Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

Eigenaren monumenten ontvangen schildje
MIDDEN-DELFLAND – De eigenaren van gemeentelijke en rijksmonumenten in Midden-Delfland hebben van de Gemeente een monumentenschildje ontvangen. Door de schildjes aan de gevel worden de monumenten beter herkenbaar en wordt de waarde die de monumenten voor de samenleving hebben onderstreept. De eerste schildjes zijn afgelopen donderdag uitgereikt tijdens een bijeenkomst op het Gemeentehuis door de wethouder aan eigenaren van monumenten. Ook door de vele beeldbepalende monumenten is Midden-Delfland een uniek gebied met een aantrekkelijk landschap en karakteristieke dorpen en buurtschappen. Voor het behoud van dit erfgoed is de inzet van de eigenaren onmisbaar. De meeste monumenten in Midden-Delfland worden goed onderhouden, de eigenaren nemen hun verantwoordelijkheid zeer serieus en dragen bij aan het behoud van culturele waarden.

Grondprijzen verlagen om woningmarkt te stimuleren
DELFT - Gemeentes moeten hun grondprijzen met 40 tot 50 procent verlagen, om de woningmarkt verder te stimuleren. Dat stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De verlaging van de grondprijzen is voor Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor de bouwsector, een belangrijk thema voor de verkiezingen.  De huizenprijzen daalden de laatste jaren met gemiddeld 20 procent. De grondprijzen daalden echter niet mee. Met name gemeentes houden vast aan de oude grondprijzen. Volgens Verhagen blijft nieuwbouw nieuwbouw daardoor een stuk duurder. De kosten van nieuwbouw van woningen bieden volgens Verhagen weinig speelruimte: materiaal- en arbeidskosten zijn weinig flexibel. “Wil je serieus kijken naar de prijzen van nieuwbouwwoningen, moet je dus uitwijken naar andere variabelen, zoals de grondprijzen.” Gemeentes kunnen hiermee de woningmarkt verder stimuleren, denkt de voorzitter van Bouwend Nederland. “Zeker nu het vertrouwen in de economie toe lijkt te nemen, wordt hiermee een enorm vliegwiel aangezwengeld.” Het standpunt van Maxime Verhagen is niet nieuw. Vorig jaar januari opperde toenmalig voorman van Bouwend Nederland Elco Brinkman ook dat gemeentes hun grondprijs moeten verlagen om de woningmarkt een structurele impuls te geven.
Consumentenvertrouwen in woningmarkt stijgt
DELFT - In januari stijgt de Eigen Huis Marktindicator van 83 naar 85. Deze indicator meet het consumentenvertrouwen specifiek voor de woningmarkt. In april 2008, net voor de uitbraak van de crisis, stond de indicator op 87. Het door de crisis veroorzaakte vertrouwensverlies is dus bijna weer verdwenen. Het herstel van vertrouwen, dat zich sinds begin vorig jaar aftekent, ondersteunt de stijging van de huizenverkoop. Het aantal verkopen was in het vierde kwartaal van 2013 zo’n 20 procent hoger dan in het kwartaal daarvoor, maakte de NVM begin januari bekend. De betere stemming heeft verschillende oorzaken. De relatieve politieke rust op de woningmarkt en de historisch lage rentestand spelen een positieve rol, net als de sterk verbeterde betaalbaarheid van koopwoningen. Een toenemend aantal mensen is van mening dat het gunstig is om te kopen, aangezien de prijzen in de huursector fors stijgen. Toch zijn er nog veel problemen op de woningmarkt. Een grote groep woningbezitters heeft problemen om de hypotheek te betalen, onder meer door de, nog steeds stijgende, werkloosheid. En veel huiseigenaren hebben bij woningverkoop te maken met een restschuld, omdat de woningprijzen de afgelopen vijf jaar fors zijn gedaald: gemiddeld met circa 20 procent. Om het huis weer ‘boven water’ te krijgen, lossen veel huishoudens nu extra af op hun hypotheek. Dat geld kan niet aan andere zaken worden besteed en dat is weer remmend voor woningmarkt en economie.
Extra kredietruimte energieneutrale nieuwbouwwoningen
DELFT - Banken mogen een bedrag van 13.500 euro extra aan hypotheek verstrekken voor energieneutrale nieuwbouwwoningen. Voorwaarde is wel dat het huishouden een inkomen heeft van minstens 29.000 euro. Deze extra kredietruimte voor nul-op-de-meter woningen mag sinds 1 januari 2014 worden verstrekt, conform een wijziging in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. Nul-op-de-meter woningen zijn zeer energiezuinig, onder meer dankzij extra goede isolatie. Bovendien voorzien zij zelf in hun eigen energiebehoefte. Meestal zorgt een warmtepomp voor de verwarming en leveren zonnepanelen de benodigde elektriciteit. Deze maatregelen vergen uiteraard een investering bij aanvang. Eigenaren van bestaande woningen kunnen energiebesparende maatregelen op verschillende manieren financieren.
Groter tekort aan geschikte zorgwoningen
DELFT - De komende jaren dreigt een groter tekort aan geschikte woningen als mensen niet meer naar een zorginstelling kunnen. De overheid moet daarom een heldere visie formuleren over de combinatie van wonen, zorg en welzijn voor de komende tien tot vijftien jaar. Dat schrijft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur in zijn advies Langer Zelfstandig, een gedeelde opgave van wonen, zorg en welzijn, dat op 23 januari j.l. is overhandigd aan minister Blok van Wonen en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Steeds meer mensen blijven zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben. Het aandeel 65-plussers stijgt van 16 procent of te wel 2,7 miljoen in 2012 tot 26 procent of te wel 4,7 miljoen in 2040. Naast de vergrijzing zorgt ook het beleid van het kabinet voor een groeiende behoefte aan aangepaste woningen. Alleen mensen die intensieve zorg nodig hebben, komen nog in aanmerking voor een plek in een zorginstelling. In de komende vijf jaar zullen ongeveer 12.000 ouderen, gehandicapten en GGZ-cliënten per jaar door het kabinetsbeleid niet meer naar een zorginstelling verhuizen. Zij dreigen geen geschikte woning te kunnen vinden. Dit komt bovenop het tekort aan zorgwoningen dat er nu al is.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12