Afbeelding

Erwin Toet wil Blue Birds als een team laten honkballen

sport

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

Erwin Toet hoopt dat de spelers hun kwaliteiten voor het team willen inzetten.

DELFT - Erwin Toet is ook komend seizoen de trainer van Blue Birds. De basisschooldirecteur was in eerste instantie als interim-trainer aangesteld, maar besloot na gesprekken met de spelersgroep en het bestuur om aan te blijven.

Door: Marijn Abbenhuijs

“Ik was gevleid toen ik merkte dat de spelersgroep met me verder wilde”, begint Toet zijn monoloog. “Maar ik heb wel een drukke baan en ik vind dat deze spelers een coach verdienen die zich volledig voor ze kan inzetten. Er was een aantal belangrijke zaken waarmee ik rekening wilde houden voordat ik een beslissing nam. Ik wilde weten in hoeverre de spelersgroep bij elkaar zou blijven en of de wens dat ik trainer zou blijven door iedereen werd gedeeld. Al snel bleek dat er vier jongens zouden stoppen met honkbal. Dat is een grote aderlating, maar ik vind dat er een goed kader overblijft. Het is belangrijk dat we hun afwezigheid aanvullen met jeugd en daar hebben de belangrijke spelers in de ploeg een voorname rol in. Ik ben bereid om jonge jongens de kans te geven, maar ik vind dat de ervaren spelers ze dingen moeten bijbrengen. Alleen met hun hulp kunnen de jonge spelers zich ontwikkelen. Daarbij laat ik de verantwoordelijkheid voor het halen van ons doel naar de spelersgroep kantelen. Iedereen zal zijn kwaliteiten moeten inzetten voor het team en minder voor zichzelf.”

“Tijdens een teambespreking hebben we het over dat soort zaken gehad. Daaruit bleek dat er voldoende basis was voor mij om wat te kunnen betekenen voor deze spelersgroep. Deze groep is er volgens mij één die leiding nodig heeft. De spelers hebben voldoende kwaliteit en ervaring, maar moeten die wel op de juiste manier gebruiken. Dat hebben ze tot nu toe niet altijd goed gedaan. Op de juiste momenten de goede dingen doen voor het team vind ik belangrijk. Dat wil zeggen dat je als belangrijke speler niet altijd de beslissende homerun moet willen slaan. Er is individueel contact nodig om de spelers dat duidelijk te maken. Sommige spelers waren wat verrast door die benadering, maar uiteindelijk heb ik het gevoel dat iedereen het begrijpt en ermee aan de slag wil. Dat heeft denk ik ook te maken met de manier waarop ik ze aanspreek. Met een kwinkslag. Veroordelen heeft volgens mij nooit zin. We delen met z’n allen een serieuze hobby waaraan we veel plezier hebben. Dat plezier halen we uit het winnen van wedstrijden en dus moeten we met elkaar ervoor zorgen dat onze winstkans zo optimaal mogelijk is. Daarvoor heb ik een analyse gemaakt van de spelersgroep en die heb ik met het bestuur besproken. Mijn helikopterview sprak het bestuur aan. Als ik objectief naar de selectie van Blue Birds kijk, denk ik dat het niet reëel is om voor promotie te gaan. Er zitten bij andere teams gewoon hele goede spelers. Bovendien gaan we in eerste instantie vooral naar de lange termijn kijken. We willen jonge jongens inpassen en dat heeft tijd nodig. Dat er een nieuwe generatie komt, is belangrijk voor de doorontwikkeling van de vereniging. Promoveren heeft geen haast, want laten we voorop stellen dat Blue Birds hoe dan ook een prachtige club is die het op dit moment al heel goed doet.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12