Afbeelding

Tegenvallend Blue Birds staat op belangrijk kruispunt

sport

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Tjibbe van Dijk vindt dat Blue Birds nu voor de jeugd moet kiezen. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - De Delftse Honkbalclub Blue Birds kreeg begin dit jaar een behoorlijke tegenvaller te verwerken. Succestrainer Rob Hendriks moest op last van het bestuur zijn team verlaten, waardoor de twijfel bij het eerste team toesloeg en prestaties uitbleven.

Door: Marijn Abbenhuijs.

“Rob Hendriks was heel belangrijk voor ons”, zegt Tjibbe van Dijk over de trainer die in zijn laatste maanden wat onenigheid met het bestuur had gekregen en door de ontstane vertrouwensbreuk ruim baan heeft moeten maken. “Zijn vertrek heeft een paar weken doorgesudderd. Gelukkig heeft het bestuur zich wel direct ingespannen om een goede nieuwe coach te vinden. Dat is Erwin Toet geworden en daar zijn we allemaal heel blij mee. We hebben in de weken voor zijn aanstelling helemaal opnieuw het wiel moeten uitvinden. We hadden met Hendriks een goede serie staan en een goed oefenseizoen gedraaid. Dat hij juist op dat moment moest vertrekken, leverde alles behalve een ideale situatie op. Eigenlijk is die gebeurtenis voor een belangrijk deel de reden van de tegenvallende prestaties.” Eerder dit jaar gaf Van Dijk in Delft op Zondag aan dat Blue Birds in de top-3 moest kunnen eindigen, terwijl Rob Hendriks liever vorig seizoen al was gepromoveerd. Inmiddels hebben de Delftenaren slechts één keer vaker gewonnen dan verloren en staan ze op een teleurstellende vierde plaats. “De top-3 is gelukkig nog wel haalbaar en het zou heel mooi zijn als we dat nog halen”, geeft Van Dijk aan. “Gezien ons programma na de zomerstop, wordt het echter al een hele klus om ons seizoen te eindigen met meer overwinningen dan nederlagen. Welke problemen we tegenkwamen toen onze trainer wegviel? Die lagen tot ieders verbazing niet bij het werpen. We dachten voorafgaand aan het seizoen dat dat onze grootste zorg zou worden, maar dat is meegevallen. Vooral op offensief gebied gaat het dit seizoen minder. Als je dat probeert te herleiden, kom je toch uit bij het feit dat iedereen moest wennen aan de situatie. De strijdlust is een beetje uit ons team verdwenen en dat kan je ook zien aan onze resultaten tegen de mindere teams uit de competitie. We hebben ons een aantal keer onnodig laten verrassen. Teveel jongens hebben geprobeerd de kar te trekken, terwijl we hadden moeten doorgaan op de routine die we gewend waren. Rob Hendriks heeft een eenheid van ons gemaakt waarin iedereen volledig voor de teamprestatie ging en dat is na zijn vertrek een stuk minder geworden.”

Inmiddels heeft Erwin Toet de handschoen opgepakt en zit er weer een stijgende lijn in de prestaties van Blue Birds. “Hij heeft zich echt in ons verdiept en leidt ons heel goed”, oordeelt Van Dijk. “Dat is bijzonder knap, want hij kwam natuurlijk ook terecht bij een ploeg waaraan hij niet heeft kunnen bouwen. Ik hoop dat Erwin Toet bij ons wil blijven en met ons aan de toekomst wil gaan werken. Toen ik zestien was, heeft hij mij laten debuteren en heb ik heel veel aan hem gehad. Ik weet als jeugdtrainer dat Blue Birds veel talent op de club heeft rondlopen en ik hoop dat Erwin voor hen wil betekenen wat hij voor mij betekend heeft. Als we één ding hebben geleerd dit seizoen, is het dat we op deze manier niet verder kunnen. We hebben dit seizoen niet opgebouwd met jeugdspelers en we hebben niet om de bovenste plaatsen meegedaan. We moeten nu een hele belangrijke keuze gaan maken en een duidelijke weg inslaan. Daar hebben, onder andere, Marc Neville en ik ook al plannen voor gemaakt en ik hoop dat Erwin Toet daar een steentje aan wil bijdragen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12