Afbeelding

Wat ik zeggen wil - 16 December 2012

vaste rubrieken Wat ik zeggen wil

Lezers schrijven en mailen naar Delft op Zondag

Brieven maximaal 300 woorden.
Anonieme brieven en reacties op advertenties worden niet geplaatst.

‘Een week van bezinning’, kopt het AD op maandag 10 december jl. Dit naar aanleiding van het doodschoppen van een grensrechter in Almere. Dat deze geweldsexplosie geen incident betrof maar toevallig op een voetbalveld plaatsvond, werd dit weekend in het centrum van Delft pijnlijk duidelijk. Zaterdagavond sprak een 36-jarige Delftse een man aan, die tegen de gevel van haar buren stond te wateren. Hierop werd zij door de man zwaar mishandeld en bewusteloos achtergelaten. Dit voorval leverde slechts een 8-regelig stukje op een binnenpagina van het AD op. Hebben wij met zijn allen dan niets geleerd van alle (media)aandacht voor de verschrikkelijke daad in Almere? Blijkbaar komen we pas in actie (stille tocht, petities) als iemand aan de gevolgen van geweld overlijdt.

De Delftse in kwestie deed precies waar de overheid/maatschappij om vraagt, namelijk iemand aanspreken op hufterig gedrag. Zij verdient dan ook alle steun die de gemeente maar kan bieden. Ten eerste moet alles worden ingezet om de dader te pakken. Wat ons betreft: maximale inzet politiecapaciteit, een beloning uitloven en alles wat verder denkbaar is. Daarnaast vindt Stadsbelangen Delft dat deze vrouw en haar familie alle mogelijke hulp aangeboden moet krijgen om dit voorval zo goed en snel mogelijk te verwerken. Vervolgens moet, zo gauw haar gezondheid het toestaat, deze moedige Delftse vrouw haar erkenning krijgen als een voorbeeld voor onze stad. Zij deed precies wat de overheid van onze inwoners vraagt. Wij vinden dat de gemeente Delft hierin haar verantwoordelijkheid moet nemen. Stadsbelangen Delft kan zich niet voorstellen dat partijen als D66, PvdA STIP en Groen Links zich maar blijven verzetten tegen cameratoezicht in onze stad. ‘Een week van bezinning’ moet een vervolg krijgen in ‘een week van actie!’ tegen lieden, die menen zich alles maar te kunnen permitteren. 

Werner Bremer/Aad Meuleman
Stadsbelangen Delft

Als belangstellende in de geschiedenis van WO2 werd ik verrast dat DOZ een nieuw boek onder de aandacht brengt ‘Loyaliteit in verdrukking’ van de hand van ene mijnheer Otto Sinke. Het is niet DOZ dat het volgende beweert, maar de heer Sinke: “…dat dit het eerste boek is dat de rol van Delftse studenten en docenten in de jaren ’40-‘45’ uitvoerig belicht. En dat werd tijd ook.” Ik heb een boek (sinds juni 2001) dat heet: ‘De vervolgden: Jacht op twee Delftse studenten in 1941’ van Annie Huisman –Van Bergen uit 1999 (Boom-Amsterdam ISBN 90 5352 520 3 NUGI 641). Dit boek belicht beslist ook zeer uitvoerig het Delftse studenten- en docentenverzet, documenteert en beschrijft het.

En daarin noemt zij al het feit dat de Delftse studenten het eerst in staking gingen. De heren oud-studenten T.F. (‘Thys’) Risselada en E.P. (‘Mom’) Wellenstein komen daar ook in voor. Bijvoorbeeld een foto van Wellenstein door Risselada gemaakt. In 2003 overlijdt Annie Huisman-Van Bergen (1924-2003) en wordt zij geëerd op donderdag 17 juli 2003 in de toenmalige Delftsche Courant met een necrologie: ‘Chroniqueur van Delfts studentenverzet’. Zij was sociaal-psychologe en historica. Zij was koerierster voor verzetsgroepen in Delft en Den Haag. Zij vervoerde wapens en bracht joodse kinderen naar onderduikadressen. Met andere woorden, de pretentie van Sinke is mij te hoog gegrepen, maar misschien belicht hij het op een andere manier. Ik ga het zeker lezen.

ir W.D. Gravendeel, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12