Afbeelding

Hemd van het Lijf: Max Verhoeven

vaste rubrieken

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

Max Verhoeven (23) en Laurens van der Wal (22) zetten zich met drie andere studenten en hun bedrijf Shortsighted Architecture in voor duurzame woningbouw in de Derde Wereld.
1. Waarom wilden jullie hier, in El Rama in Nicaragua, worden gefotografeerd?
“Omdat we daar afgelopen zomer twee weken zijn geweest en we er in februari voor een halfjaar naartoe gaan. We gaan erheen om een blauwdruk te maken voor de sociale woningbouw in dat land en gaan er samenwerken met lokale ambachtslieden en studenten om tot een duurzame woningbouw te komen.”


2. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dat te gaan doen?
“We studeren allebei bouwkunde aan de TU Delft en waren op zoek naar een duurzame minor. Uiteindelijk hebben we voor International Entrepreneurship and Development gekozen. Hierbij gaat het om het opzetten van bedrijven, vooral gericht op ontwikkelingssamenwerking. We hebben deze minor een half jaar gevolgd en hebben nu een jaar vrij genomen van onze studie om naar El Rama te gaan, de mensen daar te helpen en er zelf te leren.”


3. Waarom hebben jullie voor El Rama in Nicaragua gekozen?
“Ten eerste is Nicaragua het land in Zuid-Amerika waar de woonomstandigheden het slechtst van allemaal zijn. Daarnaast zijn de bewoners zich er niet van bewust wat voor natuurlijke schatten daar aanwezig zijn. Er is dus veel winst te behalen. Verder ging er afgelopen zomer een delegatie van ondernemers uit Maastricht, dat een stedenband heeft met El Rama, naartoe en wij mochten mee.”


4. Wat houdt jullie project precies in?
“We gaan een blauwdruk maken van hoe met lokale middelen huizen kunnen worden gebouwd. Je ziet daar dat de meeste huizen van betonblokken en golfplaat gemaakt zijn, terwijl beton heel goed isoleert en golfplaten veel warmte doorlaten. Zo ontstaat, met de hoge temperaturen in het gebied, een soort oven. We willen mensen laten zien dat het anders kan.”


5. Hoe kan het dan anders?
“Ten eerste kunnen ze gebruikmaken van lokale grondstoffen, zoals bamboe. Nu wordt dat nog gezien als materiaal voor armelui, maar in de zomer hebben we al voorlichting gegeven en laten zien dat het in het westen als luxe wordt ingezet. We willen de lokale arbeidslieden en studenten laten zien hoe je een huis kunt bouwen en een blauwdruk maken, die in heel Zuid-Amerika toepasbaar is.”


6. Hebben jullie altijd al wat voor de Derde Wereld willen doen?
“Eigenlijk niet. We wilden met een duurzaam project bewerkstelligen dat architectuur bijdraagt aan de balans in de natuur. Hierbij hadden we niet direct een ontwikkelingsproject voor ogen. Toen we dit project tegenkwamen, waren we wel direct enthousiast. Veel mensen zeiden ons dat we patenten moesten aanvragen op onze bevindingen, maar dat doen we juist niet. We willen op deze manier bijdragen aan betere leefomstandigheden in die gebieden.”


7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik meteen 15.000 euro doneren aan ons project. Dat is het laatste wat we nog nodig hebben en we hopen het via crowdfunding bij elkaar te krijgen. Verder is het zo dat het Rijk gaat bezuinigen op stedenbanden. Daardoor wordt de rol van particulier initiatief steeds belangrijker.


8. De naam Shortsighted Architecture klinkt niet heel positief, hoe zijn jullie erop gekomen?
“De letterlijke vertaling kortzichtig is inderdaad voor meerdere interpretaties vatbaar. Wij zien het als dat je niet verder hoeft te kijken dan je neus lang is. Alles uit het westen, zoals beton en golfplaten werden daar als zaligmakend gezien, terwijl het natuurlijk materiaal daar een stuk geschikter is voor het klimaat en het is qua transport een stuk minder milieubelastend.”


9. Doen jullie in Delft ook projecten met streekmaterialen?
“Dat hebben we voor ons Shortsighted Symposium, waarbij sprekers over duurzaam bouwen hebben gesproken en we workshops hebben georganiseerd wel gedaan. De materialen die in deze streek goed voorradig zijn, zijn wilgentenen, stro, hout en leem. Deze hebben we tijdens dit symposium gebruikt en een paviljoen achtergelaten wat nu op de Faculteit Bouwkunde staat tentoongesteld. Verder hebben we voor het Magneetfestival in Amsterdam een paviljoen van afval gemaakt.”


10. Hoe kunnen mensen op de hoogte blijven van jullie verrichtingen in El Rama?
“Ten eerste hebben we nog 15.000 euro nodig voor onze crowdfundingactie. Mensen die willen helpen kunnen op http://www.indiegogo.com/projects/shortsighted-el-rama hun bijdrage leveren. Zij krijgen elke twee weken een update met filmpjes en foto’s. Daarnaast is volgende week zondag, 12 januari een Zumbathon, waarmee je tussen 12.00 uur en 16.30 uur een uur kunt Zumba dansen voor 5 euro. Ook hebben we natuurlijk onze website http://www.shortsightedarchitecture.com. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12