Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 48, Jaargang 22 |

Op de plek waar ooit turfschepen uit Brabant hun brandbare waar aan wal brachten is het sinds mensenheugenis altijd druk met commerciële activiteiten. Winkels dus, in alle soorten en maten.

En dus wellicht een van de drukste locaties in de stad, waar het – tegenwoordig niet gemotoriseerde – verkeer bijna 24 uur per dag doorgaat. Bijna alle bedrijfspanden aan de Brabantse Turfmarkt hebben een lange en veelzijdige historie. Neem bijvoorbeeld de panden rond nummer 76, waar je zo heerlijk kunt wokken. Aan het begin van de vorige eeuw was daar de koffiehandel van de familie van Schaik gevestigd. Zoals vaak werden de panden opgekocht door een vastgoedhandelaar, ene Verbeek, die flink wat verbouwde, de panden splitste en ze beiden afzonderlijk verkocht. In het bedrijfsgedeelte kwam blikfabrikant Lorrewa. Na de eerste Wereldoorlog, toen het blik vertrok naar het Zuideinde, kwam het pand in handen van Sigarettenhandel Swarttouw. Als snel bleek dat Swarttouw ruimte overhield, zodat er een huurder werd gezocht.

Dat werd het in en om Delft bekende garagebedrijf van Preuninger, waar onder meer moderne Chevrolets werden verkocht. Preuninger zelf ging na de Tweede Wereldoorlog wonen in het ernaast gelegen woonhuis. De autohandel trok langzaam maar zeker zo flink aan dat het bedrijf verhuisde naar een grotere accommodatie aan de Mercuriusweg. En ook nu weer ontfermden de beleggers zich over het pand. Het werd uiteindelijk verkocht aan een Chinese restauranthouder die al weer enige tijd het traditionele Chinese eten heeft gecombineerd met het wokken. Ook op Eerste en Tweede Kerstdag uit te proberen. Meer informatie over Delftse panden vind je onder meer op www.achterdegevelsvandelft.nl. In de jaren zestig en zeventig was dit deel van de Brabantse Turfmarkt nog niet autovrij en werd er, waar nu de bomen staan geparkeerd. Na het verdwijnen van de auto’s werd de Turfmarkt opnieuw ingericht en kwamen er bomen, op ongeveer dezelfde plek waar ze ooit stonden. Wat verder opvalt? Fietsen, Delft is een en al fiets…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12