Afbeelding

Woonberichten

wonen

Editie: Week 46, Jaargang 21 |

Maximale koopsom daalt vanaf 1 januari 2014
DELFT - De maximale koopsom van een huis met Nationale Hypotheek Garantie daalt per 1 januari 2014 naar 273.584 euro. Dit is dus het maximale bod dat een aanstaande woningbezitter kan doen, als hij in aanmerking wil komen voor NHG. Nu is de maximale koopsom voor NHG nog 276.190 euro. Woningkopers die een vóór 1 januari 2014 gedateerde hypotheekofferte krijgen, hebben nog recht op dit iets hogere maximum. De daling van de maximale koopsom wordt veroorzaakt door een ander tarief voor bijkomende kosten. Dat stijgt in 2014 van 5 naar 6 procent. Tot de bijkomende kosten behoren volgend jaar onder meer: 2 procent overdrachtsbelasting, 1 procent borgtochtprovisie voor NHG, notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en taxatiekosten. Een woningbezitter die in aanmerking wil komen voor NHG, heeft te maken met een kostengrens van 290.000 euro. Dit is de optelsom van koopsom en bijkomende kosten. Anders gezegd: dit is het maximale totale hypotheekbedrag dat iemand mag lenen, als hij in aanmerking wil komen voor de rentekorting en waarborgen van NHG. Deze stelt diverse eisen aan de (aanstaande) woningbezitter. Naast de genoemde kostengrens gelden ook inkomenscriteria, die volgend jaar strenger worden. Hier schreef Vereniging Eigen Huis op 8 november j.l. al een nieuwsbericht over. Bovendien geldt een maximum voor de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van de woning. In 2014 daalt deze grens van 105 naar 104 procent. De eisen worden dus strenger, maar per saldo verbetert de betaalbaarheid van woningen licht in 2014. Dat komt doordat de huizenprijzen én de rentestanden het afgelopen jaar zijn gedaald, terwijl de lonen gemiddeld 1,2 procent zijn gestegen.

Meer consumenten wekken stroom zelf op
DELFT - Al 1.100 consumenten gaan vanaf volgend jaar een deel van de stroom die zij thuis verbruiken zelf opwekken. Dat doen zij door winddelen te kopen van ‘De Witte Juffer’, een windmolen in Culemborg. De deelnemers profiteren van de opbrengst van deze molen. Gemiddeld kochten zij 4,7 winddelen per huishouden en daarmee is inmiddels 1 miljoen euro voor de aankoop bijeen gebracht. Van de Culemborgse molen is nog een beperkt aantal winddelen te koop. Met het initiatief Stukje Windmolen biedt Vereniging Eigen Huis consumenten de mogelijkheid om zelf op afstand stroom op te wekken en zo minder afhankelijk te worden van grote energiebedrijven. Huishoudens kunnen dat eenvoudig realiseren door winddelen te kopen. De stroom die de windmolen opwekt wordt rechtstreeks in mindering gebracht op de energierekening van de deelnemers. Vereniging Eigen Huis werkt hiervoor samen met De Windcentrale en Greenchoice. Vereniging Eigen Huis stimuleert het gebruik van windenergie, maar stelt wel voorwaarden. Belangrijkste voorwaarde is dat windmolens zo veel mogelijk in perifere gebieden of op zee worden gebouwd. In bewoond gebied zijn windmolens voor de vereniging alleen acceptabel als omwonenden kunnen participeren in de molens en als er een compensatieregeling bestaat voor waardeverlies van nabij gelegen koopwoningen.

Winstmarge hypotheken voor derde maand op rij gedaald
DELFT - De winstmarge die banken berekenen op de hypotheken is in augustus voor de derde maand op rij gedaald. Sinds drie maanden berekenen banken de gestegen financieringskosten niet door in de hypotheekrente. Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten, of die hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente dan voorheen. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis. In mei van dit jaar bedroeg de extra winstmarge op de hypotheekrente nog gemiddeld 0,90 procentpunt. Deze opslag, die klanten in het rentetarief betalen, daalde in augustus naar gemiddeld 0,55 procentpunt. In dezelfde periode daalde de gemiddelde hypotheekrente van 3,77 naar 3,65 procent. Als de rentemarge ongewijzigd hoog was gebleven was de hypotheekrente gestegen naar 4,1 procent. De recente rentedaling lijkt volgens Vereniging Eigen Huis voor een groot deel toe te schrijven aan SNS Bank, die zich als prijsvechter laat zien. Toen deze bank in februari van dit jaar werd genationaliseerd, drong Vereniging Eigen Huis er bij de Minister van Financiën op aan om deze staatsbank als concurrentieaanjager in te zetten. In augustus kondigde de SNS Bank aan de hypotheekrentetarieven met 0,2 tot 0,25 procentpunt te verlagen. Andere minder bekende partijen die de concurrentie met de gevestigde orde aangaan zijn het Belgische Argenta en NIBC Direct.
Voorwaarden energie opwekken huiseigenaren bekend
DELFT - Huiseigenaren die energie opwekken met zonnepanelen en energie terugleveren aan het netwerk, zijn volgens de Belastingdienst ondernemers. Kortgeleden zijn meer details en voorwaarden bekendgemaakt. Naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Fuchs, stelde staatssecretaris Weekers van Financiën in september dat mensen die via zonnepanelen energie opwekken, en dit voor een vergoeding terug leveren aan de energieleverancier, voor de BTW als ondernemer worden aangemerkt. De overheid publiceerde kortgeleden een document met de meest gestelde vragen en antwoorden. Het document meldt onder andere dat de Belastingdienst ervan uit gaat dat particuliere eigenaren van zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen en alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen BTW-bedrag hoger is dan 1.345 euro. Huishoudens bereiken dit bedrag in de praktijk niet. Consumenten die de BTW van de aanschaf en de installatie van zonnepanelen terug willen vragen, moeten zich bij de Belastingdienst wel melden als ondernemer. Vereniging Eigen Huis bestudeert de vragen en antwoorden. Ook bekijkt de vereniging de mogelijkheid om een online programma te ontwikkelen dat consumenten helpt bij de keuze of zij zich wel of niet aanmelden als ondernemer.

Woonbond pleit voor gesubsidieerde rechtsbijstand huurders
DELFT - In een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid heeft de Woonbond gepleit voor behoud van de gesubsidieerde rechtsbijstand voor huurders. De Kamercommissie heeft het voorstel van staatssecretaris Teeven om deze vorm van rechtsbijstand af te schaffen kortgeleden besproken. Hierdoor zal volgens de Woonbond de toegang voor huurders tot het recht aanzienlijk verslechteren. Het overgrote deel van de huurgeschillen komt op dit moment niet voor de rechtbank, maar wordt door de huurcommissie afgehandeld. De huurcommissie kent echter aanzienlijke beperkingen, waardoor de gang naar de rechtbank in een aantal situaties onvermijdelijk is. De huurcommissie kan slechts uitspraken doen over huurprijsgeschillen. Overige huurgeschillen vallen niet onder haar bevoegdheid. Bovendien is de uitspraak van de huurcommissie alleen voor de rechter afdwingbaar.

Onterecht hoge stookkosten huurders
DELFT - VARA Kassa besteedde zaterdag 9 november j.l. aandacht aan onterecht hoge stookkosten. Huurders van particuliere vastgoedbeleggers in Amsterdam en Utrecht betalen hoge bedragen voor verwarming, omdat de collectieve stookinstallatie verouderd is. Hun verhuurders weigeren maatregelen te nemen. De bewoners van de complexen in Amsterdam (Hilwiscomplex) en Utrecht (Tannhauserdreef) vinden tot nu toe geen gehoor bij hun verhuurders. In het Hilwiscomplex betalen huurders maar liefst 5.000 euro per jaar aan stookkosten, ruim 400 euro per maand. Op de Tannhauserdreef is de situatie minder extreem, maar ook daar zijn de stookkosten onredelijk hoog. Woonbondwoordvoerder Barbara Klomp wees er in de uitzending op dat particuliere vastgoedbeleggers over het algemeen minder welwillend staan tegenover energiebesparende maatregelen dan woningcorporaties. ‘Corporaties staan iets dichterbij de huurder, hebben socialere doelstellingen en zoeken minder snel het conflict. Bij particuliere vastgoedbeleggers ligt de nadruk vooral op de waarde van hun vastgoed.’ Jan Kamminga, voorzitter van Vastgoed Belang (koepel van particuliere vastgoedbeleggers) bevestigde dat. Hij wees erop dat vastgoedbeleggers die in een woning investeren, ‘een mooi rendement' moeten kunnen halen. Het isoleren van woningen gaat volgens Kamminga al gauw ten koste van dat rendement!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12