Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Reinier Parengkuan

vaste rubrieken

Editie: Week 48, Jaargang 20 |

Reinier Parengkuan is de frontman van Cuccurullo Brillo Brullo, een door de muziek van Frank Zappa geïnspireerde band die vrijdagavond 30 november optreedt in Speakers.

1. Waarom wilde je hier, in de zaal van Speakers, worden gefotografeerd?
“Omdat we op vrijdag 30 november weer op dit prachtige podium staan. Tot een paar jaar geleden deden we dat jaarlijks met de band. Bovendien wekt deze locatie nostalgische gevoelens bij me op. Toen het hier nog de Eland heette kwam ik hier vaak, zowel om bandjes te kijken en als drummer van bandjes.”

2. Hoe is de band Cuccurullo Brillo Brullo ontstaan?
“Het is als een grap begonnen. We organiseerden jaren geleden in Wolbodo een Zappa-avond met een aantal Delftse Zappa-liefhebbers. Ik stelde voor om wat Zappa-nummers te spelen. We hebben toen met een aantal bevriende muzikanten een half uurtje een aantal nummers van de elpee Ruben & The Jets gespeeld, die onder Zappafielen beter bekend zijn als Greasy Love Songs. De set werd met enorm veel enthousiasme ontvangen, dus hebben we hem dezelfde avond nog maar een keer gespeeld.”

3. Was dat al meteen met de huidige bandsamenstelling?
“Nee, in de jaren die volgden zijn er wisselingen in de band geweest, maar de kern is al die tijd hetzelfde gebleven. Toen Frank Papendrecht bij de band kwam als bassist, was de band precies zoals ik hem hebben wilde. Helaas overleed hij in november 2009. Hij was een fantastische bassist en een warm mens. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en hebben een nieuwe bassist.”

4. Hoe is je fascinatie voor de muziek van Frank Zappa ontstaan?
“Dat begon in 1969. Met Hot Rats kreeg ik mijn eerste Zappa-plaat in handen. De muziek was spannend, nieuw en grensverleggend. Ieder nummer had een apart muzikaal verhaal. Voor mij was het een muzikale openbaring! Hij maakte in die tijd prachtige platen, zoals Apostrohe, One Size Fits All en Roxy & Elswhere. Natuurlijk luisterde ik ook naar de Beatles, de Stones, Jimi Hendrix, The Who en Led Zeppelin, maar Zappa was van een heel andere dimensie.”

5. Hoe ervaar je Cuccurullo Brillo Brullo?
“Het is voor mij een muzikaal genot. We hebben in al die jaren door heel het land opgetreden. In 2006 brachten we een cd uit die internationaal, zelfs door Zappa-leden, goed werd ontvangen. Het optreden in Duitsland op de Zappanale, een driedaags festival dat in het teken staat van Zappa, was memorabel. Het werd wereldwijd live uitgezonden via internet. Ike Willis, de gitarist en zanger die achttien jaar bij Zappa in de band heeft gezeten heeft met ons meegespeeld. Een jaar later hebben we een tour met hem gedaan, wat een grandioze ervaring was.”

6. Hoe verliep die kennismaking met Ike Willis?
“Een maand voor het optreden ZappaNale werd ik gebeld of het goed was als Ike een paar nummers met ons meespeelde, want hij had via-via over ons gehoord. Dat vond ik natuurlijk prima, maar wel onder onze voorwaarden en dat was voor hem geen probleem. Na het optreden zei hij dat hij meer met ons wilde spelen. Een jaar later belden we hem voor een tour en hij was meteen enthousiast. Hij logeerde bij mij en dat was zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak een fantastische tijd.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik meer willen doen tegen de criminaliteit in Delft. Het is aan de orde van de dag. De jeugd die ermee opgroeit, denkt dat dit maar normaal is. Dat is het absoluut niet. Verder zou ik in het oude stationsgebouw een multifunctioneel muzikaal/cultureel centrum creëren met een restaurant en een park aan de achterkant. Dat wordt dan de entree van Delft, herkenbaar voor heel Nederland.”

8. Wat is er zo bijzonder aan de muziek van Frank Zappa?
“Hij was een geniaal muzikant, tekstschrijver, componist en gitarist. Live paste Zappa nummers aan aan de bezetting van zijn band, wat tot fantastische alternatieve versies van het origineel leidde. Hij was heel veeleisend naar zijn bandleden toe. De band moest bijvoorbeeld honderdvijfentwintig nummers instuderen en tien minuten voor het optreden kregen de bandleden de setlist; die was iedere avond anders. Bovendien speelde de band de stukken aaneen zonder pauze. Waanzinnig”

9. Is het voor jullie als band bijzonder om in Delft op te treden?
“Absoluut. We zijn geworteld in Delft en daarom willen we hier een goede show neerzetten voor onze fans. We spelen niet vaak, dus moet het speciaal zijn en de bezetting is uitgebreid met blazers. We zullen ook veel gebruik maken van de muzikale ruimte die de muziek van Zappa ons biedt. Er komen fans uit België en Duitsland speciaal voor dit optreden. Dat is te gek!“

10. Wat kan het publiek op vrijdagavond 30 november verwachten?
“Een mooie, verrassende, inspirerende en muzikale ervaring.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12