Afbeelding

Hemd van het Lijf: Blesswell Kapika

vaste rubrieken

Editie: Week 38, Jaargang 22 |

De van oorsprong Zambiaanse Blesswell Kapika (56) woont vijftien jaar in Delft en bracht onlangs de bundel Poems from an innocent prisoner uit.

1. Waarom wilde je hier, bij de TU-bibliotheek, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier vaak ben. Ik kan me hier goed concentreren, vind hier mijn inspiratie en kan hier nadenken over het leven en schrijven. Ik woon inmiddels zo'n vijftien jaar in Delft en kom hier nog steeds graag om te werken.”

2. Zat het schrijven er al van jongs af aan in bij je?
“Absoluut, ik schrijf romans en dichtbundels. Tijdens mijn middelbare school ben ik begonnen met schrijven en in die tijd was ik zelfs hoofdredacteur van een tijdschrift. Verder heb ik in Zambia één boek uitgegeven en heb ik daarna in Nederland mijn schrijfkunst verder ontwikkeld. Poems from an innocent prisoner is mijn vijfde werk dat ik hier uitbreng.”

3. Waar haal je de inspiratie voor je werk vandaan?
“Vooral uit mijn roots, maar ik schrijf ook over emoties. Daarnaast besteed ik ook aandacht aan wat ik in Afrika heb meegemaakt. Bovendien, en dat komt in de titel van mijn bundel ook naar voren, besteed ik in mijn werk veel aandacht aan mensen die onterecht in de gevangenis zitten.”

4. Waarom is dat zo'n groot thema voor je?
“Omdat ik veel met mensen die in de gevangenis zaten heb gesproken. Je merkt dat zij hun emoties niet kwijt kunnen, terwijl ze vaak ten onrechte vastzitten. Ik zag pas een documentaire over Lucia de B. en vind het onvoorstelbaar dat een onschuldig iemand door de publieke opinie wordt veroordeeld en zolang vastzit.”

5. Komt dat vaker voor?
“Dat idee heb ik wel ja. Ik heb het idee dat mensen vaak al door de publieke opinie worden veroordeeld. Daarbij zijn sommige straffen helemaal buiten proportie ten opzichte van het vergrijp en worden vooral de zwakkeren gepakt.”

6. Wanneer heb je je voorlaatste boek uitgegeven?
“Dat was in 1998. In de tussentijd heb ik wel verder gewerkt, vooral aan tijdschriften, maar ben mijn werk pas gaan bundelen toen ik vond dat het de moeite waard was om te lezen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik zorgen voor meer multiculturele ontmoetingscentra. Hierin kunnen allochtonen mensen uit hun eigen cultuur opzoeken en kunnen mensen uit verschillende culturen van elkaar leren. Ik denk dat je hiermee ook veel problemen, zoals de vele Delftse Jihadstrijders, voorkomt, doordat ze hier iets te doen hebben. Verder vind ik het jammer dat de subsidie op het Afrika Festival is stopgezet. Dit evenement zette Delft echt op de kaart, maar is nu wegbezuinigd.”

8. Wie zijn je favoriete dichters?
“Toen ik nog in Limburg woonde, kwam ik vaak in een literair café in Maastricht. Daar leerde ik Simon Vinkenoog en Boudewijn Büch kennen en ik waardeer hun werk enorm. Hetzelfde geldt voor dat van Breyten Breytenbach, een Zuid-Afrikaanse dichter die jaren in de cel heeft doorgebracht.”

9. Wat doe je naast het schrijven van boeken en bundels nog meer?
“Ik schrijf vooral opiniestukken over wat er in de wereld gebeurt voor internationale tijdschriften. Verder geef ik lezingen over mijn boeken en gedichten. Daarnaast blijf ik voor mezelf schrijven.”

10. Duurt het nu weer vijftien jaar voor je volgende werk uitkomt?
“Nee, zeker niet. Momenteel leg ik de laatste hand aan mijn boek The Death Of Comrade Catastrophe. Het gaat over een vrijheidsstrijder in Zimbabwe die niet doorheeft dat de oorlog voorbij is en blijft doorvechten. Hierbij richt ik me vooral op het psychologische element. Hij is zo verstard en gewend te vechten, dat hij zichzelf niet kan veranderen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12