Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 16, Jaargang 22 |

Vergunningvrij bouwen van mantelzorgwoningen
DELFT - Vereniging Eigen Huis wil dat Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu haast maakt met het besluit dat vergunningvrij bouwen van mantelzorgwoningen mogelijk maakt. Nu lopen aanvragers voor een vergunning nog tegen een hoop belemmerende regels en ambtelijke onwil aan. Wie een aanvraag doet voor de plaatsing van een mantelzorgwoning voor hulpbehoevende ouders loopt bij de Gemeente negen van de tien keer tegen een muur op, meldt de Telegraaf. Gemeenteambtenaren lijken stellig in afwijzingen, terwijl het Rijk juist aanstuurt op maatregelen om de kosten te drukken. Deze geluiden zijn de Vereniging Eigen Huis niet vreemd. “Er is een duidelijke mismatch tussen de particuliere initiatieven om hulpbehoevende ouders te helpen en de huidige wetgeving”, stelt beleidsmedewerker Maarten Eeke van der Veen van de vereniging. “De wetgeving zou juist stimulerend moeten zijn in plaats van, zoals nu, remmend.” Eind 2013 is er een voorstel naar de Tweede Kamer gegaan voor een besluit  waardoor bijvoorbeeld het aan- en uitbouwen en plaatsen van bijgebouwen makkelijker wordt, zodat een particulier in veel gevallen vergunningvrij kan bouwen of verbouwen. Alleen is deze wijziging nog altijd niet ingevoerd. “Wij willen dat hiermee haast wordt gemaakt”, aldus Van der Veen. “Dan zijn er in ieder geval op ruimtelijk gebied geen belemmeringen meer”. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS, is in 2040 meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder. Deze generatie wil zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. De overheid stimuleert dit ook. Door bezuinigingen wordt het aantal plaatsen in verzorgingshuizen afgebouwd. De vraag naar passende huisvesting is al manifest en zal de komende jaren sterk toenemen.

Huizenprijzen stijgen gemiddeld licht
DELFT - De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar in grote delen van Nederland niet gedaald. Gemiddeld gezien stegen de prijzen zelfs licht met 1,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar niet heel het land profiteert van dit voorzichtige herstel, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de NVM. NVM-makelaars verkochten in de eerste drie maanden van dit jaar 24.360 woningen op een geschat totaal van 32.700. Dat is een toename van 41,5 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Toen werden relatief weinig huizen verkocht. De maanden ervoor sloegen nog veel kopers hun slag voordat de strengere hypotheekregelgeving per januari 2013 van kracht werd. De gemiddelde prijs voor een woning was in het eerste kwartaal 209.000 euro. Vooral starterswoningen stegen in prijs. Zo zijn appartementen gemiddeld 2,9 procent duurder geworden. Vooral de Randstad profiteert hiervan. Vrijstaande huizen en twee-onder-één-kappers blijven nog wat achter bij deze ontwikkeling. Zo blijft het moeilijk een koper te vinden voor met name vrijstaande huizen aan de randen van Nederland. Ondanks de voorzichtige stijging van de huizenprijzen is de crisis op de woningmarkt nog niet voorbij, waarschuwt de NVM. Zo staat 54 procent van het koopaanbod meer dan een jaar op de markt. Eén op de zes te koop staande woningen wacht al drie jaar of meer op een koper. Vaak betreft dit woningen met een vraagprijs die ver boven de actuele marktwaarde ligt. De reden hiervoor is dat de verkoper anders met een forse restschuld zit. Toch is de NVM optimistisch gestemd over het tweede kwartaal. De makelaarsvereniging sluit niet uit dat in de komende maanden het hoogste aantal transacties sinds het begin van de crisis in 2008 zal worden behaald. Ook zullen de huizenprijzen naar verwachting verder stijgen, vooral in economisch sterke regio's als de Randstad of de omgeving Arnhem-Nijmegen.

Mede-eigenaar van een windmolen
DELFT - Consumenten die mede-eigenaar worden van een windmolen, mogen niet langer dan vijf jaar verplicht aan één energieleverancier zijn verbonden. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt, de ACM, in een rapport over de rol van duurzaamheid in energietoezicht. Lock-in situaties, waarbij consumenten voor langere tijd vastzitten aan een contract voor de levering van energie, zijn in het belang van de keuzevrijheid onwenselijk. Contracten met een looptijd van vijf jaar of langer beschouwt de toezichthouder daarom als onredelijk. Consumenten die aandelen hebben in een windmolen moeten de mogelijkheid hebben uit de coöperatie te stappen of hun aandelen te verkopen, vindt de ACM. De toezichthouder heeft vorig jaar de conceptversie van het visiedocument aan Vereniging Eigen Huis en andere organisaties voorgelegd. De vereniging heeft toen aangedrongen op keuzevrijheid voor consumenten. Vereniging Eigen Huis introduceerde vorig jaar Stukje Windmolen. Consumenten konden Winddelen kopen waarmee zij mede-eigenaar werden van windturbine de Witte Juffer. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: “Consumenten die Winddelen hebben gekocht van windmolen de Witte Juffer kunnen uit de coöperatie stappen door hun Winddelen te verkopen.”

Woonbond bezorgd over plannen tijdelijke verhuur
DELFT - De Ministerraad is akkoord gegaan met Minister Bloks voorstellen voor de huursector. Het betreft ingrijpende plannen voor de woningcorporaties, de liberalisatiegrens, het puntenstelsel, de inkomensgrens en tijdelijke huurcontracten. De Woonbond leest in de plannen een 'typisch liberale agenda die desastreus zal uitwerken voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid'. De Woonbond maakt zich met name zorgen over de plannen van de Minister om meer mogelijkheden te creëren voor tijdelijke verhuur aan jongeren en grotere gezinnen. Hierdoor zouden starters en gezinnen na enkele jaren hun woning moeten verlaten, zonder dat zij zicht hebben op een nieuwe woning.  Volgens de Woonbond leidt dit plan alleen maar tot een aantasting van huurdersrechten, zonder dat er extra woningen beschikbaar komen. In de brief wordt verder aangekondigd dat de liberalisatiegrens wordt bevroren op 700 euro. Volgens de Woonbond helpt dit niet om woningen betaalbaar te houden. Er worden namelijk géén maatregelen genomen om te voorkomen dat de huur van zittende huurders tot boven de 700 euro kan stijgen. Evenmin wordt de praktijk om vrijkomende sociale huurwoningen als vrije sector woning te verhuren of te verkopen, aan banden gelegd. Daarmee wordt de voorraad beschikbare sociale huurwoningen kleiner, terwijl door verhoging van de inkomensgrens naar 38.000 euro de doelgroep juist groter wordt.

Vernieuwde methodiek beoordeling prestaties woningcorporaties
DELFT - De Stichting Visitatie Woningcorporaties heeft een vernieuwde methodiek ontwikkeld om de maatschappelijke prestaties van woningcorporaties te beoordelen. Hoe huurders of huurdersorganisaties over deze prestaties denken, weegt mee in de rapportcijfers. Onlangs werd de vernieuwde methodiek aangeboden aan de oprichters van de Stichting Visitatie Woningcorporaties, de SVWN, waaronder ook de Woonbond zich bevindt. Alle woningcorporaties die lid zijn van corporatiekoepel Aedes moeten zich eens in de vier jaar door een visitatiebureau laten beoordelen. Tijdens een visitatie worden de maatschappelijke prestaties onder de loep genomen. De afgelopen zes jaar zijn er ruim 420 visitaties uitgevoerd, bij circa 90 procent van de woningcorporaties. De in 2009 opgerichte Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland, de SVWN, ziet toe op een juiste en onafhankelijke uitvoering. De Woonbond was één van de oprichters van deze stichting. Ook in het gebruikersforum van SVWN zitten vertegenwoordigers van huurdersorganisaties.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12