Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 21, Jaargang 22 |

Huis & Hypotheek frist vaste lasten van klanten op

DELFT - Tijdens de Opfrisdagen die Huis & Hypotheek Delft organiseert, biedt zij klanten de
mogelijkheid om de vaste woonlasten eens onder de loep te nemen. Het kantoor is gevestigd aan de Ezelsveldlaan 49. Frans Torcque, adviseur van Huis & Hypotheek Delft: “Wij merken dat klanten het vaak lastig vinden om te bepalen of hun hypotheek, verzekeringen en andere vaste lasten nog up to date zijn. Tijdens de Opfrisdagen controleren wij graag de woonlasten, zodat klanten een duidelijk beeld krijgen hoe hun financiële situatie ervoor staat.”
Klanten kunnen een afspraak maken bij Huis & Hypotheek Delft. De adviseur berekent dan
samen met de klant de woonlasten en geeft advies over onder meer de hypotheek,
eventuele verbouwingen, het plaatsen van zonnepanelen en dergelijke. Zo wordt het helder of de klant kan besparen of kan investeren om hier later weer van te profiteren.
Als na de controle blijkt dat er iets moet worden aangepast, dan hebben de klanten de
mogelijkheid om dit via Huis & Hypotheek Delft te regelen. Telefoon: (015) 213 41 50. Internet: www.huis-hypotheek.nl.

 

Branche notarissen houdt zich aan de basisregels
DELFT - Vereniging Eigen Huis heeft met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Consumentenbond basisregels opgesteld waaraan zowel notarissen als de consument zich moeten houden. Zo moeten notarissen er nu nadrukkelijk op wijzen dat consumenten in geval van een geschil met een notaris naar de Geschillencommissie kunnen stappen. Voorheen kon elke notaris zijn eigen regels opstellen. Het is de bedoeling dat de hele branche zich nu houdt aan de basisregels. Een brochure met de spelregels is te vinden op de websites www.notaris.nl en www.knb.nl. Daarnaast gaat per 1 juni een nieuw koopcontract in, dat is opgesteld door de makelaarsorganisaties NVM, VastgoedPro en VBO, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Het gaat om een herziening van het model koopcontract van de NVM uit 2008. Doordat alle drie de grote makelaarsorganisaties erbij zijn betrokken, is de dekking van het nieuwe koopcontract veel groter. In het nieuwe contract is het financieringsvoorbehoud veranderd: nu is één schriftelijke afwijzing van een bank nodig om af te kunnen zien van de koop van een huis. Voorheen was dit niet duidelijk vastgelegd en moest het ontbindingsverzoek 'voldoende gedocumenteerd' worden. Ook zijn in het nieuwe koopcontract eventuele afspraken rond erfpacht opgenomen, zoals de hoogte van de canon en de resterende looptijd.

Van de woningvoorraad staat 2,5 procent langer dan anderhalf jaar leeg
DELFT - Zo'n 190.000 woningen staan langer dan anderhalf jaar leeg. Dat is ongeveer 2,5 procent van de totale woningvoorraad. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal stonden op 1 juli 2013 ruim 400.000 woningen voor kortere of langere tijd leeg. Eén op de drie leegstaande woningen wordt binnen zes maanden weer bewoond. Kortdurende leegstand treedt vaak op bij verbouwingen of verhuizingen. Ook worden vakantiehuizen en tweede woningen meegerekend in de leegstandcijfers. Deze huizen worden wel gebruikt, maar staan administratief gezien leeg. Dit komt vooral voor in toeristische gebieden zoals de Veluwe.
Bestaande koopwoningen duurder dan in april 2013
DELFT - Bestaande koopwoningen waren afgelopen maand 0,1 procent duurder dan in april 2013. Dit is de eerste prijsstijging in vijf jaar. Dat blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. De prijzen van bestaande koopwoningen liggen nu al een jaar op ongeveer hetzelfde niveau. Hoewel de prijzen zijn gestabiliseerd, ligt het prijsniveau nog steeds laag. De huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die van begin 2003. Vergeleken met de piek op de huizenmarkt in augustus 2008, zijn de prijzen bijna 20 procent gezakt. Wel trekt de vraag naar koopwoningen steeds verder aan. In de eerste vier maanden van dit jaar verwisselden 39.734 woningen van eigenaar. Dat is ruim 34 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Banken zien vraag naar hypotheken toenemen
DELFT - Banken zien voor het eerst in acht jaar de vraag naar hypotheken toenemen. Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquete van de Europese Centrale Bank (ECB). Afgelopen kwartaal waren er meer banken die een grotere vraag naar hypotheken waarnamen dan banken die een daling signaleerden. De betere vooruitzichten op de woningmarkt zijn de voornaamste aanleiding voor de grotere vraag naar hypotheken. Ongeveer de helft van de banken verwacht dat de behoefte aan woningfinancieringen komend kwartaal verder toeneemt. Wel heeft een enkele bank volgens DNB de acceptatiecriteria aangescherpt. Strengere criteria worden niet verwacht, maar versoepeling ervan evenmin. Het bericht van DNB en de ECB past in een langere stroom van voorzichtig hoopgevende berichten over de woningmarkt. Zo steeg in april de Eigen Huis Marktindicator voor de zestiende maand op rij. De Martkindicator meet specifiek het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. Het verlies aan vertrouwen veroorzaakt door de crisis is hiermee helemaal ingelopen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12