Afbeelding

DIJC Bertus eert clublegende Siem Deen

sport

Editie: Week 49, Jaargang 22 |

Kees Arkesteijn kijkt toe hoe Richard Deen Hannie de Jong de trofee voor de meest trouwe loopster overhandigt. (foto: Hans Roode)

DELFT - Hardloopvereniging DIJC Bertus heeft vorig weekend het eerste Siem Deen- klassement afgesloten. Het klassement, bestaande uit 11 trimlopen, stond in het teken van de clubicoon en ging behalve om snelheid ook om afstand en trouw.

Door: Marijn Abbenhuijs

Siem Deen werd in 1959 Delfts kampioen schaatsen in een kampioenschap waaraan ook schaatsers uit de kernploeg deelnamen. Kunstijs bestond in die tijd nog niet en toen er een periode aanbrak met minder strenge winters, stapte hij over op het hardlopen. Hij ging zich toeleggen op de ultralange afstand. Hij liep 137 marathons om te trainen voor wedstrijden over 100 kilometer. Op die afstand vestigde hij een Nederlands record bij de veteranen en dat record staat nog steeds. Toen hij zijn actieve hardloopcarrière ging afbouwen, ging hij bij DIJC Bertus aan de slag als trainer en masseur. Hij was in die functie enthousiast en vernieuwend. Hij gaf tips over voeding en schoenen, besteedde veel tijd aan wedstrijdopbouw en introduceerde stabiliteitstrainingen. Veel van de invloeden die hij introduceerde, zijn nog steeds binnen de club zichtbaar. In juni 2013 overleed Siem Deen aan kanker.

“Zijn zoon Richard belde vorig jaar op omdat hij heel veel prijzen van Siem had liggen”, vertelt DIJC Bertus- voorzitter Kees Arkesteijn. “Hij vroeg zich af of wij interesse hadden in die bekers. Wij hebben toen het Siem Deen- klassement bedacht waarin we de door Siem gewonnen bekers konden uitreiken. Omdat hij een ultralange afstandloper was, leek het ons mooi als we ook prijzen zouden uitreiken aan de meest trouwe lopers en de lopers die de langste afstand hebben afgelegd. Zijn zoon Richard heeft ze uitgereikt en hij heeft er zelf ook twee gewonnen. Dat wilde hij eerst eigenlijk niet, maar hij heeft ze verdiend en zag er zelf ook de symbolische waarde wel van in.”

Op een gezellig zondag 30 november kon de hardloopvereniging rekenen op een kleine 50 man publiek in partycentrum Onder Ons. “Het was leuk dat er zoveel mensen bleven hangen”, is Arkesteijn blij. “We hebben door de overlijdensoorzaak van Siem Deen ons best gedaan om wat geld bij elkaar te sprokkelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds en dat bedrag hebben we tijdens de prijsuitreiking ook bekend gemaakt. Het is 366 euro geworden en daar zijn we trots op. Het was al met al echt een dag waarin de historie van de club centraal stond. Voor ons was het eren van Siem Deen het belangrijkst en dat hebben we op een mooie manier kunnen doen. Zijn zoon Richard was er ook blij mee. Hij vond het eervol en een erg leuk initiatief. Er wordt binnen de club met veel respect over Siem Deen gesproken. We hebben nog steeds allemaal heel veel bewondering voor de manier waarop hij met het hardlopen om ging. Hij is de grondlegger van veel dingen die nog altijd met veel zorgvuldigheid bij DIJC Bertus worden gedaan.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12