Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 22, Jaargang 30 |

Koopwoningen 2,2 procent duurder dan vorig jaar
DELFT - Bestaande koopwoningen waren in juni 2,2 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De huizenprijzen liggen nu op hetzelfde niveau als begin 2003. Vergeleken met de piek op de huizenmarkt in 2008, zijn woningen 19,7 procent in waarde gedaald. Uit de cijfers van het CBS en het Kadaster blijkt dat de huizenprijzen regionaal nog sterk verschillen. Op landelijk niveau nam het aantal transacties in hetzelfde tijdsbestek met 54 procent toe. Alle woningtypen stegen afgelopen kwartaal in prijs. Vooral voor tussen- en hoekwoningen en appartementen moest meer worden betaald. In het duurdere segment, bestaande uit twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen namen de prijzen minder dan gemiddeld toe. Het CBS en het Kadaster houden de transacties bij van bestaande koopwoningen op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris. De periode tussen verkoop en eigendomsoverdracht bedraagt zo'n twee maanden. Verkopen in de tussenliggende tijd zijn nog niet in de cijfers van het CBS en het Kadaster verwerkt. Dat verklaart vooral het verschil met de NVM-cijfers van vorige week: de makelaarsorganisatie registreert de transacties op het moment van verkoop.

Woningmarkt blijft zich herstellen
DELFT - Het herstel van de woningmarkt zet door, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het tweede kwartaal van dit jaar werden ongeveer 39.000 huizen verkocht. Dit is een stijging van 41 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De huizenprijzen namen de afgelopen drie maanden voor het derde opeenvolgende kwartaal toe. Vergeleken met begin dit jaar stegen ze 1,7 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013 zijn huizen 3,5 procent duurder geworden. Een gemiddelde woning kost nu zo'n 215.000 euro. Het afgelopen kwartaal gaat nu de boeken in als het beste sinds het begin van de crisis in september 2008. Vooral appartementen konden op meer belangstelling rekenen. De verkoop hiervan steeg het afgelopen kwartaal met ruim 30 procent. Ook tussenwoningen waren duidelijk meer in trek met een verkoopstijging van bijna 28 procent. Hoek- en tussenwoningen, twee-onder-één-kappers en vrijstaande huizen volgen op afstand met ongeveer 14 procent. Volgens de NVM liggen de betere economische vooruitzichten, de lage hypotheekrente, de stijgende huren tegenover de aantrekkelijke woningprijzen en het toenemende consumentenvertrouwen aan de basis van het herstel. De Eigen Huis Marktindicator bevestigt dit. De huizenmarkt trekt met name flink aan in de steden Utrecht, Leiden en Delft.

Hypotheekrente nog nooit zo laag geweest
DELFT - Een huis kopen in Delft of de huidige hypotheek oversluiten? De hypotheekrente stond al historisch laag, maar kent nu een nieuw laagterecord. Uit het meest actuele overzicht met hypotheekrentestanden van De Hypotheker blijkt dat de laagste rente voor een annuïteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en een rentevaste periode van tien jaar 3,2 procent is. Ongeveer de helft van alle huizenkopers sluit een hypotheek met deze rentevaste periode af. Volgens Harpert Holtkamp, van De Hypotheker Delft, is dit het moment om te profiteren van de lage rente: “De rente is nu historisch laag, ik heb dit in de jaren dat ik in het vak zit nog nooit meegemaakt. Dit is goed nieuws voor starters of huiseigenaren die hun hypotheek willen oversluiten. Advies nodig over het af- of oversluiten van een hypotheek? Inwoners uit Delft en omgeving zijn van harte welkom in onze vestiging aan de Westvest 1 voor onafhankelijk advies.”

Bouw eerste twee woningen Ackerswoude Landrijk gestart
PIJNACKER - De bouw van Ackerswoude is onlangs officieel van start gegaan met het slaan van de palen van de eerste twee woningen in Ackerswoude Landrijk. Een spannend moment! Niet alleen voor de kopers. Ook krijgt de wijk Ackerswoude nu eindelijk gestalte. Onlangs zijn de palen geslagen van de eerste twee woningen op de vrije kavels aan de bestaande waterplas bij de Monnikenweg. Zo is de bouw van Ackerswoude nog voor de bouwvakvakantie officieel van start gegaan. De komende maanden zullen op meer kavels de bouwwerkzaamheden van start gaan. Toekomstig bewoner Paul Barendse –één van de kopers van het eerste uur– is blij dat de bouw is gestart: “Het gaat nu eindelijk beginnen. Na zolang met de plannen bezig te zijn geweest, zijn we nu vooral heel erg benieuwd hoe alles wat we hebben bedacht daadwerkelijk zal uitpakken.” Volgend jaar zomer neemt Barendse met zijn gezin naar verwachting intrek in de nieuwe woning. Op een steenworp afstand van het levendige centrum van Pijnacker ligt de sfeervolle wijk Ackerswoude, dat twee woonmilieus kent. Het dorpse Ackerswoude Brink ligt het dichtst tegen het centrum aan. Winkels en voorzieningen liggen letterlijk op loopafstand. Het meer groene en rustige Ackerswoude Landrijk ligt daar omheen. Dwars door de wijk loopt een karakteristiek lint van water, een kenmerkende bomenrij met een fietsroute. Het lint is beeldbepalend voor de groene uitstraling van Ackerswoude. Vanuit de wijk bent u snel in de Groenzoom, een recreatiegebied ten noordoosten van Ackerswoude. Maar ook de binnensteden van Delft, Den Haag en Rotterdam zijn binnen handbereik. In vijftien minuten bent u zowel met de auto, als met openbaar vervoer in het centrum van deze steden. Kijk op www.ackerswoude.nl.

Starters ontevreden over de woningmarkt
DELFT - Starters op de woningmarkt, die hun eerste woning willen kopen, lopen nog tegen veel problemen aan. Met name de financiering van de woning is lastig. Maar liefst 79 procent van de jongeren geeft aan dat het bijna onmogelijk is om een woning te kopen. USP Marketing Consultancy heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de wensen en beweegredenen van starters op de woningmarkt. Circa 18 procent van de jongeren van 20 tot 35 jaar, die momenteel in een huurwoning wonen of bij hun ouders wonen, wil graag op korte termijn een woning kopen. Nog eens 28 procent overweegt om op korte termijn een woning te kopen. Echter voor deze groep jongeren is met name de betaalbaarheid een probleem. Ruim tweederde van de koopstarters geeft aan onzeker te zijn over hun baanzekerheid of geen vast contract te hebben, waardoor de banken geen of moeilijk een hypotheek verstrekken. Daarnaast is maar liefst 64 procent van mening dat er te weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn.
De koopstarters geven een 5,3 als rapportcijfer voor het huidige woningmarktbeleid. Zij zijn van mening dat de overheid veel te weinig maatregelen treft om de starters te helpen in de huidige marktomstandigheden. De maatregel waarbij ouders de mogelijkheid hebben om 100.000 euro belastingvrij te schenken bij de aanschaf van een woning is slechts voor een beperkt aantal jongeren relevant. Naast dat veel ouders dit geld niet voorhanden hebben, zijn jongeren ook terughoudend in het vragen om hulp bij de financiering van de woning. Liever stellen zij hun verhuiswens uit (77 procent), gaan op zoek naar een kleinere woning (61 procent), kiezen toch voor een huurwoning (56 procent) of een kluswoning (51 procent) in plaats van financiële hulp te vragen bij familie (39 procent). Het kiezen voor een kleinere woning vinden veel jongeren ook weer lastig, omdat zij zich realiseren dat wanneer je een woning koopt je er tegenwoordig langer dan vijf jaar moet wonen. Met het oog op samenwonen en gezinsuitbreiding is een kleinere woning dan geen optie.
Het merendeel van de koopstarters (77 procent) is momenteel zelf aan het sparen voor het kopen van een woning. Zij willen uiteindelijk tussen de 10.000 tot 25.000 euro eigen geld inleggen bij de aankoop van hun woning. Bij voorkeur is dit een rijwoning tussen de 100.000 en 200.000 euro in een gezellige omgeving met veel faciliteiten. De belangrijkste redenen om te kiezen voor een koopwoning zijn voor de jongeren: de mogelijkheid om de woning volledig aan te passen aan de eigen wensen, het opbouwen van vermogen en de lagere maandlasten in vergelijking tot een huurwoning.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12