Dubbel Delft: zondag 23 november

kijk op de wijk

De geleerden weten het niet zeker, maar het zou goed kunnen dat de Oude Delft in eerste instantie een bochtig watertje was, waarin weinig te herkennen viel van de huidige situatie. Waarschijnlijk is er in de loop van de eeuwen het een en ander gegraven en gekanaliseerd.

De naam (Oude) Delft komt van dilf of delf, ofwel delven of graven; delf is in Oudnederlands dus een synoniem van gracht. Ooit was er aan de oostkant ook sprake van een nieuwe delf, die - heel fantasievol - dus Nieuwe Delf werd genoemd. 

In een akte uit 1268 waarin het stadsrecht werd uitgebreid komt de naam Oude Dilf voor het eerst voor. In de zestiende eeuw kwam daar om onduidelijke reden een ‘t’ achter; vanaf die tijd spreekt men over de Oude Delft. Overigens zijn er A-4-tjes vol geschreven over het juiste lidwoord wat aan Delft vooraf gaat. Moet het de Oude Delft zijn of het Oude Delft? Feit is dat échte Delvenaren (of Delftenaren?) het meestal hebben over het Oude Delft. Feit is dat we spreken over de delf of de gracht. 

De foto’s van deze aflevering zijn genomen vanaf het terrein van het Legermuseum, op het uiterste punt waar een aantal flinke kanonnen staan. Onderwerp zijn de panden aan de Oude Delft 23 tot en met 31. Nog net is links een deel van de gevel te zien van pand Oude Delft 21. Dit woonhuis in streng neoclassicistische stijl hoorde bij distilleerderij ‘De Papegaai’ en werd in 1840 gebouwd. Het was het woonhuis van Hendrick van Berckel, de eigenaar van de destilleerderij. Via het nog steeds aanwezige poortje kwam je bij de productieverblijven. 

Tiemen vd Reyken maakte zijn foto op 25 november 1964. Dezelfde tijd dat Willem de Bie daar nog in korte broek liep: “Ik was in die tijd als kleine jongen lid van scoutinggroep ‘Willem de Zwijger’ en wij hadden op de oude zolders van De Papegaai ons clubhuis. Prachtig houten gebouw met veel dikke balken, trappen en luiken. Met nog steeds een geur van gerst, mout en andere zaken. Elke zaterdag kwamen we daar keurig in het padvinderstenue bij elkaar om van daaruit allerlei activiteiten te ontplooien. Leuke tijd!”. 

Tiemen fotografeerde de panden voor de krant omdat ze net gerestaureerd waren. Ze zijn nog steeds in gebruik als studentenhuisvesting: heel veel fietsen, stoelen, banken, oud snarenbord van een piano, onduidelijk bellenbord, kratje bier in de vensterbank. Studenten dus…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12