Afbeelding

Overstap van de zaterdag naar de zondag is vooralsnog niet verontrustend

sport

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Vroeger, toen voetballers nog snorren en kortere korte broeken droegen, namen eerste elftallen het vooral op zondag tegen elkaar op. Tegenwoordig kiezen steeds meer clubs ervoor hun vlaggenschip op zaterdag uit te laten komen.

DELFT – Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de indeling van de vierde klasse zondag in district west II is sinds vorige week maandag rond. De problemen waarmee de KNVB geconfronteerd werd, komen vooral voort uit het feit dat steeds meer zondagclubs besluiten te verhuizen naar de zaterdag.

Tot op heden is er in de Delftse regio nog geen club die de overstap heeft gemaakt, maar veel clubs hebben er in hun competities wel, direct dan wel indirect, mee te maken gehad. Het verschijnsel is voor de KNVB niet vreemd. “Je ziet dat seniorenelftallen de voorkeur uitspreken om op zaterdag te voetballen”, vertelt Koen Adriaanse, persvoorlichter bij de KNVB, “hierbij kunnen uiteenlopende redenen een rol spelen. Je ziet steeds meer mensen die op zaterdag willen sporten vanwege een verandering in de vrijetijdsindeling. Bovendien  worden de wedstrijden in het betaalde voetbal 's avonds gespeeld, waardoor spelers niet hoeven kiezen tussen zelf voetballen of naar het stadion gaan. Vooralsnog overtreft het aantal zondagelftallen in standaardcompetities het aantal zaterdagelftallen nog ruimschoots. Daarnaast worden de competities op zondag door de spelers zelf nog altijd als spannend en sportief ervaren. Vooralsnog ziet de KNVB dit verschijnsel dus niet als een bedreiging voor het zondagvoetbal.”

'WE WILLEN ZOVEEL MOGELIJK VOLDOEN AAN DE WENSEN VAN DE VERENIGINGEN'
Toch besloot de KNVB ertoe om met de verenigingen uit west II om tafel te gaan. “Die bijeenkomsten waren ingericht om over de indeling van de toekomstige competities in het amateurvoetbal in het algemeen en de toekomst van de vierde klasse zondag in West II in het bijzonder te praten. De KNVB streeft ernaar zo spannend en sportief mogelijke competities te organiseren en hierbij zoveel mogelijk te voldoen aan de wensen van de verenigingen.”
Hierbij ging het vooral om de indeling van de vierde klasse voor het komend seizoen. “Verschillende clubs hebben hun gedachten hierover gepresenteerd en hierop is feedback gegeven. De KNVB heeft deze voorstellen meegenomen in het proces om tot een nieuwe indeling te komen en teruggekoppeld naar de verenigingen. Uiteindelijk is gewerkt aan een competitieomzet waarbij alle clubs binnen hun eigen omgevingsgebied wedstrijden kunnen spelen, zodat er vaker derby's zijn. Dit leidt tot minder afstand en meer publiek.”

'DHC IS EEN TRADITIECLUB EN DAAR MOET JE NIET AAN TORNEN'
Voor zondaghoofdklasser DHC is een overstap geen optie. “Want DHC is een echte traditieclub op de zondag en daar moet je niet aan tornen”, zegt voorzitter Evert Steinvoort. “Nu valt het in de hoofdklasse wel mee met clubs die overstappen, maar over alle competities zie je het vooral in west II steeds vaker gebeuren.” Toch zou Steinvoort een situatie kunnen bedenken waarin DHC wel op zaterdag kan acteren. “Maar dat gaat dan niet ten koste van de zondagtak. Het zou kunnen zijn dat je jongens die nog net tekort komen voor het eerste op de zaterdag laat voetballen in een lagere klasse of dat je een recreatief elftal laat spelen.”
Bij Vitesse Delft heeft men nog geen last van de nieuwe trend. “Ik vind het wel opvallend dat het vooral in de hogere regionen van west II speelt”, merkt wedstrijdsecretaris Leen Poldervaart op. “Maar als je de opmars van Feyenoord ziet, zullen wij het op termijn ook gaan merken. De concurrentie zal wat zwaarder worden, maar dat kun je ook als een uitdaging zien. En binnen tien jaar is sowieso alles gesetteld en maak je weer evenveel kans op promotie als ieder ander.”

 



Hoe zit het precies met de aantallen?

Landelijk gezien staan er in totaal 2600 elftallen in de standaardcompetities ingeschreven. Hiervan spelen er 1626 op zondag en 974 op zaterdag. Ten opzichte van het vorig seizoen is dat een daling van 1,6 procent op de zondag en een stijging van 2,9 procent op de zaterdag.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12