Afbeelding

De voorbereiding is bij een schilderklus het halve werk

vaste rubrieken

Editie: Week 37, Jaargang 22 |

Bij een schilderklus binnen of buiten zijn de voorbereidende werkzaamheden heel belangrijk.

DELFT – Schilderen is een klus die iedere doe-het-zelver kan. Wel is het zo dat wanneer je vaker hebt geschilderd, het resultaat in de loop der tijd verbetert. Het is een kwestie van doen en niet bang zijn, wat voor iedere andere klus ook geldt.

Nu de herfst nog niet echt begonnen is, kan er behalve een schilderklus binnen altijd nog een buitenschilderklus gedaan worden. De weersomstandigheden voor buitenschilderwerk zijn nog altijd goed. Zo heeft u vóór het najaar toch nog het hele huis in orde.
Om een schilderklus goed uit te kunnen voeren, volgen hierbij alvast een aantal verftips:
1) Bezuinig niet op de verf, schilderen is een tijdrovende klus waar u zo lang mogelijk plezier van wilt hebben. Schaf goede kwaliteit verf aan!Vooral voor het buitenschilderwerk aan uw woning. Duurdere verf is kwalitatief beter en dekt sneller, waardoor u minder verf nodig heeft. Tevens is de bescherming die de verf aan het hout/metaal geeft beter, waardoor u minder snel last krijgt van houtrot of roest.
2) Het is aan te raden om overdag te schilderen, zodat u goed zicht heeft op het schilderwerk. Daarnaast is de ideale temperatuur tussen de 15 en 25 graden en voor buiten is het belangrijk dat het droog is.
3) Zorg dat u de juiste kwast of roller gebruikt.
4) Behandel onbewerkt hout altijd met grondverf. Bij muren en plafonds is het aan te raden altijd voorstrijk te gebruiken. Een goede ondergrond is het halve werk.
Bij het schilderen in uw woning, dient u er voor te zorgen dat de ruimte waarin de schilderwerkzaamheden plaatsvinden stofvrij zijn. Met deze voorbereiding wordt voorkomen dat stof in de lucht aanwezig, zich op de natte verflaag van het schilderwerk gaat hechten. Daarnaast is het verstandig om vloeren en meubels te bedekken met afdekfolie, zodat er geen verf op kan komen. Maak de objecten die u gaat schilderen altijd schoon en vetvrij, zodat de verf zich goed kan hechten. Tot slot is het handig om alle meubels, planten en dergelijke aan de kant te zetten, waardoor u zich tijdens het schilderen vrij kunt bewegen. Een goede voorbereiding is ten slotte het halve werk.
Het type verf dat voor het schilderwerk aan de buitenkant van de woning wordt gebruikt is alkydverf hoogglans. Alkydverf hoogglans heeft een sterkere laag tegen verschillende weersinvloeden, waardoor u het schilderwerk van de buitendeuren en kozijnen de bescherming geeft die het nodig heeft. Wel zit er in alkydverf hoogglans een hoge concentratie oplosmiddel, wat slechter voor het milieu is dan verftypes op waterbasis. Als u de verf wilt mengen, dient u hiervoor terpentine te gebruiken.
Hout is een natuurproduct en heeft dus de eigenschap dat het krimpt en uitzet. De type verf die u kiest dient elastisch te zijn, zodat het de werking van het hout kan opvangen. Daarnaast dient de verf een goede hechting te hebben, waardoor het op het hout blijft zitten. Verder is het aan te raden voor het schilderwerk buiten een verf te kiezen die dampdoorlatend is. Hierdoor kan het vocht dat in het hout zit altijd naar buiten en wordt de kans op rot in het hout kleiner.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12