Afbeelding

Eet- en Proeflokaal De Kurk: van het verleden naar het heden

vaste rubrieken

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Eet- en Proeflokaal De Kurk zoals het vroeger was en zoals het er tegenwoordig van binnen uit ziet.

DELFT – Eet- en Proeflokaal De Kurk begon op 12 juli 1974 als een café. Een kroeg met zand op de vloer. Het was een politiek getint café, de eigenaar was duidelijk voorstander van de VVD. Als het heel druk was, mocht je alleen naar binnen als je voor de VVD was. Naast het café in de Kromstaat 20 was van de binnenplaats een soort kinderboerderij gemaakt. Hier liepen onder meer geiten en kippen vrij rond. De huidige situatie is heel anders. Er is een kas gemaakt, de binnenplaats is namelijk afgesloten met de ramen van een bomenkas. De ramen met veiligheidsglas kunnen rechtstandig geopend worden. Hans van Wijngaarden, inmiddels overleden, was de oprichter van De Kurk. In De Kurk werd ook eten verkocht. Je kon er bijvoorbeeld een hele kreeft bestellen, die hij inkocht bij de Visbanken voor 8 euro en dan verkocht voor 10 euro. Hieruit kan worden geconcludeerd dat Hans niet echt zakelijk was. Een gerecht in die tijd was ook een spaghetti overladen met knoflook die uitgeserveerd werd in een houten klomp. “Hij was een bekende figuur in de jaren zeventig”, zegt de huidige eigenaar Rob. “Hij deed het vooral voor zijn lol. Die eigenaar kreeg veel voor elkaar. Hij heeft met een sneeuwspuiter bijvoorbeeld eens gezorgd voor een echte winterse straat, omdat hij vond dat er te weinig sfeer was.  Een apart figuur, die veel mensen kenden. Hij wilde bijvoorbeeld met zijn vrouw Marion op wintersport, maar wist niet hoe hij er moest komen. Toen heeft hij een taxi besteld en heeft zich naar Oostenrijk laten brengen.” Na het faillissement is De Kurk in 1982 weer opnieuw opgestart door Paul Moser. Onder zijn leiding is de kas tot stand gekomen, vijf jaar geleden is de glazen kas vernieuwd. Je kunt spreken van een overkapt terras, waarbij het dak ook open kan. “Tegenwoordig is de kurk een Frans restaurant met een menukaart die elke drie maanden wordt vernieuwd. We hebben ook een bistro-achtige kaart”, zegt Rob, die De Kurk op 1 februari 1990 heeft gekocht van Paul. “Die kaart is destijds opgestart in het tijdperk Moser. Spareribs en Biefstuk de Kurk waren erg geliefd in heel Delft.” Eet- en Proeflokaal De Kurk is helemaal in de oude stijl voortgezet. Het cafégedeelte van De Kurk heeft zeer ruime openingstijden. Die zijn namelijk uitgebreid tot 5.00 uur in de ochtend. Ook tot in de late uurtjes wordt De Kurk heel goed bezocht. Het café is geopend van zondag tot en met woensdag van 16.30 tot 1.00 uur. Op donderdag van 16.30 tot 3.00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 5.00 uur. De keuken is dagelijks geopend van 17.30 tot 22.00 uur. Telefoon: (015) 214 14 74. Internet: www.dekurk.nl.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12