Dubbel Delft... zondag 5 juli

kijk op de wijk

Zo’n 17672 dagen geleden is het dat Tiemen van der Reijken aanbelde op het Oude Delft met de vraag of hij een foto vanuit het raam op de bovenste verdieping mocht maken. Het was 28 januari 1961, om precies te zijn.

Een hoge positie geeft een mooi overzicht en tevens een beeld dat je niet elke dag ziet. Voor de bijna 900 afleveringen die Willem de Bie van ‘DubbeL Delft’ maakte heeft hij heel wat keren moeten aanbellen met de vraag of er even uit een raam gehangen mocht worden. Zo ook voor deze aflevering. Met als resultaat een fraaie blik op de kruising Binnenwatersloot – Oude Delft. 

Meest opmerkelijke is dat er in 48 jaar weinig is veranderd. Het fraaie pand op de hoek van de Oude Delft, bijvoorbeeld: van een tabakszaak weliswaar naar een hap & sapwinkel (de Gulle Tol), maar met nog dezelfde fraaie ingang als in 1961. En dat geldt ook voor het pand op de andere hoek. Het weer is wel een factor. Liepen en fietsten de Delftenaren op 28 januari van het jaar 1961nog in dikke winterkleding, juni 2009 gaat toch de geschiedenis in als een zonnige maand. De rechter foto straalt die sfeer uit. Veel blote benen, een gesprekje op de kop van de Binnenwatersloot en een uitgestoken hand naar bekenden. Van een wat saaie provinciestad in de jaren zestig naar bruisende gezelligheid en sfeer in de éénentwintigste eeuw. 

De Binnenwatersloot is de enige ten westen van de Oude Delft gesitueerde gracht en eigenlijk ook de laatste gracht aan deze kant van de stad. Delft had enkele eeuwen terug natuurlijk heel andere afmetingen. Zo lag de 'Watersloete' (watering) eigenlijk buiten de stadsgrens, maar een stadsuitbreiding in 1355 zorgde ervoor dat een deel van deze 'Watersloot' binnen de stad kwam te liggen. Op de kruising van de nieuwe stadsgrens en de Watersloot bouwde men een poort die - natuurlijk - Waterslootse Poort werd genoemd. Om onderscheid te kunnen maken in het buiten en binnen de stad gelegen deel van de Watersloot werd er al snel gesproken van 'Watersloot binnen het Poorthuis' of 'Watersloot binnen'. Of, vanaf 1530, in omgedraaide vorm: 'Binnen de Watersloot'. En zo ontstonden langzaam maar zeker de Binnenwatersloot en de Buitenwatersloot.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12