Afbeelding

Peter van Oyen laat Schipluiden na zeventien jaar in de Tweede Klasse achter

sport

Editie: Week 20, Jaargang 21 |

Peter van Oyen blijkt ook in zijn laatste wedstrijd een rots in de branding: samen met Koen Göbel (10) stopt hij Marvin van Hek af. Jeffrey Schouten kijkt toe. (foto: Roel van Dorsten)

 

SCHIPLUIDEN - Het was feest afgelopen zondag in Schipluiden. De Midden-Delflanders wonnen de derby tegen D.v.v. Delft met 4-1 en ontliep door deze overwinning de nacompetitie.

Voor aanvoerder Peter van Oyen was het, na zeventien seizoenen, zijn laatste wedstrijd in het geel-blauw. “Het zit erop. Het geeft altijd wel een raar gevoel, iets langdurigs afsluiten. Ik heb er echter wel al een tijd naartoe geleefd. Ik weet dus ook nog niet of ik het ga missen, daarvoor is het nog veel te vers. Maar het is een mooi moment om te stoppen. Alle doelstellingen zijn behaald: het eerste blijft ook volgend seizoen tweedeklasser, het tweede is kampioen geworden en het 16-23 elftal heeft de competitie gewonnen. Bij aanvang van het seizoen hebben we gezegd dat we voor de drieëndertig punten gingen en uiteindelijk zijn dat er zelfs vierendertig geworden. Mooier kan het dus niet.”

 

‘DE GROEP WAS COMPLEET EN DE TEGENSTANDERS KENDEN ONS NIET’

Na een voortvarende start van de competitie was de overwinning op Delft nog wel nodig om de plaats in de Tweede Klasse samen te stellen. “In de eerste periode ging het inderdaad wel goed. De groep was compleet en de tegenstanders kenden ons niet echt. Achterin hielden we het goed dicht, maar voorin hadden we toen al te maken met het feit dat we maar lastig tot scoren komen. In de tweede periode ging het achterin minder goed en kenden we een slechte periode, omdat we meer doelpunten tegen kregen. In de laatste periode hebben we het weer opgepakt en dat is maar goed ook, want dat deden de ploegen onder ons ook. Uiteindelijk was het zondag een heel leuke middag, waarbij ik nog een publiekswissel kreeg. Na de wedstrijd was er een heel mooi feestje, waarbij die gasten van Delft ook nog een tijdje bleven en waarbij het ook laat werd.”
Van Oyen speelde zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal van Schipluiden in 1996. Sindsdien is er een hoop verandert, beseft hij. “Vroeger keek je op naar de jongens van het eerste en wilde je daar het liefst zelf ook zo snel mogelijk komen. Ik heb er altijd alles voor over gehad. Ik heb het idee dat dat op dit moment wat minder het geval is, dat niet iedereen er alles voor opzij wil zetten. Maar je moet vooral naar jezelf kijken vind ik. Verder is er in de club zelf ook veel veranderd. Er zijn seizoenen geweest dat we het met een man of achttien moesten doen. Nu is de selectie ook echt een selectie waar je twee volwaardige elftallen uit kan samenstellen. De trainer heeft het dus voor het kiezen en als speler zul je moeten laten zien dat je in de basis thuishoort. En het wordt alleen maar mooier, want je ziet dat er vanuit de jeugd een geweldige lichting aankomt.”

 

‘IK SCOORDE ALTIJD WEL EEN ZEVEN’

- Hoe heb je het zo lang in het eerste van Schipluiden volgehouden?
“Dat ligt sowieso aan de groep waarin je terechtkomt. Verder is het zo dat ik qua werk en in het voetbal altijd heb gedaan wat ik wilde. Je ziet wel jongens die vriendenelftallen beginnen en ik heb daar ook een jaartje in gespeeld toen ik wat privéproblemen had, waardoor ik me niet voor de volle honderd procent op het voetbal kon focussen. Voor mij was wel duidelijk dat dat niet was wat ik wil, omdat ik gewoon te fanatiek ben.”
- Wat is voor jou het mooiste aan zeventien jaar Schipluiden?
“Dat zijn in ieder geval de relaties die je eraan overhoudt. Daarnaast was het kampioenschap van afgelopen seizoen voor mij echt een hoogtepunt. Daarvoor ben ik ook doorgegaan. Daarnaast vind ik het heel fijn dat ik nooit een zware blessure heb gehad. Ik had het er pas met Paul Etienne over dat dat niet vanzelfsprekend is: scheurde een paar maanden voor zijn afscheid alles af.”
- Hoe moet Schipluiden de voetballer Peter van Oyen herinneren?
“Als constante factor.”
- Een rots in de branding?
“Dat zal ik niet over mezelf zeggen. Ik ben altijd stabiel en sturend geweest. Het maakte niet uit welke spits ik tegenover me had; ik scoorde altijd wel een zeven. En ik heb een aardig schot.”

Voor de toekomst hoeft Schipluiden zich in de ogen van de aanvoerder niet druk te maken. “We hebben een heel brede selectie en het is voor de trainer ook fijn dat na een wissel het niveau niet omlaag gaat. Het mooiste is dat er ook een heel talentvolle lichting zit aan te komen.” Van Oyen verwacht niet dat zijn leiderschap en routine gemist gaan worden. “Natuurlijk zal er wel wat veranderen. Ik loop al zeventien jaar mee en heb daardoor routine, schat situaties misschien wat beter in, heb bepaalde slimmigheden en heb ervaring in het omgaan met scheidsrechters. Maar waar leiders weggaan, staan anderen op. Er staat veel kwaliteit op het veld bij Schipluiden en we hebben dit jaar wel bewezen dat als je als team opereert, je tot veel in staat bent. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat het wel goed gaat komen met het elftal.”
Ook met Van Oyen zelf gaat het goed. Hij verwacht in augustus vader te worden en zal ook bij de plaatselijke voetbalvereniging nog wel te vinden zijn. “Ik blijf geregistreerd staan als spelend lid, dus kan bij verschillende elftallen meedoen. Daarnaast zal ik naast Rob van Mierlo assistent van Edger Kuntz zijn. We verdelen het werk, zodat er ook wat meer tijd is voor mijn gezin.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12