Afbeelding

Biljarters van Delft 4 zijn trots op hun hoge gemiddelde en de titel

sport

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

Piet Plooy (links), Cock Schmink en Marcel Boot (rechts) wonnen niet alleen de Delftse districtcompetitie, maar ook een bos bloemen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De beste biljarters van Delft en omgeving heten Cock Schmink, Piet Plooy en Marcel Boot. Afgelopen dinsdagavond won het drietal met hun team Delft 4 de Delftse districtscompetitie driebanden.

Hier doen in totaal dertien teams aan mee, die ook uit het Westland en Vlaardingen komen. De teams spelen twee keer tegen elkaar en na 24 wedstrijden bleek Delft 4 de beste. “Het was tot het einde spannend”, vertelt Cock Schmink (57). Delft 4 speelde de laatste wedstrijd in Vlaardingen. De grote concurrent uit Rotterdam speelde hun laatste potje in Café de Nieuwe Prins, normaal gesproken de thuishaven van Delft 4. “We hadden daarom onze eigen wedstrijd laten vervroegen, zodat we daarna snel naar de Nieuwe Prins konden om de concurrentie in actie te zien. We hadden zelf echter zo’n goede uitslag neergezet, dat we al niet meer konden worden ingehaald.”


Het grootste deel van het seizoen bivakkeerden de Delftenaren rond de tweede of derde plek op de ranglijst. Tegen het einde scoorden ze echter behoorlijk wat punten, daar waar de concurrentie die steeds vaker liet liggen. “We hebben echt een hoog moyenne, daar ben ik trots op. Vooraf had ik verwacht dat we misschien derde konden worden, een hogere plek zou mooi meegenomen zijn. Het is nu afwachten hoe we het gaan doen als we tegen andere teams uit Zuid-Holland moeten biljarten. We zijn in elk geval redelijk in vorm. Vooral Marcel, die werkt niet, dus heeft hij elke dag tijd om drie, vier uurtjes te trainen. Maar we zijn alle drie wel in vorm. We spelen individueel ook best op een hoog nivo. Marcel speelt hoofdklasse, ik ben vorig jaar gedegradeerd van de hoofdklasse naar de eerste klasse.” Piet Plooy schrijft zich nooit in voor de individuele competitie. “We zijn met het Delfts districtskampioenschap al één keer in de week weg.” Dat èn de noodzakelijke trainingen zijn voor Piet genoeg.


Cock Schmink beweegt zich al zo’n dertig jaar rond biljarttafels. “Ik heb altijd in De Tobbe aan de Buitenwatersloot gewerkt. Als het rustig was en ik had wat tijd, dan ging ik daar effe trainen.” Hij werkt inmiddels niet meer in De Tobbe, maar traint nog wel. Net als z’n teamgenoten. “We gaan zo’n een of twee keer per week ’s ochtends biljarten in de kantine van SV Wippolder. Dan zijn we daar om half 9 en zijn we, met een bakkie erbij, tot een uur of 11 bezig.” Cock Schmink is zo’n vier tot vijf keer in de week aan het biljarten. En dat moet ook wel. “Als je dat niet doet, raak je het gevoel een beetje kwijt. Oefening baart kunst, zeggen ze. Dat is ook met biljarten zo. Je kan niet zeggen: Ik ga één keer in de week even een wedstrijdje doen. Wil je op niveau blijven, dan zal je toch een beetje moeten trainen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12