Afbeelding

Even bellen met ...

vaste rubrieken

Hans Verheij van het Stanislascollege
Het koor en het orkest van het Stanislascollege, locatie Westplantsoen, geven op 21 en 22 april een ‘Grieks’ concert.

- Waarom Grieks?
“Dat is een lang verhaal... Sinds 1994 doen we regelmatig iets met Griekse muziek. Dirigent en muziekleraar Ad van Unen kwam toen spontaan met het voorstel om iets Grieks te doen. Ik ben de organisator, maar ook leraar Grieks. Je begrijpt mijn enthousiasme. De concerten en internationale samenwerking bevielen zo goed dat we het sindsdien regelmatig doen. Dit wordt de vijfde keer.”

-Wat moet ik me bij Griekse muziek voorstellen?
“Deels is het religieuze muziek, oude kerkliederen. Daarnaast heb je de volksmuziek. Typisch Grieks is het snaarinstrument bouzouki. Dat hoort bij de rembetika, zeg maar de Griekse blues. De Nederlandse Griek Sideris componeerde speciaal voor ons zo’n stuk Griekse blues. Ook spelen we een stuk van Andriopoulos. Hij maakte muziek bij gedichten van nobelprijswinnaar Elytis over zon, zee en vrijheid.”

- Het is bepaald geen Rihanna. Lopen jongeren hier warm voor?
“Niet iedereen. Wie er niets aan vindt, zit niet op het koor. Er zijn ruim honderd leerlingen, collega’s en ouders die dit wèl heel leuk vinden. Zij houden ervan om samen een muzikale uitdaging aan te gaan. Hard werken en gezelligheid. Het is voor de jongeren een enorme belevenis om een concert te geven voor 700 man. En natuurlijk, de mogelijkheid van een uitstapje naar Griekenland motiveert ook.”

- Een uitstapje naar Griekenland?
“De vorige keren hebben we een kleine tour gemaakt langs enkele scholen in Griekenland. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld contacten met een school in Patras. Daar kunnen we in een schitterend theater staan. Zoiets als het Scala in Milaan.”

- Hebben de Grieken geen belangrijkere dingen aan hun hoofd?
“Natuurlijk, maar zij en wij vinden het belangrijk om contact te blijven zoeken, zeker nu ze in een hoek geduwd worden. Ze zeggen: ‘Waarom doen jullie politici zo onaardig? We weten heus wel dat er iets moet veranderen.’ Het is fijn daar een ander beeld tegenover te stellen. Griekenland loopt leeg. Jongeren trekken weg door de jeugdwerkeloosheid. Internationale uitwisseling kan hen helpen bij een positieve blik op de toekomst.”

- Wie gaat de tournee in Griekenland betalen?
“We verwachten een flinke eigen bijdrage van de koor- en orkestleden. We houden het goedkoop door te slapen in Griekse gastgezinnen. Daarnaast hebben we subsidie nodig. Of die er komt, weten we nog niet. Ik snap het wel als mensen dit een luxe vinden, maar ik denk dat zulke projecten belangrijk zijn voor een gezamenlijke toekomst van Europa.” (LT)
Voor meer informatie en reserveringen: post@stanislascollege.nl of  www.stanislascollege.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12