dit pand is heel mooi, je hebt een vrije uitkijk over de Kolk.”
Op de eerste verdieping heeft de hoofdbeuk een reusachtige woonkamer van ongeveer 90 vierkante meter, die zich over de hele verdieping uitstrekt, met een imposante zandstenen schouw en open haard. In de zijbeuk bevindt zich de gezellige eet- en woonkeuken van 3.50 bij 11 meter. “Daar wil het ’s morgens met ons huisgezin, als iedereen tegelijkertijd weg moet, nog wel eens oorlog zijn”, zegt Peter.
De tweede verdieping is een kapverdieping met een fraaie, vernieuwde, zichtbare sporenkap. Aan de achterzijde is er een slaapkamer met een entresol van 20 vierkante meter, die thans in gebruik is als slaapzolder en vide. Aan de voorzijde is er een slaapkamer met entresol van 40 vierkante meter en vaste kasten. Er is een strakke, moderne, recent geïnstalleerde badkamer met een dakkapel, een inloopdouche, dubbele hardstenen wastafels, een designradiator en een toilet. Via een doorloop en een trapafgang is de iets lager gelegen zijbeuk te bereiken, alwaar zich twee slaapkamers bevinden.
De eerste koopakte dateert uit 1480. Rapport Monumentenwacht is op te vragen en beschikbaar voor belangstellenden. Door de aanwijzing als Rijksmonument zijn onderhoudskosten fiscaal aftrekbaar en zijn er aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Deze woning wordt collegiaal aangeboden met Estata Makelaars.
De vraagprijs voor deze woning is € 1.495.000,-- k.k. Geïnteresseerd in deze woning? Voor meer informatie: Van Daal Makelaardij, (015) 212 73 00 of www.vandaalmakelaardij.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12