Dubbel Delft: zondag 26 juli

kijk op de wijk

Delft is een stad met veel fraaie bruggen. Rond het traject waarover tramlijn 19 moet gaan rijden laaien de discussies soms hoog op als het gaat om een brug. De Kapelsbrug in dit geval. Het nieuwe ontwerp voor deze brug zou het ‘Zicht Op Delft’ geweld aan doen, zo menen velen.

Hoewel dat ontwerp ook z’n goede kanten heeft (google ‘Kapelsbrug Delft’). De linker foto van deze aflevering van Dubbel Delft laat zien dat je, als je de historie wilt bewaren, je ook moet afvragen welke historie. Bruggen slijten, ze gaan kapot en ze worden vervangen. De linker foto laat een simpele, rechte brug zonder bogen zien die de Boterbrug verbindt met de Waagsteeg. De foto dateert van het begin van de vorige eeuw. 

De brug is dus nog geen eeuw geleden vervangen door een exemplaar met een boog. Ogenschijnlijk dus vanuit historisch besef, maar de oude foto getuigt van het tegendeel. Neemt niet weg dat de meeste Delftenaren de historische binnenstad graag zo veel mogelijk in tact willen laten. De vraag is natuurlijk of tramlijn 19 met alles wat erbij komt kijken wel zo’n goede keus is geweest. Het heeft nogal wat voeten in de aarde. Letterlijk en figuurlijk. We gaan het zien. Terug naar de plaats van handeling van deze rubriek: Camaretten. 

De straatnaam Camaretten is er zo één die qua woord niet veel prijsgeeft over de oorsprong. Het boek ‘Straatnamen van Delft’ van Peter van der Krogt (onder andere verkrijgbaar bij het Gemeentearchief) geeft uitsluitsel: rond 1338 stonden hier een viertal ‘cameren’, panden van waaruit Italiaanse bankiers - Lombarden uit Noord-Italië) - hun handel dreven. Wellicht dat de Italiaanse connectie in de volksmond heeft geleid tot een soort Italiaans verkleinwoord voor cameren, ‘cameretten’. Ook toen de bankiers de stad verlieten bleef het pleintje Cameretten heten. Dit woord is zó on-Nederlands dat de spelling altijd problemen heeft gegeven. Cabinetten, kaboretten en kabaretten zijn er zo een paar. De link met de kleinkunst, cabaret, werd in de jaren zeventig feilloos gelegd door een groep enthousiastelingen die een cabaretfestival wilden organiseren. Het Cameretten Festival heeft in die jaren cabaretiers als Paul de Leeuw, Herman Finkers en vele anderen opgeleverd.
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12