Schaatstalent Fiorella de Vos wil schaatsen, skeeleren en een eigen bedrijf

sport

Editie: Week 52, Jaargang 21 |

Fiorella de Vos traint hard en oefent veel. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - De bedoeling was dat Fiorella de Vos het skeeleren in een aantal basislessen zou leren, maar één proefles was afdoende voor al het lesmateriaal. Sindsdien schittert het 11- jarige snelheidsduiveltje op skeelers en op schaatsen.

“Een kinderfeestje zorgde ervoor dat ik wilde gaan schaatsen”, legt Fiorella uit. “De winter was alleen al bijna voorbij en dus ben ik eerst gaan skeeleren.” Lerares Brenda is een grootheid in de skeelersport en die herkende het talent van Fiorella. Ze pikte het bijzonder snel op en werd meteen ingeschreven voor een wedstrijd. Ze won en het zou bij lange na niet haar enige overwinning blijven. Inmiddels gaat het ook op de schaats bijzonder goed. Bij DKIJV ontwikkelt ze zich in rap tempo. “Hoe ik dat voor elkaar krijg?”, herhaalt Fiorella de vraag. “Mijn best doen tijdens de trainingen. Zeker in de weken voor een wedstrijd vraag ik altijd aan mijn trainers of ik extra mag oefenen. Op de dag van een wedstrijd probeer ik vooral goed te ontspannen. Lekker inlopen, kletsen met mijn vriendinnen en bespreken met de trainers hoe we het moeten doen. Dat is heel gezellig. Echt een feestje.”

Dat ze deze maand op de Duitse buitenbaan van Grefrath een verpletterend persoonlijk record reed, geeft aan hoe goed snel ze vooruit gaat. Dat komt niet in de laatste plaats door het feit dat ze sinds deze winter ook aan shorttrack doet. “Ik vind skeelerwedstrijden leuker dan schaatswedstrijden omdat er meer competitie in zit”, vertelt Fiorella. “Je racet tegen je tegenstanders en niet tegen de klok. Dat vind ik leuk en dat is met shorttrack ook zo. Je hebt meer onderdelen en in plaats van alleen 500 meter en 700 meter ook langere wedstrijden. Dat noem ik tomatenwedstrijden. Omdat ik als ik klaar ben altijd een knalrood hoofd heb van de inspanning. Doordat ik nu ook veel shorttrack, is mijn ritme in de bochten flink omhoog gegaan. Dat is goed voor het langebaanschaatsen. Technisch schaatste ik altijd goed, maar nu begin ik ook krachtiger te worden. Dat is leuk.”

Dat sporten in Fiorella’s bloed zit, wordt extra duidelijk als er naar haar toekomstdromen wordt gevraagd. “Ik wil een eigen bedrijf oprichten”, is ze ambitieus. “Ik weet ook al hoe het gaat heten. ‘Train je fit’. Ik wil schaatslessen, skeelerlessen en conditietrainingen geven. Maar eerst wil ik graag profschaatster worden. Dan word ik ook bekend en dat is weer goed voor mijn bedrijfje.” Het is duidelijk, Fiorella wil haar idool Ireen Wüst achterna en naar de Olympische Spelen. “Je kunt op internet zien hoe hard Wüst schaatste toen ze even jong was als ik. Dat is nog ietsje sneller dan ik nu doe. Zij schaatste de 500 meter aan het einde van haar seizoen als pupil-B in 52 seconde. Dat hoop ik dit jaar ook te bereiken. Daarvoor moet ik heel hard trainen en veel oefenen. Als ik elke keer een pr schaats, kan ik dat halen. Ik doe in ieder geval heel erg mijn best.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12