Onderwaterhockey is gewoon een sport, en nog een driedimensionale ook

sport

Rob Groenewegen: “Als we een toernooi spelen gaat het om de prestaties, maar de gezelligheid is ook erg belangrijk.” (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Nee, het is niet de meest voor de hand liggende sport om te beoefenen, maar léuk is het wel, vindt Rob Groenewegen. De 53-jarige Delftenaar speelt onderwaterhockey bij Aqua Delfia.

Groenewegen heeft net als zo veel andere onderwaterhockeyers een duikachtergrond, en dat al ruim 30 jaar. Om naast het duiken ook nog wat aan zijn conditie te doen, besloot hij zich te gaan verdiepen in de wereld van het onderwaterhockey. En dat is, verzekert hij, ‘gewoon een sport’. “Het is zelfs de enige driedimensionale sport ter wereld. Je kunt omhoog, omlaag, naar voren, naar achteren en naar links en naar rechts. Er zit echt heel veel in, elke pot is anders.”
Onderwaterhockey wordt in de breedte van het zwembad gespeeld door twee teams van zes spelers. Die moeten proberen om met een maximaal 20 centimeter lange stick de loden puck in het drie meter brede doel van de tegenstander te schuiven. Dat valt, als je ondertussen ook nog eens je adem in moet houden, niet altijd mee. “Sommige jongens schieten ‘m wel drie meter over de bodem”, vertelt Groenewegen. Het komt echter meer op techniek dan op kracht aan. “Het is een behendigheidssport. Je moet ook precies kunnen timen en zorgen dat je voldoende lucht hebt, je kan maximaal 45 seconden onder water blijven.” Je kunt deze sport volgens hem daarom pas een klein beetje oefenen als je het een keer of drie, vier hebt gedaan. “Je moet eerst een beetje wennen, het is vrij hectisch daar onder water. Voor je een beetje door hebt hoe dat gaat ben je een paar trainingen verder.”
Het onderwaterhockeyteam van Aqua Delfia is samengesteld uit spelers van de Delftse vereniging en een bevriende Rijswijkse vereniging. Het is een team van zo’n 15 tot 18 spelers dat niet alleen competitie speelt, maar ook aan de nodige toernooien meedoet. In Nederland zijn volgens Rob Groenewegen zo’n 15.000 tot 20.000 lieden die deze sport beoefenen. “En we doen als Nederland zijnde leuk mee op Europese en Wereldkampioenschappen. De Nederlandse dames zijn laatst nog wereldkampioen geworden.” De sport wordt bovendien steeds populairder, weet Groenewegen. “We merken bij onze vereniging dat steeds meer mensen, waaronder ook jongeren, lid worden.”
- Wat vind je leuk aan onderwaterhockey?
“Dat het wat met zwemmen te maken heeft, je moet namelijk redelijk kunnen zwemmen. Onderwaterhockey is bovendien goed voor de conditie en je kunt het zowel op een hoog als op een laag niveau beoefenen.”
- Wat weten veel mensen niet over onderwaterhockey?
“Dat het niet echt een kijksport is. Als je tijdens een wedstrijd aan de rand van het zwembad staat, dan zie je weinig. Als je het echt wilt volgen, moet je ook het water in. Dat gebeurt ook, de toeschouwers kunnen met een snorkel en een masker op vanaf het ondiepe de wedstrijd volgen.”
Wie het leuk vindt om ook een keer onderwaterhockey te spelen bij Aqua Delfia kan zich aanmelden voor een clinic. Die bestaat uit vier lessen, waarvan de eerste op donderdag 18 februari a.s. is. De clinic is gratis. Meer informatie is te vinden op www.aquadelfia.nl of mail naar mailto:bestuur@aquadelfia.nl (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12