Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 51, Jaargang 22 |

Meer woningen van eigenaar gewisseld dan in november vorig jaar

DELFT – Er zijn meer woningen van eigenaar gewisseld in november 2014 vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. In november verwisselden 11.696 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van 10,6 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. De toegenomen verkoop betreft alle woningtypen, behalve twee-onder-één-kapwoningen. Daarvan daalde de verkoop ten opzichte van november vorig jaar met 2,3 procent. Appartementen waren met een verkoopstijging van ruim 21 procent het meest in trek. Vergeleken met november 2013 steeg de woningverkoop in bijna alle provincies. Friesland vormt de uitzondering - daar liep de verkoop met bijna 5 procent terug. De toename was het grootst in Noord-Holland met bijna 23 procent. Vooral de verkopen in Amsterdam dragen bij aan de positieve cijfers uit deze provincie. Het Kadaster registreerde vorige maand 17.105 nieuwe hypotheken. Dit is een stijging van 7,5 procent vergeleken met november vorig jaar. De Kadastercijfers weerspiegelen het positieve sentiment op de woningmarkt die de Eigen Huis Marktindicator al maanden aangeeft. Vorige maand bereikte de stemmingsgraadmeter van de woningmarkt de recordwaarde van 105 punten. Dit is de hoogste waarde sinds de invoering van de Eigen Huis Marktindicator in 2004.

Aantal daklozen in Nederland stijgt

DELFT – Nederland telde in 2013 ruim 60.000 daklozen, ruim 2.000 meer dan het jaar ervoor. De stijging komt vooral door toegenomen schulden en werkloosheid, zo blijkt uit cijfers van de Federatie Opvang. Volgens de Federatie Opvang is er sprake van een 'nieuwe groep' daklozen. Deze bestaat vaak uit huiseigenaren en huurders die door een combinatie van werkloosheid, schulden en hoge woonlasten hun woning niet meer kunnen betalen. Hierdoor neemt het aantal huisuitzettingen toe en wordt er vaker een beroep gedaan op de maatschappelijke opvang. Voorheen regelde de Federatie Opvang een tijdelijk onderkomen voor met name verslaafden, voormalig gedetineerden, slachtoffers van mensenhandel of mensen met psychische problemen. Vereniging Eigen Huis uitte bij het Ministerie van Sociale Zaken al eerder haar zorgen over het lot van mensen die hun huis gedwongen moesten verkopen. Een sociale of particuliere huurwoning is voor hen door lange wachtlijsten en toetsing van kredietwaardigheid vaak onbereikbaar. Een structurele oplossing voor huisvesting na gedwongen verkoop is er dus niet. De vereniging benadrukt dat behoorlijke huisvesting in Nederland een sociaal grondrecht is. De praktijk wijst helaas uit dat dit recht vaak niet kan worden afgedwongen.

Lagere energierekening dankzij het zachte weer

DELFT – Voor veel Nederlandse huishoudens valt de energierekening dit jaar lager uit dan vorig jaar. Dit komt door het zachte weer en de dalende gasprijzen. Door het zachte weer hebben Nederlandse huishoudens afgelopen jaar minder gas verbruikt. Klanten van Eneco bespaarden daardoor gemiddeld 140 euro en klanten van Essent bijna 200 euro op jaarbasis. Dit verschilt, volgens een woordvoerder van Eneco, omdat klanten van Eneco in kleinere huizen in de Randstad wonen en daardoor minder gas verbruiken dan klanten van Essent. Vanwege de dalende olie- en gasprijzen hebben beide energieleveranciers voor komend jaar een prijsverlaging aangekondigd. In november werd al bekend dat de netbeheertarieven komend jaar dalen.

Conflict binnen het Wooninvesteringsfonds over 3.800 woningen
DELFT – Er is een conflict gerezen in het Wooninvesteringsfonds (WIF) over de verkoop van zo’n 3.800 woningen aan de Engelse beleggingsmaatschappij Round Hill Capital. De kerngroep van leden van het WIF - een aantal corporaties die woningen hebben verkocht aan het WIF in ruil voor zogeheten certificaten - vindt dat het WIF in strijd met de statuten handelt door de alternatieven voor de verkoop onvoldoende te onderzoeken. De kerngroep dreigt eventueel met juridische stappen. Het WIF werd in 2005 als woningcorporatie opgericht met als doel woningen van collega-corporaties aan te kopen en vervolgens later weer te verkopen. Mede door de crisis lukte dat onvoldoende en belandde het WIF vorig jaar in zwaar weer. De verkoop ineens van een groot deel van het bezit zou het WIF uit de liquiditeitsproblemen moeten helpen. Eind november maakte het WIF bekend dat het was gelukt een koper te vinden voor de 3.800 woningen die sinds de zomer in de etalage stonden. De Engelse investeerder Round Hill Capital wil 365 miljoen euro neerleggen voor 3.786 WIF-woningen, verspreid over 114 complexen in het hele land, van Delfzijl tot Maastricht. Dat komt neer op 75 procent van de WOZ-waarde. De belegger is de laatste tijd heel actief op de Nederlandse woningmarkt. Eerder dit jaar kocht Round Hill Capital voor 180 miljoen euro 1.584 woningen van CBRE Global Investors en onlangs werd voor 89 miljoen de woningportefeuille overgenomen van Propertize, de voormalige vastgoedpoot van SNS. Deze portefeuille van 976 woningen is omstreden, omdat hij eigendom was van de failliete vastgoedman Roger Lips, die door Justitie wordt verdacht van faillissementsfraude.

1-Bankrekeningnummer-maatregel brengt huurders in de problemen
DELFT – De introductie van de 1-bankrekeningnummer-maatregel eind 2013 heeft tienduizenden huurders in financiële nood gebracht. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van de Ombudsman. Bijeffect van de maatregel is dat de mogelijkheid om de huurtoeslag direct in mindering te brengen op de huur voorgoed van de baan lijkt. Eind vorig jaar voerde toenmalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers de 1-bankrekeningnummer-maatregel in. Met deze maatregel wilde Weekers een einde te maken aan de fraude waarbij toeslagen onterecht werden ontvangen. De antifraude operatie werd overhaast uitgevoerd en daarbij liep veel fout. Resultaat was dat tienduizenden mensen lang moesten wachten op hun toeslagen of teruggaven, of dat toeslagen op verkeerde rekeningnummers werd overgemaakt. Die problemen hebben destijds geleid tot het vertrek van Weekers en waren voor de Ombudsman aanleiding om nader onderzoek in te stellen naar de gevolgen voor burgers. In het rapport 'Moeten de goeden onder de kwaden lijden?' concludeert de Ombudsman dat de anti-fraudeoperatie ‘in strijd met het vereiste van goede organisatie’ en ‘niet behoorlijk’ is geweest.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12