Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 21, Jaargang 21 |

Frank Rijks (20) is teamleider van het Ecorunner3-team van de TU Delft, dat vorige week een tweede plaats behaalde bij de Shell Eco-marathon in en om Ahoy.
1. Waarom wilde je hier, in jullie werkplaats, worden gefotografeerd?
“Omdat we hier het afgelopen jaar met ons team heel veel tijd hebben doorgebracht. We hebben aan onze Ecorunner3 gewerkt en daarmee zijn we uiteindelijk tweede geworden in de Shell Eco-marathon. Ondanks dat we voor de winst gingen, is dat een prestatie waar we hartstikke trots op zijn.”
2. Heb je altijd al iets met de productie van voertuigen gehad?
“Niet specifiek nee. Wel had ik toen ik hier kwam studeren al iets van de verschillende teams van de TU Delft gehoord en wilde ik hieraan deelnemen. Dit project leek me een geweldige ervaring die niet voor iedere student is weggelegd. Het leuke hieraan is ook dat we als team volledig zelf verantwoordelijk zijn voor een project en we niet begeleid worden door hoogleraren.”
3. Hoe ben je bij het team terechtgekomen?
“Het team wisselt ieder jaar van samenstelling, maar ik zat er het afgelopen jaar ook al bij. Als mensen bij ons team willen horen, kunnen ze solliciteren. We gaan dan met ze in gesprek en daarbij besteden we ook zeker aandacht aan de studievoortgang van de studenten. Verder kijken we naar of we de studierichting binnen het team kunnen gebruiken en of ze binnen het team passen.”
4. In welke fasen hebben jullie de Ecorunner3 opgebouwd?
“Ten eerste hebben we gekeken naar het ontwerp van ons vorige team om daar ons voordeel mee te doen. Dan begin je met een ontwerpfase: daarbij ben je van negen uur ’s morgens tot een uur of vijf ’s middags aan het werk. Als het ontwerp er is, ga je naar de productiefase, vervolgens naar de testfase en dan naar de race. Uiteindelijk hebben we daarbij nog wel wat nachtjes doorgewerkt.”
5. Wat zijn de belangrijkste zaken waarop je moet letten?
“Ten eerste moet je de grootste weerstanden, de lucht- en de rolweerstand, zo minimaal mogelijk maken. Daarom moest het voertuig klein, smal en aerodynamisch worden. Daarnaast moet de motor en de brandstofcel zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. Daarom hebben wij ervoor gekozen om een in-wheel motor te gebruiken.”
6. Op basis waarvan zijn jullie uiteindelijk tweede geworden?
“Uiteindelijk is dat op basis van ons verbruik. We hebben afgelopen weekend zestien kilometer gereden op een parcours rond Ahoy. Daarbij werd opgemeten hoeveel kilowattuur we verbruikt hadden. Zelf hebben we dat omgerekend naar het aantal kilometers dat we kunnen afleggen met één liter benzine. Dat bleken er uiteindelijk 2914 te zijn. Een prachtige prestatie natuurlijk!”
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik extra aandacht besteden aan de mooie projecten die de TU Delft allemaal mogelijk maakt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de projecten die hier in de hal plaatsvinden, zoals die van ons, maar nog heel veel meer ook. Met deze projecten behoren we tot de wereldtop en ik denk dat daar best wat meer aandacht voor mag zijn. Uiteindelijk gaan we helemaal zelfstandig, zonder hoogleraar te werk en komen we erachter wat er allemaal bij zo’n project komt kijken en leren we daarmee omgaan.”
8. Wat is je mooiste herinnering aan het Ecorunner-project van dit jaar?
“Dat zijn toch wel de nachten dat we hebben doorgehaald om alles op tijd af te krijgen voor belangrijke tests. We zijn tijdens het project echt een heel hecht team geworden dat er alles voor over had om voor de overwinning te gaan. Tijdens die nachten hebben we in korte tijd bergen aan werk verzet.”
9. Wat zou je doen als je één liter benzine tot je beschikking had?
“Op dit moment zou ik er even lekker tussenuit gaan. Het afgelopen jaar is ontzettend hectisch en druk geweest, dus ik zou naar een warm land gaan om even lekker helemaal niks te doen. In Spanje aan de costa uitwaaien lijkt me wel een goed idee.”
10. Het project voor dit jaar zit erop: wat ga je nu doen?
“Het project zit er nog niet helemaal op, want er moet nog wel het nodige worden afgerond. Daar zijn we nu mee bezig en op dit moment zijn we ook het team voor het komende jaar alweer aan het samenstellen. Vanaf september ga ik me weer volop op mijn studie richten, ik ben nu derdejaars lucht- en ruimtevaarttechniek. Ook zal ik natuurlijk zijdelings bij het nieuwe team betrokken blijven, want ik heb in de afgelopen twee jaar ervaring opgedaan die best nog eens van pas kan komen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12