Afbeelding

Even bellen met - Janneke van den Bos van Kinderopvang ZON!

vaste rubrieken

Editie: Week 50, Jaargang 20 |

De medewerkers van de kinderopvang maken zich boos om het kabinetsbeleid

- Wat is het probleem?
“Ouders krijgen minder vergoeding voor de kinderopvang. Hoeveel minder, dat is inkomensafhankelijk, maar het gaat om honderd tot een paar honderd euro netto per maand. Geen tientjeswerk. Steeds meer ouders stoppen daardoor met de kinderopvang. Dat is zorgelijk want het zijn vaak mensen in achterstandswijken die het niet meer kunnen betalen. Hun kinderen krijgen van ons extra activiteiten om taalachterstand te voorkomen. Ik zit al twintig jaar in deze branche. Dit gaat me echt aan het hart.”

- Tja, het is crisis, hè?
“Inderdaad en die wordt door deze bezuiniging niet erger of minder erg. Daarom is het probleem ook niet zo zichtbaar. We moesten de afgelopen jaren enorm veel opvangplaatsen uit de grond stampen. Nu worden die gesloopt. Straks over vier jaar zijn die plekken weer nodig. Dit is korte termijn visie. Investeer in godsnaam in die dingen die de maatschappij duurzaam dienen.“

- Het maakt je echt boos.
“Ja, ik vind het onbegrijpelijk dat juist dit kabinet dat wil dat iedereen aan het werk gaat, de bezuinigingen op de kinderopvang niet terugdraait. Vrouwen met een lager inkomen, zoals in de verzorgende beroepen, komen in de problemen. Het heeft voor hen weinig zin meer om te gaan werken dus blijven ze thuis bij de kinderen. Terwijl we deze ‘handen aan het bed’ hard op de werkvloer nodig hebben. Dit is ook voor de emancipatie van vrouwen een slechte zet.”

- Wat zijn de gevolgen voor jullie en voor de kinderen?
“Er verdwijnen arbeidsplaatsen in onze sector. Er zijn al faillissementen en er zullen er meer volgen. Steeds meer kinderen blijven thuis. Ze raken hun vertrouwde plek kwijt.“

- Thuis is toch ook prima?
“Natuurlijk is dat prima, maar op de opvang hebben ze hun vriendjes. Bovendien halen we van alles uit de kast om de leukste activiteiten te organiseren: dansen, buiten zijn. kookles. Ik ben zelf ook moeder, maar kan qua activiteiten echt niet aan de opvang tippen. Daarnaast geven we ook opvoedingondersteunende tips aan ouders. Veel mensen weten niet hoeveel we betekenen.”

- Wat gaan jullie eraan doen?
“We proberen zo veel mogelijk herrie te maken. Ikzelf heb drie Kamerleden op bezoek gehad bij onze kinderopvang. Onze branchevereniging is een actie begonnen waarbij samen met werknemersorganisaties een brandbrief aan de minister wordt aangeboden.”

- Dat klinkt niet echt ludiek...
“Daar heb je gelijk in. Onze creatieve geesten worden blijkbaar een beetje doodgeslagen op het moment...” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12