Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 38, Jaargang 21 |

Kabinet neemt geen maatregelen die de woningmarkt in de weg zitten
DELFT- Vereniging Eigen Huis is blij dat het kabinet geen maatregelen neemt die het herstel van de woningmarkt verder in de weg zitten. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: “De woningmarkt gaat al jarenlang gebukt onder maatregelen om de overheidsfinanciën en de bankensector op orde te brengen. Dit heeft geleid tot een verdieping van de huizencrisis. Gelukkig zitten er deze keer wél enkele maatregelen bij die potentieel de goede kant op werken. Er moet echter op korte termijn duidelijkheid komen over wat de verschillende maatregelen precies inhouden en op welk moment ze van kracht worden.” Vereniging Eigen Huis heeft eerder bij de minister aangedrongen om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een restschuldfinanciering in een volgende woning mogelijk te maken. Dit kan helpen de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te brengen. Het kabinet lijkt dit voorstel te omarmen, maar de Prinsjesdagstukken bieden onvoldoende duidelijkheid over de uitwerking. Vereniging Eigen Huis pleit er voor dat op dit punt wordt doorgepakt en dat de mogelijkheid van restschuldfinanciering met NHG uiterlijk per 1 januari ingaat. Dit is belangrijk voor de grote groep eigenwoningbezitters die met zijn hypotheek onder water staat en wil verhuizen. Er wordt al lange tijd gesproken over de oprichting van een Nationale Hypotheek Instelling (NHI). Dit kan de concurrentie op de hypotheekmarkt bevorderen en tot een lagere hypotheekrente leiden. De vereniging is teleurgesteld dat er op dit punt onvoldoende voortgang wordt geboekt en dat het kabinet nog geen nadere duidelijkheid kan geven. Huizenkopers en eigenaren mogen vanaf 1 oktober binnen een ruimere vrijstelling een schenking ontvangen ten behoeve van de eigen woning. Dit kan gaan om de aankoop van een eigen woning, het onderhoud, betaling van erfpacht en dergelijke, aflossing van de eigenwoningschuld en aflossing van een restschuld. Er hoeft geen ouder-kind relatie te bestaan tussen schenker en ontvanger en er geldt geen leeftijdsgrens meer. De vrijstelling geldt tot maximaal 100.000 euro en is volgens de Miljoenennota (pag. 12) van kracht tot 31 december 2015.
Woningverkoop stijgt voor tweede maand op rij
DELFT – Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat de woningverkoop nu voor de tweede maand op rij stijgt. In augustus 2013 wisselden 9.977 woningen van eigenaar. Dat is 19 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De toename van het aantal geregistreerde transacties betreft alle woningtypen. Zo steeg de verkoop van vrijstaande woningen afgelopen jaar het meest met 28,6 procent. Bij appartementen was de toename met ruim 9 procent het minst groot. Vergeleken met augustus 2012 werden in alle provincies meer huizen verkocht. Zeeland toont met bijna 32 procent de grootste toename in het aantal geregistreerde transacties. De stijging was in Friesland met 2,7 procent het geringst. Het Kadaster houdt de transacties bij van bestaande koopwoningen op het moment van transport bij de notaris. De periode tussen verkoop en transportatie bedraagt twee tot drie maanden. Eventuele verkopen in de tussenliggende tijd zijn dus nog niet in de cijfers van het Kadaster verwerkt. Ten slotte registreerde het Kadaster vorige maand 14.598 nieuwe hypotheken tegen 14.446 in augustus 2012. Dat is een stijging van iets meer dan 1 procent. Daarbij belandden afgelopen maand minder huizen op een executieveiling: 95 woningen tegen 175 vorig jaar augustus. Dit betekent een afname van 44 procent. De Kadastercijfers lopen synchroon met de opwaartse lijn van de Eigen Huis Marktindicator, die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet. De Marktindicator stijgt nu voor de achtste maand op rij. Dit is een sterke aanwijzing voor het toegenomen aantal transacties.
Fiscaal overgangsrecht geldt tot uiterlijk oudejaarsdag
DELFT - Als u in 2012 een woning heeft verkocht en in 2013 een andere woning koopt, is het slim om uiterlijk op Oudejaarsdag 2013 de hypotheekakte te tekenen bij de notaris. Zo maakt u namelijk nog gebruik van het fiscale overgangsrecht. Ná 1 januari 2014 kan het fiscaal nadeel al snel oplopen tot duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Het overgangsrecht speelt elk jaar, maar is nu extra belangrijk, omdat begin dit jaar de fiscale regels zijn veranderd. Het houdt in dat een woningbezitter na verkoop van een woning de oude (soepele) voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek kan meenemen, mits hij uiterlijk in het volgende kalenderjaar een nieuwe woning koopt. Wacht u langer met de aankoop van een nieuw huis, dan gelden de nieuwe (strengere) regels voor hypotheekrenteaftrek. Per 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Voor nieuwe hypotheken kunt u alleen nog aftrek krijgen, als er wordt afgelost op de hypotheek. Huizenkopers die te laat zijn voor de overgangsregeling, moeten hun nieuwe hypotheek volledig aflossen. Daarmee vervalt dan de hypotheekrenteaftrek over het eventuele aflossingsvrije deel van de nieuwe hypotheek. Opgeteld zorgt dit voor veel hogere maandlasten.
Ongeveer 50.000 huizen in slechte staat
DELFT - Zo’n 50.000 huizen verkeren in slechte bouwtechnische staat. Platform 31, de kennisorganisatie voor stad en regio, komt daarom met een rapport om slecht woningonderhoud doeltreffend tegen te gaan. Dalende inkomens, te hoge hypotheken, onwil en onwetendheid zorgen voor een steeds grotere woningverloedering. Slecht woningonderhoud is een complex probleem dat om een doeltreffende aanpak vraagt. Platform 31 organiseerde daarom in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken de Kenniskring Particuliere Woningverbetering, waarin diverse deskundigen plaats namen. Dit leidde tot vijf concrete adviezen die zijn gebundeld in het rapport ‘Nieuwe oplossingen voor slechte woningkwaliteit’. Eén van de voorstellen is investeringen in onderhoud te koppelen aan investeringen in energie en aanpassing van de woning aan zorgbehoefte. Geschat wordt dat 50.000 woningen in slechte bouwtechnische staat verkeren. Daarnaast hebben 500.000 huizen een matige staat van onderhoud. Appartementen zijn er het slechtst aan toe. Slecht onderhouden woningen hebben hun weerslag op leefbaarheid, veiligheid en waarde van woningen in de hele buurt en wijk. Vereniging Eigen Huis is altijd al een voorstander geweest van preventief planmatig onderhoud aan de woning. Achterstallig onderhoud brengt immers veel meer kosten met zich mee en bovendien heeft een slecht onderhouden woning nadelige consequenties voor de waarde van een huis. ‘Mensen weten vaak niet hoe ze hun woning moeten onderhouden: wat moeten ze doen en hoe vaak?’, aldus John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wij spelen hierop in door de consument veel informatie te geven over woningonderhoud op onze site.’
Vidomes stelt Actys Wonen aan als verhuurder vrije sector
DELFT - Woningcorporatie Vidomes heeft Actys Wonen aangesteld als de verhuurder voor haar vrije sectorwoningen. De totale portefeuille betreft 400 leegstaande en nieuw in verhuur gekomen vrije sectorwoningen. Actys Wonen gaat de verhuur van de vrije sectorwoningen per direct verzorgen vanuit haar regiokantoor in Den Haag. Met de uitbesteding van de vrije sectorwoningen verhuur aan Actys Wonen wil Vidomes terug naar haar kerntaken waarbij de nadruk ligt op maatschappelijk resultaat. Het gaat voornamelijk om appartementencomplexen gelegen in Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Delft. Actys Wonen neemt het volledige verhuurproces voor haar rekening. Wie een vrije sectorwoning zoekt, kan terecht op www.wonenmetactys.nl. Als de huurovereenkomst is getekend, is Vidomes de verhurende partij, en dus het aanspreekpunt voor de huurder. Voor alle zittende vrije sector huurders van Vidomes verandert er niets. Actys Wonen is gespecialiseerd in de verhuur van vrije sectorwoningen. In totaal verhuurt en beheert Actys Wonen ruim 20.000 woningen vanuit acht kantoren. Dit doet zij in opdracht van woningcorporaties en particuliere- en institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.
Overal nieuwbouw kijken tijdens de Nieuwbouwdag
DELFT - Nieuwbouw, gemakkelijk en betaalbaar. Dat is het motto van de Landelijke Nieuwbouwdag van zaterdag 28 september. Tijdens deze open dag zijn overal in het land nieuwbouwprojecten open voor het publiek. Naar verwachting gaat het om zo’n 110 projecten. De meeste projecten zijn van 11.00 tot 15.00 uur open. “Het gemak van nieuwbouw zit ‘m in het grote wooncomfort en feit dat je er in de eerste jaren niet of nauwelijks onderhoud aan hebt”, zegt directeur Rob van der Schoot van de Stichting Landelijk Nieuwbouw Portaal, die de Nieuwbouwdag organiseert. “De betaalbaarheid zit ‘m niet alleen in de scherpe prijzen waarvoor marktpartijen nieuwbouwwoningen ontwikkelen, maar ook in de goede isolatie en de zuinige verwarmingstechnieken. Daardoor is je energierekening, bij normaal verbruik, een stuk lager. Bovendien betaal je bij de aankoop van een nieuwbouwhuis geen overdrachtsbelasting.” Lange tijd moest nieuwbouw opboksen tegen het beeld dat het te duur zou zijn. Die tijd is voorbij, zegt Van der Schoot. “Koop je een nieuwbouwwoning, dan zijn je totale maandlasten zelfs lager dan wanneer je een vergelijkbaar bestaand huis koopt.” Hoewel de woningmarkt uit het dal lijkt te kruipen, profiteert de consument nog altijd van de voordelen van de crisis. “Er is nog altijd volop keuze en veel van dat aanbod is opgeleverd en deels bewoond. Dat heeft twee voordelen: de buurt of het gebouw lééft al en bovendien hoef je bij veel projecten niet van een tekening of impressie te kopen. Je kunt je toekomstige huis immers gewoon ín. Je kunt de sfeer proeven, je kunt zien hoe de woningen ten opzichte van de zon liggen, je ervaart hoe groot de kamers zijn en je weet wat je uitzicht wordt. Ook belangrijk: je kunt de buurt bekijken en de omgevingsgeluiden horen. Dat is pas eerlijke voorlichting.”
Woonberichte

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12