Afbeelding

Hoe is het met Hans de Vreede?

sport

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

Hans de Vreede voetbalde vaak op zijn best als hij het de avond ervoor laat had gemaakt. (foto: Roel van Dorsten)

Hans de Vreede (65) speelde vijftien jaar lang in de spits bij SV Den Hoorn en joeg in die jaren menig verdediger in de Delftse regio de stuipen op het lijf.

- Heb je heel je loopbaan bij Den Hoorn gevoetbald?
“Op de drie maanden die ik bij DHC getraind heb na wel. Ik wilde weleens zien hoe het daar ging, maar hoe vrij ik ook liep, ik kreeg geen bal. Ik was dus al snel weer terug bij Den Hoorn.”

- Dat bleek een goede keus…
“Inderdaad. We hadden in die tijd echt een prachtelftal met onder meer Erik van Dijk, Hans van Beek, Simon en Leo de Kok, Paul Wolve en natuurlijk Bertus Holierhoek, in mijn ogen de beste keeper van heel Delft in die tijd. In die tijd legde ik er in een seizoen wel een stuk of dertig in, maar dat kwam vooral ook door de aanvoer die heel goed was.”

- Wat was jij voor speler?
“Ik was een spits die voor niets of niemand opzij ging. Dat betekent dat ik heel wat schoppen geïncasseerd heb, maar ik heb er zelf ook wel heel wat uitgedeeld. Dat betekent ook dat ik van de vijftien jaar die ik in het eerste heb gespeeld, ik er minstens drie jaar naast gestaan heb vanwege blessures.”

- Wat zijn de mooiste herinneringen aan die tijd?
“Dat waren wel de twee keer dat we kampioen werden. We zijn in die tijd van de vierde naar de tweede klasse gepromoveerd. Jan van der Velden en Cor van Galen waren trainers die zich vooral op het conditionele aspect richtten, terwijl Anton van Bommel, die erna kwam, ons vooral technisch beter maakte. Verder hebben we ontzettend veel gelachen.”

- Om wat voor dingen dan?
“Van alles: Simon de Kok kon moppen vertellen als geen ander. Hij was trouwens rechtsbuiten en wij wisten elkaar blindelings te vinden. Verder werkte ik samen met Pleun van den Akker van Vitesse Delft. Ik ging altijd bij hem kijken en het gebeurde regelmatig dat we na de wedstrijd bleven hangen en naar Rotterdam gingen. Dan werd het vaak een uur of vier en had je wel een biertje op. De volgende dag moest ik nog voetballen. Dan ging ik om half tien een uurtje fietsen met mijn zoon Barry. Daarna moest ik voetballen en hoe later het de avond ervoor geworden was, hoe beter het ging.”

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
“Ik kom nog bij elke thuiswedstrijd van Den Hoorn en bezoek ook nog wel wat uitwedstrijden. Ze hebben een leuke mix van ervaren jongens en jong talent. We hikken al een tijd tegen het kampioenschap aan en dit seizoen moet het maar eens gebeuren!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12