Afbeelding

Swim2Play gaat beginnen, Delftse zwembaden hopen op meer deelnemende scholen

sport

Editie: Week 36, Jaargang 22 |

DELFT – In Zwembad Kerkpolder is aanstaande woensdagmiddag de aftrap van Swim2Play: een initiatief van de drie Delftse zwembaden als alternatief voor het wegbezuinigde schoolzwemmen.


De Gemeente Delft is deze maand grotendeels gestopt met het financieren van schoolzwemmen. Zonde, vinden ze bij de drie Delftse baden. Zonde voor de jeugdige Delftenaren die hun zwemlessen moeten missen en zonde voor henzelf omdat de baden nu vaker leeg zijn. De Delftse baden zitten echter niet in een hoekje te treuren, maar hebben zich hard gemaakt voor Swim2Play: bewegingsonderwijs voor basisschoolleerlingen, dat jaren geleden in het oosten des lands is ingevoerd èn een succes is.


Begin dit jaar werden Delftse scholen ingelicht over de plannen voor Swim2Play. “Daarop werd heel enthousiast gereageerd”, weet Frans Alebregtse van Zwembad Kerkpolder nog. Helaas was het niet voor elke school te financieren of in te plannen. De openbare scholen van Librijn doen wèl mee aan Swim2Play. Piet Reedijk, directeur van het Sportfondsenbad Delft, had gehoopt dat meer Delftse scholen zouden deelnemen. Maar wat niet is kan nog komen… “Ik denk dat ze door de enthousiaste reacties van deelnemende scholen uiteindelijk ook willen meedoen aan Swim2Play.” Ook in Meppel, waar Swim2Play ooit werd opgestart, begon het klein. “Inmiddels hebben ze hier wachtlijsten”, weet Alebregtse.

Anders
Swim2Play in niet te vergelijken met het ouderwetse schoolzwemmen. “Je moet het meer zien als bewegingsonderwijs en wat minder als zwemonderwijs”, legt Nelly Veenstra van het Zwem- en Squashcentrum uit. Leerlingen behalen er bijvoorbeeld geen zwemdiploma. Vanaf groep 1 tot en met groep 8 kan eraan meedoen. Alebregste: “Swim2Play omvat veel spelmogelijkheden waarbij kinderen onbewust toch veel leren. Dat is het mooie aan het concept. Kinderen worden vaardiger en bewuster in het water.”


De bijna 25 lesgevende badmeesters en -juffen van de drie Delftse baden hebben inmiddels alle benodigde cursussen gevolgd om met Swim2Play te werken. “Tijdens die cursussen zagen zij zoveel meerwaarde in een aantal onderdelen, dat ze die ook aan hun reguliere zwemlessen hebben toegevoegd”, vertelt Alebregtse. Veenstra: “Swim2Play wordt sowieso een meerwaarde voor het zwemonderwijs in het geheel.”

Feest
Woensdag 10 september is het feest in Zwembad Kerkpolder. Vakleerkrachten bewegingsonderwijs, groepsleerkrachten en locatiedirecteuren van Librijn gaan gezamenlijk lunchen en krijgen een korte uitleg over Swim2Play. Daarna duikt iedereen het water in en worden er drie Swim2Play-spellen gedaan. Hierbij zijn ook de zweminstructeurs van de partij, net als de studenten van de HALO en Sportmanagement die de lessen gaan ondersteunen.


Piet Reedijk, Frans Alebregtse en Nelly Veenstra kijken er naar uit. “We hebben hier veel tijd en energie in gestoken, dan is het mooi om bij iedereen zoveel enthousiasme te merken”, zegt Veenstra. “Als dit initiatief gaat aanslaan”, zegt Alebregste, “dan zie ik de toekomst van Delftse jeugd waar het om zwemvaardigheden gaat, wel zonnig in.” De drie benadrukken dat het wel wat moeite kost om jeugdigen voor zwemmen en zwembaden te interesseren, zeker als ze er nooit mee in aanraking worden gebracht. “Waar zwemlessen worden wegbezuinigd zie je ook het recreatief zwemmen teruglopen. Onbekend maakt onbemind”, weet Reedijk. Dat willen de drie voorkomen. Zo kwamen ze samen tot een mooie en unieke samenwerking die ervoor zorgt dat de Delftse jeugd weer via de basisschool kan leren zwemmen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12