Afbeelding

Bloed, zweet en modder tijdens veldrit van WTOS

sport

Editie: Week 49, Jaargang 22 |

Arian Stolwijk (23) kwam vorig jaar nog in actie tijdens de veldrit van WTOS in het bos achter de IKEA. Dit jaar focust hij zich op het organiseren van deze rit. (foto’s: Koos ’t Hart)

DELFT – De één vindt het al een uitdaging om in december op de fiets naar school of werk te gaan, voor anderen kan een fietstocht niet ontberend genoeg zijn. Dat geldt voor de mannen en vrouwen die volgend weekend meedoen aan de veldrit die WTOS in het bos achter de IKEA organiseert.


Deze regiocross is een onderdeel van de Zuid-Hollandse veldritcompetitie. WTOS organiseert deze wedstrijd al jaren en probeert dit jaar zoveel mogelijk wielerliefhebbers naar het bos te krijgen. “Zij kunnen zaterdag 13 december rekenen op veel actie en goede renners”, kan Michiel Vos (23) namens de organisatie alvast verklappen. Zo’n wedstrijd is, vult z’n collega-organisator Arian Stolwijk en voorzitter van de commissie aan, altijd een belevenis. “Heel spannend om van dichtbij te zien. Ik ben weleens naar veldritten in België gaan kijken, daar is het helemáál een spektakel met veel gezelligheid om de wedstrijd heen. Hele families gaan daar naar veldritten om hun idolen aan te moedigen. Zoals het in België gaat, willen we in Delft een beetje proberen na te doen.” Er worden echter geen activiteiten rondom de koers georganiseerd. “Maar we gaan wel soep uitdelen”, houdt Michiel het publiek een worst voor. “Het gaat om de wedstrijd.”
Veldrijden staat synoniem aan het heroïsche gevecht van mens en fiets tegen de elementen: vastzuigende modder, steile hellingen, los zand, bomen die niet meegeven en wellicht zullen zelfs sneeuw en ijs het de renners moeilijk maken. Michiel Vos zou wel willen veldrijden, maar heeft nog geen veldritfiets. “Daarom vind ik het leuk dit voor anderen te organiseren, zodat degenen die wel een fiets hebben kunnen veldrijden.” Arian Stolkwijk kent als veldrijder wel het klappen van de zweep en hij vindt het een prachtige sport. “Je hebt niet, zoals met het reguliere wielrennen, één groot peloton. Het is heel uitgerekt en een veel individuelere sport. Voor het publiek is dat leuk om te zien.”


-Wat is nog meer leuk voor het publiek?
Michiel: “De actie, modder en elk rondje is de situatie weer anders. Het is interessant om die ontwikkeling te zien.”
Arian: “Mogelijk gaan de toeschouwers zaterdag ook bloed zweet en tranen zien.”
-Hoe bereiden jullie zo’n rit voor?
Michiel: “Vooraf gaan we met een schep en zaag het bos in en kijken we of we het parcours kunnen verbeteren en of we de natuur moeten aanpassen.”
Arian: “Dat doen we niet te ingrijpend. We zullen geen bomen wegzagen, maar wellicht even wat takken weghalen die in de weg liggen. Daar zijn we met een aantal mensen meestal wel een flinke dag mee bezig. We gaan daarnaast wat balkjes neerleggen waar deelnemers tijdens de rit overheen moeten springen.”
-Hoe pittig wordt het voor de deelnemers?
Michiel: “Vorig jaar hadden we één pad vol modder en water. Dat maakte het zwaar.”
Arian: “Het hangt af van of het vooraf droog is of heeft geregend. Als dat zo is, is het parcours na een paar rondjes één modderboel. Die modder blijft aan je fiets plakken en komt ook tussen je remmen en schakelsysteem.”
-Hoe los je dat op?
Arian: “In België wisselen de profs tijdens de wedstrijd weleens van fiets, maar dat heb ik weinig studenten nog zien doen. Soms kun je er gewoon mee verder fietsen. Zo niet dan is het efficiënter om de bagger er even af te schrapen in plaats van stug door te rijden. Dat kun je het beste op een tactisch handig moment doen, bijvoorbeeld als je met de fiets op je schouder een heuveltje op loopt.”
-Krijgt publiek ook met ontberingen te maken?
Michiel: “Dat valt mee. Ik zou wel laarzen of oude schoenen of iets dergelijks aantrekken. Op je naaldhakken naar deze wedstrijd komen kijken wordt lastig. En mocht het koud worden; we hebben warme soep.”
Tijdens de regiocross van WTOS, die wordt gesponsord door de TU Delft, komen zaterdag 13 december tussen 12.00 uur en 15.00 uur verschillende categorieën veldrijders in actie. Kijk voor de precieze locatie, het programma en nog veel meer informatie op de website www.wtos.nl/regiocross.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12