Afbeelding

Visie 2015

advertenties

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

Voor GroenRijk 't Haantje wordt 2015 het jaar van de grote veranderingen

DELFT – Het nieuwe jaar wordt voor tuincentrum GroenRijk 't Haantje het jaar van de grote stappen in het nieuwbouwproces. Eindelijk, hoor je wel verzuchten bij het tuincentrum. Gehoopt wordt dat begin 2015 de eerste paal de grond in gaat. Het eerste gedeelte van de nieuwbouw zou dan met Kerstmis 2015 in gebruik genomen kunnen worden. “En zodra alles naar het nieuwe gedeelte is verplaatst, gaan we het 'oude' gedeelte renoveren”, aldus Gerdien 't Hart.

Met de nieuwbouw van het tuincentrum, komt er ook een nieuwe toegangsweg. Die is nu aan de achterkant van het tuincentrum, maar na de verbouwing en het gedeelte nieuwbouw ligt de weg mooi voor het tuincentrum langs. Deze weg zal zoals nu de planning is in september 2015 open gaan. Nu al kun je goed zien waar de weg straks komt te liggen. Goed te zien aan de grote bergen zand vanaf de Prinses Beatrixweg. “Het nieuwe kruispunt is al gedeeltelijk in gebruik voor de toegang naar de nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten.”
Bij alle werkzaamheden wordt geprobeerd zo weinig mogelijk overlast te bezorgen aan de bezoekers. Dat is het grote voordeel van de nieuwbouw naast het huidige tuincentrum. Het tuincentrum kan gewoon open blijven en hoeft dus niet dicht. “Ook zullen we in 2015 leuke activiteiten blijven organiseren, zoals we in 2014 ook gedaan hebben”, legt Gerdien uit. “Het kaashuisje op het parkeerterrein van De Groene Hart marktwagen blijft ook gewoon in 2015 op vrijdag en zaterdag aanwezig. Hier worden heerlijke kazen verkocht, vers van het mes, en heerlijke chutneys sappen en zuivel. Ook hebben ze tegenwoordig heerlijk brood.”

In het vernieuwde tuincentrum zal het huidige ‘warme’ kas gedeelte in zijn geheel naar het nieuwe gedeelte gaan, denk hierbij aan de Dierenafdeling, kamerplantenafdeling, snijbloemenafdeling, tuinmeubel/kerst afdeling en natuurlijk de sfeerafdeling en kassa’s. “Voor al deze afdelingen geldt hetzelfde: die zijn momenteel uit hun jasje gegroeid en zijn allemaal nodig toe aan meer ruimte! En meer plek voor beleving in het tuincentrum. Ook komt er een koffiegelegenheid in het nieuwe gedeelte, dit is iets wat al heel lang op ons verlanglijstje staat!”  aldus Gerdien. “Wij gaan zoveel mogelijk de klanten op de hoogte houden van de verbouwing via de krant Delft op Zondag, onze website en natuurlijk onze Facebook pagina.”

Hoveniersafdeling
Een belangrijke ontwikkeling bij de hoveniersafdeling is te zien in het verlengen van de woonkamer door middel van een serre of een veranda. Dealer van het merk Verasol, kan de hoveniersafdeling hier alle denkbare uitleg over geven. De verwachting van Gerdien is, dat de klanten er steeds meer van doordrongen raken dat GroenRijk 't Haantje deze kan plaatsen. “Al met al staat er weer een spannend en vol jaar voor de deur voor ons”, gaat ze verder. “Maar we zijn er van overtuigd dat we er met ons team weer een mooi jaar van gaan maken. Zelf zijn we ook wel een beetje benieuwd wat er over een jaar allemaal is veranderd in de omgeving van het tuincentrum en in het tuincentrum zelf.”

Familiebedrijf tot in lengte van jaren
GroenRijk ’t Haantje is een familiebedrijf en wil dat tot in lengte van dagen blijven. Ondanks alle vernieuwingen, zal die familiaire uitstraling altijd behouden blijven. “Het is een familiebedrijf en dat willen we blijven”, zegt Harry ’t Hart. “Onze kracht is dat we zeer klantgericht zijn, bijna iedere klant bij naam kennen. Door die sterke binding met de klanten, is er een erg grote vaste klantenkring ontstaan. Uit Delft, maar steeds meer ook uit Rijswijk. Daar zijn we ons dan ook steeds meer op aan het oriënteren.”
Harry en Lida’t Hart hebben de dagelijkse leiding van dit bedrijf al een tijdje geleden overgedaan aan hun zoon Edwin ’t Hart, die het bedrijf samen met zijn zus Gerdien leidt. Broer en zus accentueren ook zeker de familie-identiteit. “Het familie-aspect leeft heel erg bij deze generatie”, zegt Harry t hart. “GroenRijk is een inkooporganisatie, waarbij alle tuincentra zelf hun eigen koers kunnen blijven varen. Wij zijn en blijven sterk in zaden en groenteplanten. Daar ben ik zelf vanaf mijn jonge jaren mee bezig geweest. Ons tuincentrum blijft sterk in groen. We volgen uiteraard wel altijd de laatste trends.”
Harry ’t Hart deed in zijn tijd het echte tuinderswerk, hij had de groene vingers. Zijn vrouw was zakelijker aangelegd en deed al het kantoorwerk. “Mijn opa heette Harm Vriend en die is ooit begonnen met een kwekerij voor publiek toegankelijk”, zegt hij. “Mijn vader was de schoonzoon van de oprichter. Hij was echt een zakenman en heeft de kwekerij tot een echt bedrijf ontwikkeld.”

Kort stukje geschiedenis
In februari 1934 begint Harm Vriend een zaadhandel. De zaadkwekerij wordt gevestigd aan de Lange Kleiweg en er wordt gehandeld vanaf het Jaagpad 137 in Delft en op de markten in Delft, Vlaardingen en Den Haag. Na een start met de transportfiets komt er al snel een paard en wagen. Wat een luxe! Na de vreselijke oorlogsjaren wordt alles weer opgestart, op advies van schoonzoon Cor ’t Hart komt er zelfs een bestelwagen. De zaadhandel gaat ook diverse tuinartikelen verkopen.
In 1962 neemt die het bedrijf over. In een periode waarin in Nederland het verschijnsel tuincentrum steeds meer in zwang komt. Zijn tuincentrum met 7 (!) parkeerplaatsen bestaat uit een plantenkas en deels uit een kwekerij voor perkplantjes en koolplanten.
De welvaart in Nederland neemt steeds meer toe en ook tuincentrum ’t Haantje blijft groeien. Inmiddels staat de derde generatie in de startblokken in de persoon van Harry ’t Hart, die de liefde voor het vak door zijn grootvader Harm met de paplepel is ingegoten. Na het behalen van de vakdiploma’s hovenier en bloemsierkunst wordt Harry in 1984 mede-eigenaar. Eén maand daarna overlijdt zeer onverwacht Cor ’t Hart. Van de ene op de andere dag werd het bedrijf overgenomen door Harry en Lida. Tuincentrum ’t Haantje sluit zich in 1993 aan bij de GroenRijk-formule.

Bedrijf: GroenRijk 't Haantje
Adres:  Het Haantje 25D, Rijswijk
Telefoon: (015) 212 53 59
Internet: www.groenrijksrijswijk.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12