Afbeelding

Hemd van het Lijf: Nico van der Lely (41)

vaste rubrieken

Editie: Week 52, Jaargang 21 |

Nico van der Lely  (41) verwierf landelijke bekendheid met de polikliniek voor jeugd en alcohol, die hij heeft opgericht, samen met kinderpsycholoog Mireille de Visser.

1. Waarom wil je hier, in het Reinier de Graaf ziekenhuis, worden gefotografeerd?
“Omdat ik in het ziekenhuis een groot deel van mijn leven doorbreng. Ik werk hier als kinderarts. Daarnaast heb ik een heel aantal fijne collega’s die ervoor zorgen dat ik mijn werk goed kan doen.”

2. Hoe ben je ooit op het idee gekomen een alcoholpoli te starten?
“Ik ben een man van de werkvloer en het viel me als kinderarts op dat steeds meer jongeren in het ziekenhuis werden opgenomen omdat ze teveel gedronken hadden. Ik dacht ‘wat krijgen we nou?’ en heb samen met Mireille de Visser over een geschikte aanpak nagedacht. Uiteindelijk is er een systeem gekomen waarbij elke jongere die opgenomen wordt omdat hij teveel gedronken heeft, bij mij wordt gemeld. Deze polikliniek voor jeugd en alcohol is uitgegroeid tot landelijk expertisecentrum.”

3. Op welke manier gebeurt dat dan?
“Samen met collega’s hebben we de aanpak met de toenmalige ministers Klink en Rouvoet besproken en zij zagen de voordelen ervan. Zij gaven ons opdracht om vergelijkbare alcoholpoli’s op te starten in Hoorn, Leeuwarden en Eindhoven. Inmiddels zijn we bezig met het verspreiden van ons protocol over een landelijk netwerk van ziekenhuizen. Hiervoor hebben we een subsidie gekregen van het ministerie van VWS. Daarnaast doen we onderzoek met budget van  Zorgverzekeraar DSW. Het leuke is dat het dus op alle gebieden een Delfts initiatief is.”

4. Hebben jullie met de alcoholpoli al resultaten geboekt?
“Absoluut. We merkten in 2012 al dat zeven procent minder jongeren op de alcoholpoli terechtkwam. Verder is de gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met alcohol drinken omhoog gegaan. Daarnaast hebben we samen met de Delftse Joke Ligterink twee boeken geschreven. Het laatste heet ‘De alcoholvrije puber’ en bevat handige tips voor ouders om hun kinderen van de alcohol te houden. Dat is heel belangrijk.”

5. Waarom is dat zo belangrijk?
“Omdat alcohol bij jongeren niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn schade toebrengt. Tweeënveertig procent van de jongeren die twee keer of vaker opgenomen worden omdat ze teveel hebben gedronken, zakken één of twee opleidingsniveaus. Verder leidt alcohol vaak ook tot secundair letsel; jongeren lopen fysieke ongemakken op. Daarnaast worden jongens er vaak agressief van en meisjes depressief, met alle gevolgen van dien.”

6. Wat kunnen lezers van ‘De alcoholvrije puber’ verwachten?
“Het is een praktische gids met goede tips om kinderen van de drank af te houden. Daarnaast geven bekende Nederlanders aan dat zij het ver geschopt hebben door van de drank af te blijven. Zo vertelt Candy Dulfer dat zij nooit gedronken heeft en toch een fantastische jeugd met muziek heeft gehad. Ook tophockeyer Floris Evers laat zien dat hij fysiek nooit zo ver was gekomen als hij alcohol had gedronken.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik mijn ogen openhouden en leren van de succesverhalen van elders. Zo is er in Eindhoven bijvoorbeeld een zeer succesvol programma opgezet om het alcoholgebruik onder jongeren tijdens carnaval te beperken. Ik heb hier samen met de politie, Gemeente en de Provincie aan gewerkt en met succes: de leeftijd waarop jongeren gemiddeld aan alcohol begonnen steeg van 11,4 naar 13,5. Zo zie je dat samenwerking goed kan helpen.”

8. Hoe komt het dat het alcoholgebruik onder jongeren zoveel hoger is dan vroeger?
“Dat komt door verschillende factoren. Ten eerste denk ik dat ouders teveel toestonden. Daarnaast dronk men vroeger alleen bier en over het algemeen vielen ze daar niet van om. Met de zoete drankjes van tegenwoordig gaat dat veel sneller. Daarnaast denk ik dat de jeugd meer geld te besteden heeft en dat ze daardoor meer drinken.”

9. Merk je dat er tijdens de feestdagen meer problemen zijn dan anders?
“Ja, en ik verwacht met Oud en Nieuw een hoos. Jongeren van tussen de zestien en de achttien jaar kunnen dan namelijk nog één avond legaal drinken en ik vrees dat een heel aantal van hen dat ook gaat doen. Ik heb zelf dienst, dus ik zie wel hoe het loopt, maar ik hoop dat ze op een verantwoordelijke wijze met de drank omgaan.”

10. Drink je zelf ook een glas champagne tijdens de jaarwisseling?
“Dit jaar niet, want ik heb dienst. Maar over het algemeen drink ik best weleens een wijntje bij het eten en als ik zelf nasi kook, drink ik er heel graag een biertje bij. Ik heb dan ook niets tegen alcohol in het algemeen, mits er verantwoord mee wordt omgegaan. Voor jongeren betekent dit dat ze het beter kunnen laten staan, omdat het hun hersenen aantast.” (AdW)

 

APART KADER

Maak kans op ‘De alcoholvrije puber’
Nico van der Lely schreef samen met Joke Ligterink het boek ‘De alcoholvrije puber’, een praktische gids, waarbij ouders van pubers tips krijgen over hoe om te gaan met hun kind en alcohol.
De krant Delft op Zondag geeft tien van deze boeken weg. Wilt u kans maken op dit boek, mail dan het antwoord op de volgende vraag naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘prijsvraag’. Met wie richtte Nico van der Lely de polikliniek voor jeugd en alcohol op?

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12