Afbeelding

Woonberichten 2

wonen

Editie: Week 50, Jaargang 21 |

Aantal executieveilingen daalt stevig
DELFT - Het aantal executieveilingen lijkt stevig te dalen. In de eerste negen maanden van dit jaar werden ruim 28 procent minder huizen gedwongen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, zo bericht Nu.nl op basis van gegevens van Veilingbiljet. Tot en met september zijn 1.309 huizen geveild en ingeschreven in het Kadaster. In dezelfde periode een jaar eerder betrof dat nog 1.822 huizen. De daling kan meerdere oorzaken hebben, zo stelt Adriaan Helmig, voorzitter en notaris van Stichting Notarieel Instituut Internetveilen (NIIV) in het artikel. “Misschien zijn er minder hopeloze gevallen, maar het kan ook betekenen dat banken de termijn van een volmacht verlengen”, aldus Helmig. “In het meest positieve geval kun je zeggen dat de woningmarkt weer herstelt. Dan is er sowieso minder gedwongen verkoop nodig, zowel via executies als volmachten.” Bij executieveilingen worden woningen in opdracht van schuldeisers geveild, omdat de huiseigenaar zijn schulden niet meer kan betalen. Het Kadaster heeft de cijfers en de daling van het aantal executieveilingen aan Vereniging Eigen Huis bevestigd. In de cijfers zijn alleen de executieveilingen geregistreerd, de onderhandse gedwongen verkopen zijn niet meegerekend, zo stelt een woordvoerster.

Groep eigenaren zonnepanelen buitenspel gezet
DELFT - Een grote groep eigenaren van zonnepanelen is door het Ministerie van Financiën buitenspel gezet. De groep komt niet in aanmerking voor BTW-aangifte en kan daardoor de BTW van hun aangeschafte zonnepanelen niet van de Belastingdienst terugvragen. Dit schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan staatssecretaris Weekers van Financiën. Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie beschouwt de Belastingdienst huiseigenaren met zonnepanelen als ondernemer als zij een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het net en daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier. Na de uitspraak van het Hof op 20 juni j.l. vroegen veel eigenaren van zonnepanelen zich af wat deze uitspraak voor hen  betekent. Uiteindelijk liet het Ministerie van Financiën begin november weten in welke situaties een eigenaar van zonnepanelen recht heeft op BTW-aftrek. Zo vallen consumenten die voor 1 april j.l. zonnepanelen hebben gekocht buiten de boot, omdat er per kwartaal belastingaangifte moet worden gedaan. Eigenaren van zonnepanelen die tussen 1 april en 20 juni zonnepanelen hebben gekocht en hebben gewacht op meer duidelijkheid van het Ministerie van Financiën, zijn door het trage besluit inmiddels ook uitgesloten van BTW-aftrek. Vereniging Eigen Huis vraagt staatssecretaris Weekers zijn besluit te herzien, zodat huiseigenaren die dit jaar, ook voor 20 juni j.l., zonnepanelen hebben aangeschaft ook de BTW kunnen aftrekken via de belastingaangifte.

Onderzoek opinie Onroerendezaakbelasting
DELFT - Vereniging Eigen Huis peilt hoe Nederland denkt over de Onroerendezaakbelasting (OZB). Deze gemeentelijke belasting, die geheven wordt over de waarde van woningen, levert gemeenten jaarlijks 3 miljard euro op. Huiseigenaren en huurders kunnen tot 1 januari online hun mening geven. Wie moeten er wel of geen OZB betalen? Moet de waarde van een eigen huis, de hoogte van het inkomen of juist de omvang van het huishouden bepalend zijn voor deze belasting? Wat vindt men van de hoogte van de OZB en wat zijn de verwachtingen over de stijging? Dit zijn vragen die in de peiling centraal staan. De OZB-peiling van Vereniging Eigen Huis is anoniem en staat voor iedereen open op www.eigenhuis.nl/ozbpeiling. De uitkomsten van de peiling worden in februari 2014 bekend gemaakt. De OZB is een van de meest besproken belastingen van ons land. Gemeenten beslissen zelf waar de opgehaalde OZB-gelden aan worden uitgegeven. Dat kan aan algemene voorzieningen zijn, maar ook aan het sluitend maken van de begroting.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12