Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 20, Jaargang 23 |

Energiecontracten eigenaren zonnepanelen makkelijk te vergelijken
DELFT – Voor huiseigenaren met zonnepanelen is het sinds kort gemakkelijker energiecontracten met elkaar te vergelijken. Gaslicht.com ontwikkelde de eerste energieprijzenvergelijker die rekening houdt met de opbrengst van zonnepanelen. In de prijzenvergelijker van Gaslicht.com kunnen huiseigenaren naast hun energieverbruik nu ook de opbrengst van hun zonnepanelen invoeren. De vergelijker laat dan zien welk energiecontract het voordeligst is. Eerder was het voor bezitters van zonnepanelen lastiger energiecontracten te vergelijken, omdat energieleveranciers verschillende salderingsmethoden en terugleververgoedingen hanteren. Half april meldde de Autoriteit Consument & Markt dat consumenten met zonnepanelen door hun energieleverancier niet goed worden geïnformeerd over salderen en teruglevertarieven.

Hypotheek verkrijgen is moeilijk voor zzp'ers
DELFT – Een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) die bij de bank of een adviseur aanklopt voor een hypotheek, komt terecht in een wereld van wantrouwen en tegenwerking. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis en het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO). Aan het onderzoek werkten 651 zzp’ers met een koopwoning en tweehonderd zelfstandigen met een huurwoning mee. Nederland telt circa 810.000 zzp’ers. Dat aantal groeit snel. Vier op de tien zzp’ers met een hypotheek zeggen het huis te hebben gekocht toen ze nog in loondienst werkten. En nog eens vier op de tien zeggen dat de bank het zzp-inkomen buiten beschouwing heeft gelaten. Zij hebben de hypotheek gekregen op het inkomen van hun partner. Zelfstandigen die uiteindelijk toch een hypotheek kregen, klagen vaak over de wantrouwende houding van banken. Geldverstrekkers zouden zzp'ers als een groter risico zien en te hoge eisen stellen. Dan gaat het vooral om rentetoeslag, (meer) inbreng van eigen geld, geen mogelijkheid om een woningfinanciering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten, hogere advieskosten en een verplichte garantstelling.

Geldverstrekkers maken veel onderscheid nieuwe en bestaande klanten
DELFT – Geldverstrekkers bieden nieuwe en bestaande klanten met hetzelfde risicoprofiel nog te vaak verschillende hypotheekrentes aan. Dit meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Banken bieden nieuwe klanten als lokkertje nog wel eens een lagere hypotheekrente aan dan bestaande klanten krijgen bij de verlenging van de rentevaste periode. Sinds de invoering van het zogenoemde eensporig rentebeleid in 2013, is dit verboden als de klanten hetzelfde risicoprofiel hebben. Geldverstrekkers mogen wel een lagere rente aanbieden, maar dan moet deze voor alle klanten binnen hetzelfde risicoprofiel gelden. Sommige banken geven nieuwe klanten een rentekorting als zij ook een ander financieel product afnemen. Dat mag op voorwaarde dat bestaande klanten die hetzelfde product al hebben afgenomen dezelfde rentekorting krijgen. Volgens de AFM houden banken zich niet altijd aan de bestaande regelgeving. De financiële waakhond maant banken daarom ook bestaande klanten te wijzen op eventuele rentekortingen voor nieuwe klanten.

Bijna driekwart studenten betaalt te veel huur
DELFT – Bijna driekwart van de studenten betaalt meer huur voor hun kamer dan volgens het woningwaarderingsstelsel is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Studenten betalen gemiddeld 55 euro te veel voor hun kamer. De maximale prijs die gevraagd mag worden voor een studentenkamer wordt begrensd door het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimte. Uit het onderzoek van de LSVb blijkt dat de gemiddelde kale huurprijs voor een kamer in Amsterdam op 424,50 euro ligt. Daarmee betalen Amsterdamse studenten gemiddeld 160 euro per maand te veel. De hoofdstad voert hiermee de lijst aan van steden waar de huur voor studentenkamers te hoog ligt. De Amsterdammers worden gevolgd door hun collega’s in Leiden die gemiddeld 117 euro te veel betalen en Utrecht met 101 euro te veel. Maar liefst 74 procent van de respondenten betaalt te veel huur. In Amsterdam betaalt 89 procent te veel, in Utrecht 90 procent en in Leiden zelfs 92 procent. Alleen in Enschede betaalt een krappe meerderheid van studenten (54 procent) een huur die overeen komt met het puntensysteem. Ook studenten die in zelfstandige woonruimte wonen, betalen gemiddeld 27 euro per maand te veel, al is dat minder dan bij kamerverhuur het geval is.

Huurprijzen in de vrije sector afgelopen kwartaal verder gestegen
DELFT – De huurprijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal verder opgelopen. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van Pararius.nl, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen in Nederland. De huren stegen gemiddeld met 1,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor een vierkante meter moest afgelopen kwartaal maandelijks door de bank genomen 12,61 euro neergeteld worden. Volgens Pararius groeit de vraag, terwijl het aanbod erg beperkt is. Op elke twintig woningen in Nederland, koop en huur samen, is er op dit moment nog maar één huurwoning in de vrije sector. Het beschikbare huuraanbod in de vrije sector nam afgelopen jaar ook flink af, met ongeveer 17 procent. Er is vooral veel interesse in de middeldure huurwoningen in de grote steden en die woningen zijn juist schaars. Net als op de koopmarkt zijn er grote verschillen per regio op het gebied van huurprijzen. In Amsterdam betaalde een huurder gemiddeld ruim 2000 euro per maand. Buiten de Randstad liggen de prijzen stukken lager. De huurprijzen in Amsterdam liggen gemiddeld ook zo'n 50 procent hoger dan de huurprijzen in de andere grote steden. Op Pararius.nl werden afgelopen kwartaal 11.553 woningen in de vrije sector te huur aangeboden en er werden 11.739 huizen verhuurd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12