Zeilende studenten zetten alle zeilen bij om sport met studeren te combineren

sport

DELFT – Studenten en zeilen vormen al sinds mensenheugenis een mooie combinatie. Veel studenten houden zich in verenigingsverband bezig met de zeilsport. Meestal heeft dat een recreatief karakter.

In Delft is echter de enige wedstrijd-zeilvereniging voor studenten van Nederland te vinden: Broach. De vierdejaars TU-student Maritieme Techniek Marc Timmer is secretaris van de club, die zes jaar geleden werd opgericht. Zelf zeilt Timmer ook graag, het liefst in een J22. Hier kunnen maximaal vier personen in en dat maakt volgens hem het zeilen leuk. “Iedereen heeft in zo’n kleine samenstelling veel taken aan boord”, zegt hij. “Dat maakt het uitdagender en leuker dan op een groter zeilschip.” Timmer en de andere negentig leden van de Delftse Studenten Wedstrijd Zeilvereniging Broach beschouwen zeilen echt als een sport, níet als een hobby. Timmer legt uit: “Als wedstrijdzeiler probeer je iedere keer de stand van de zeilen te optimaliseren. Je bent aan boord dus continu bezig. Het is een heel fysieke sport, want een wedstrijd duurt gemiddeld acht uur. En dan kan het weer ook nog tegen zitten.”

Eén van de hoogtepunten in het komende halfjaar bij Broach is de Match Racing, in het weekend van 25 mei. Dit is een landelijk evenement, dat voor het vierde jaar wordt gehouden in de Kolk in Delft. Op deze prachtige locatie, langs de Zuidwal, wordt bij dit evenement ‘1 tegen 1’ gevaren. “Het is de bedoeling dat de boten elkaar binnen de spelregels zoveel mogelijk dwars zitten. Dat levert een prachtig spektakel op, want in de Kolk heb je meestal te maken met heel rare draaiende winden.” Bij de Match Racing wordt er gezeild in de boten van Broach. Meestal doen er zo’n vijftien teams uit heel Nederland mee. Andere belangrijke wedstrijden waar teams van Broach zich het komende halfjaar willen profileren, zijn het Nederlands Kampioenschap op de Oosterschelde (J22), het Europees Kampioenschap in Frankrijk (J22) en het Wereldkampioenschap Dart 18 in Workum. Dart 18 is een soort catamaran, waarvan Broach één exemplaar in haar bezit heeft. Verder bestaat de vloot van de vereniging uit drie J22’s en een Mumm 30, een 30-voet raceboot. “Met die boten doen we mee aan wedstrijden door heel Nederland”, zegt Timmer. “Bijvoorbeeld op het IJsselmeer, op de Noordzee bij Scheveningen, in Sneek en op vele andere locaties. Alle leden van de club zijn Delftse studenten. Hiervan studeert ongeveer 90 procent aan de TU en een klein deel is student bij InHolland.”

Alle studenten beschouwen zeilen als een sport. Ze zijn er daarom buiten de wedstrijden om ook zeer intensief mee bezig. Uiteraard komt hun studie op de eerste plaats, maar ook de trainingen nemen wekelijks behoorlijk wat tijd in beslag. Timmer zelf is daar een goed voorbeeld van. Hij verricht twee dagen per week trainingsarbeid op het Sportcentrum van de TU. “Daar wordt elke dinsdag zeiltraining gegeven”, zegt hij. “Deze trainingen zijn helemaal toegespitst op oefeningen voor de spieren die je bij het zeilen gebruikt.” De Delftse studenten benaderen de zeilsport bijna perfectionistisch en ze hebben in dat licht bezien zes jaar geleden een opvallende naam voor hun vereniging gekozen. ‘Broach’ is namelijk de Engelse term voor ‘uit je roer lopen’. Hierbij komt het schip ongecontroleerd half in de wind te liggen, een beetje als een auto die in een slip raakt. Anders dan de naam doet vermoeden zal dit tijdens de grote wedstrijden, gezien alle trainingsarbeid, bij de boten van Broach niet al te vaak voorkomen. (ML)
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12