Dubbel Delft: zondag 31 augustus

kijk op de wijk

Als je maar lang genoeg fotografeert zal iedere fotograaf een ‘Dubbel Delft’ kunnen maken. Altijd zijn er wel delen van de stad die vol in ontwikkeling zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de situatie tussen de Asvest, Zuiderstraat en Zuidwal.

Voordat het nieuwe theater werd gebouwd had iedere fotograaf de situatie ervoor kunnen vastleggen en, de ‘Dubbel Delft’, de huidige mét theater De Veste. Tiemen van der Reijken deed dat ongemerkt ook: in de loop der jaren fotografeerde hij op dezelfde locatie de Asvest en de Zuiderstraat zowel met de oude gasfabriek als zonder. Voor elke fotograaf zijn er van die punten waar je regelmatig fotografeert. 

De locatie van het spoorviaduct zal - ook Tiemen deed dat – ook weer regelmatig onderwerp van fotojournalistiek zijn. Net als al die andere locaties in de stad, zoals de Markt, waar regelmatig van alles gebeurt. Van der Reijken deed dat in de jaren vijftig en zestig; de periode waarin de lelijke gasopslagplaatsen plaats maakten voor een parkeerterrein. De auto was, zo getuige de foto met een deel van die gasfabriek, al redelijk in opkomst. De Opel, de Ford, de Mercedes, de Panhard, allemaal maakten zij deel uit van het Delftse stadsbeeld. Plaats van handeling is de Asvest, een straatje wat de naam te danken had aan het feit dat op deze route de askarren van de gasfabriek reden. 

Nog eerder in de geschiedenis, rond 1750, was de straat bekend als Kole Vest. Ooit liep de Asvest van de Bastiaansvest, nu beter bekend als Zuiderstraat, met een bocht naar de Rotterdamse poort. Anno 2008 zien we dat uiteindelijk dat de plaats van de gasfabriek is ingenomen door het stadstheater. Niet dat het theater even lelijk is als die ouderwetse energie-opslag, maar er zijn natuurlijk mensen die zich afvragen of het uiteindelijke ontwerp van theater De Veste niet ietsje meer op het historische stadsbeeld aangepast had kunnen worden. Het theater wil eigenlijk het liefst uitbreiden om aan de gestegen vraag te kunnen voldoen. Ooit zal er weer nieuwgebouwd gaan worden; wellicht kan dan alsnog het ontwerp worden aangepast op het fraaie historische deel van de Zuiderstraat. Feit is dat Delft, na het afbranden van de Stads Doelen, in ieder geval weer over een theater beschikt waar de Delftenaar kan genieten van alles wat er op cultureel gebied geproduceerd wordt. En dat is meer dan de gasfabriek kon bieden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12