Afbeelding

Chris Trelings talenten ontwikkelen zich snel in de DSW/RODI Media 16-23 competitie

sport

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

DELFT – De DSW/RODI Media 16-23 competitie is al jaren zo’n succes dat ze niet alleen clubs uit de traditionele Delftse regio trekt. Dit jaar nemen ook Lyra, Wilhelmus, DWO en FC Zoetermeer deel aan de competitie die vooral bedoeld is om de stap van junioren naar senioren kleiner te maken.

De competitie zorgt ook voor de terugkeer van Chris Treling op de Delftse velden. De voormalig voetballer van onder meer BEC, FC Den Haag, Wippolder en Delfia heeft momenteel de touwtjes in handen bij FC Zoetermeer. “Dat bevalt me ontzettend goed: zo goed zelfs dat ik mijn contract met twee jaar heb verlengd. We hebben hier een vereniging met elfhonderd leden en draaien bovenin mee in de vierde klasse. Er is nog voldoende uitzicht op promotie; dat is voor de club heel belangrijk.”

‘IK SPEELDE ALS JONGETJE VAN 15 AL IN HET EERSTE VAN BEC’
Treling treedt in de competitie voor 16- tot 23-jarigen aan met het A-elftal van zijn club. “Ik ben niet alleen trainer van het eerste, maar ook van dit elftal. We komen uit in de vierde divisie landelijk en daarom vind ik het belangrijk dat die jongens een beetje op niveau spelen. Door ze te laten spelen tegen wat oudere jongens, leren ze beter met fysieke weerstand omgaan. Je ziet dat de wedstrijden in deze competitie er vaak op een positieve manier wat harder aan toegaan dan de wedstrijden op zaterdag.” Dat dergelijke competities alleen maar goed zijn voor de ontwikkeling van jonge spelers, weet Treling zelf als geen ander. “Bij mij was het wel iets ander, want ik speelde als jongetje van 15 al in het eerste elftal van BEC. Toen ik vervolgens na drie jaar naar FC Den Haag ging, merkte ik dat ik fysiek stappen verder was dan de leeftijdsgenoten met wie ik samenspeelde.”
Treling is blij dat hij met zijn club mocht toetreden tot de Delftse competitie. “Ik heb me er met Peter Vlasveld, manager topvoetbal binnen de vereniging, sterk voor gemaakt. Ik kende deze competitie natuurlijk al: zij is goed opgezet en alles is tot in de puntjes geregeld. Daarnaast zijn er goede scheidsrechters en spreekt het competitie-element me aan. Op deze manier hoef je ook niet steeds oefenwedstrijden te regelen voor die jongens.”

‘PROMOTIE IS VOOR DEZE CLUB VAN GROOT BELANG’
Ondanks de talentvolle jeugd, speelt het eerste elftal van Zoetermeer nog steeds in de vierde klasse. “En daar is wel een verklaring voor, want er wordt door de grotere clubs aardig uit onze vijver gevist. Zo zijn we vanuit de talentvolle jeugd al heel wat spelers aan clubs als DSO en Alphense Boys kwijtgeraakt. Ik kan er ook niet vaak genoeg op hameren dat promotie voor deze club van groot belang is; misschien dat we die talentvolle jongens dan wat langer binnen de club kunnen houden en zo kunnen uitgroeien tot een stabiele derdeklasser om vanuit daar verder te bouwen.”
Dat de competitie allang niet meer alleen voor Delftse ploegen toegankelijk is, is volgens Treling voor alle partijen alleen maar voordelig. “Je ziet dat het niet de minste clubs zijn. Met alle respect, maar clubs als DWO, Wilhelmus, Lyra en wij hebben waarschijnlijk meer te bieden dan bepaalde Delftse clubs.”
Treling is dus meer dan tevreden over de deelname van Zoetermeer aan de competitie. “Daarnaast is het leuk om weer een rondje langs de Delftse velden te maken. Die jongens vinden het ook hartstikke leuk: we worden bij elke vereniging met alle egards behandeld. Daarnaast worden ze tijdens deze wedstrijden zwaarder getest dan tijdens de reguliere competitie, zodat ze er als voetballer alleen maar sterker van worden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12