Dubbel Delft... zondag 27 september

kijk op de wijk

Of je de Oude Delft in het begin van de twintigste eeuw of in 2009 fotografeert, het blijft één van de meest sfeervolle grachten van de stad. En van Nederland natuurlijk. De fraaie gevels, het water, het statige groen, alles werkt er een beetje aan mee.

De geleerden weten het niet zeker, maar het zou goed kunnen dat de Oude Delft in eerste instantie een bochtig watertje was, waarin weinig te herkennen viel van de huidige situatie. Waarschijnlijk is er in de loop van de eeuwen het één en ander gegraven en gekanaliseerd. De naam (Oude) Delft komt van dilf of delf, ofwel delven of graven; delf is in Oudnederlands dus een synoniem van gracht. 

Ooit was er aan de oostkant ook sprake van een nieuwe delf, die - heel fantasievol - dus Nieuwe Delf werd genoemd. In een akte uit 1268 waarin het stadsrecht werd uitgebreid komt de naam Oude Dilf voor het eerst voor. In de zestiende eeuw kwam daar om onduidelijke reden een ‘t’ achter; vanaf die tijd spreekt men over de Oude Delft. Overigens zijn er A4'tjes vol geschreven over het juiste lidwoord wat aan Delft vooraf gaat. Moet het de Oude Delft zijn of het Oude Delft? Feit is dat échte Delvenaren (of Delftenaren?) het meestal hebben over het Oude Delft. Feit is ook dat we spreken over de delf of de gracht. 

Zou het misschien iets te maken hebben met het gegeven dat, als je het in nostalgische termen hebt over het oude Delft, je dan onbewust denkt aan de omgeving van het Oude Delft? De foto’s laten zien dat er aan de fraaie sfeer op dit deel van één van de mooiste grachten van Nederland in de loop der jaren weinig is veranderd. De Oude Delft wordt verder gekenmerkt door een soort tweedeling ter hoogte van de Oude Kerk en door de vele bruggen (tien in totaal) die de gracht vanaf het Legermuseum tot aan de Kolk kent. De Oude Kerk heeft een rijke historie. In de loop der jaren werd er van alles gesloopt, aangebouwd en verbouwd. 

Zo rond 1325 is men begonnen de toren tegen de voorzijde van de kerk aan te bouwen. Met dat bouwen is het niet helemaal goed gegaan, want halverwege begon het gevaarte te verzakken. In die tijd loste men dat vrij laconiek op: gewoon een tijdje kijken of hij niet verder zakt, en dan, als dat niet het geval is, gewoon verder gaan met bouwen. En dat de blik van de bouwers toen een goede is geweest moge blijken uit het feit dat de Oude Kerk er al heel wat eeuwen staat. Een beetje scheef, dat wèl…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12