Afbeelding

DIOS wil met nieuwe trainer Koster binnen drie jaar naar de eredivisie

sport

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

Arjan Koster hoopt dat zijn selectie een killersmentaliteit krijgt.

DEN HOORN - Met de handbalheren van DIOS blijft het goed gaan. De kleine club uit Den Hoorn haalde vorig seizoen de halve finale van de nationale beker en staat nu met nieuwe trainer Arjan Koster gedeeld tweede in de eerste divisie.

Door: Marijn Abbenhuijs

“Ik werd in februari door DIOS gebeld”, legt Arjan Koster uit. “Een aantal spelers uit de selectie had mijn komst geopperd. Ik heb even over het aanbod nagedacht en de groep bekeken. Ik ben een ambitieuze trainer en die ambitie moest ik wel even bijstellen. Aan de ene kant is dat jammer, want als deze groep drie a vier keer per week zou trainen, is het goed genoeg voor de middenmoot van de eredivisie. Maar DIOS is een breedtesportvereniging met een herengroep die eerste divisie wil spelen.” Ondanks dat een groot gedeelte van de selectie handbal vooral als hobby ziet en niet vaker dan twee keer per week wil trainen, doet DIOS mee om het kampioenschap in de Eerste Divisie. Ze staan gedeeld tweede met een achterstand van vier punten op koploper Venlo.  “We maken kans op het kampioenschap, maar we handballen nog niet zoals ik zou willen. We hebben onnodige punten verloren. Dat komt deels door blessures en schorsingen, maar vooral omdat we te weinig scorend vermogen hebben. Ons schotpercentage is veel te laag. We hebben de spelers met de neus op de feiten gedrukt. We houden alle statistieken bij en die hebben we ze voorgelegd. Daar schrokken ze wel van. Sindsdien zijn ze op de trainingen serieuzer bezig. Ik ben daar blij mee, want ik vind dat ze op de trainingen meer zouden kunnen geven. Trainingen moeten qua instelling niet op een andere manier benaderd worden dan wedstrijden en als ze alle tierelantijntjes eens achterwege laten, kunnen we veel meer punten pakken.”

Constanter
Koster weet wat er moet veranderen om zijn ploeg op een constanter niveau te laten presteren. “We gaan een gedeelte van onze trainingen invullen met conditie- en krachttraining zodat we minder blessures oplopen”, geeft de trainer aan. “Daarnaast moet ons baltempo omhoog. We zijn de ploeg met de minste tegengoals in de competitie. Onze dekking staat goed en de keepers stoppen vijftig procent van de schoten. Dat is voor handbalkeepers een ontzettend goede statistiek. Deze ploeg heeft heel veel geïnvesteerd in de dekking en dat zien we nu terug, maar we hebben nog een flinke inhaalslag te maken in de aanval. We moeten richting de 25 doelpunten per wedstrijd en er valt vooral op mentaal gebied winst te boeken. We hebben geen killersmentaliteit. Te vaak wordt er vrij voor de keeper gemist. Je moet bijna een semipsycholoog zijn om ervoor te zorgen dat daar verandering in komt, maar het is haalbaar. We moeten de focus leggen op het maken van de juiste keuzes. Ik besef dat ik dat niet in één seizoen ga bereiken, maar we kijken ook naar de lange termijn. Als deze ploeg bij elkaar blijft, spelen we over drie jaar in de eredivisie.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12