Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Jelle Hermus

vaste rubrieken

De website soChicken.nl van Delftenaar Jelle Hermus (25) trekt maandelijks een kleine 300.000 bezoekers en werd afgelopen maand tijdens de Website van het Jaarverkiezing uitgeroepen tot beste website op het gebied van gezondheid & welzijn.

1. Waarom wilde je hier, in de Coffee Company op de Markt, worden gefotografeerd?
“Omdat ik het lekker vind om in dit soort zaken te werken. Ik geniet van het leven en sta er hier middenin. Bovendien kun je hier genieten van een goede kop koffie. Ik ben een digital nomad, wat inhoudt dat ik overal waar draadloos internet is kan werken.”

2. Wat is soChicken.nl voor een soort website?
“Ik ben er tijdens mijn studie Communicatie en Multimedia Design mee begonnen. Het is ontstaan als hobby en is steeds verder uitgegroeid. Op mijn website verspreid ik simpele tips voor een gelukkiger en succesvoller leven. Dat doe ik door mezelf te ontwikkelen en hierover te schrijven. Hierbij probeer ik de zwaardere onderwerpen begrijpelijk te maken. Ik ben geen lifecoach. Ik verspreid met mijn website vonkjes van inspiratie. Ik help bezoekers te herinneren aan het leven dat ze willen leiden.”

3. Hoe ontwikkel je jezelf?
“Ik lees heel veel. Waar veel mensen voor het slapen gaan fictie lezen, lees ik non-fictie en ook overdag lees ik veel. Ik probeer de interessante zaken die ik lees voor iedereen duidelijker te maken. Verder leer ik van de omgang met mensen. Ik schrijf hier artikelen over. Ook geef ik op soChicken.nl/geluk een gratis eBook weg met vijf basics naar een fijn en gelukkig leven.”

4. Wat is belangrijk in de zoektocht naar een gelukkig leven?
“Ik denk ten eerste dat het belangrijk is dat mensen de dingen die echt mooi zijn ook weten te waarderen. Ik ben van mening dat je in de zoektocht naar geluk vooral toe moet bewegen naar dingen die werken. Zoek je geluk dus niet in materialisme, want dat werkt niet. Wees dus vooral blij met de mooie dingen die je hebt.”

5. Is dat voor veel mensen niet een beetje zweverig?
“Idealistisch is het wel, zweverig niet. Ik probeer juist de kennis die ik uit de boeken die als zweverig ervaren kunnen worden zo nuchter mogelijk neer te zetten en naar praktijksituaties te vertalen. Wat dat aangaat ben ik een nuchtere idealist.”

6. Waar uit dat idealisme zich in bij jou?
“Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat je zelf dingen kunt beïnvloeden. Als de algemene opinie is dat de wereld achteruitgaat, dan ben ik het daar niet mee eens. Als je dat constateert, dan kun je je best doen om die trend te keren. Het verleden is geweest, maar de toekomst maken we zelf. Probeer dingen te veranderen. Dat kan op persoonlijk niveau door misschien anders naar jezelf te kijken, maar ook op groter niveau als je mensen meekrijgt. Wees in ieder geval niet bang om een eerste stap te zetten.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik ervoor zorgen dat Delft koploper wordt op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Zo zou ik meer gebruik maken van bijvoorbeeld zonne-energie en zou ik ervoor zorgen dat er meer groen komt, ook op daken. Verder zou ik voor meer van dit soort flexwerkplekken voor jonge ondernemers zorgen.”

8. Heb je weleens een gebrek aan inspiratie?
“Dat komt zeker weleens voor, ja. Als ik een dag bezig ben met programmeren, ben ik niet echt met levenslessen bezig. Verder is het niet zo dat alles maar vanzelf gaat. Vaak heb ik wel invallen, maar soms ook niet. Uiteindelijk komt het altijd goed want over gezonder leven, succesvoller worden en over welzijn is veel te lezen en te schrijven. Het is zo’n breed gebied.”

9. Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Toen ik begon vond ik dat 40.000 lezers per maand veel was, inmiddels zijn dat er 300.000. We hebben een internationale website gelanceerd en ik hoop dat deze groter gaat worden dan mijn Nederlandse website. Een goeroe wil ik niet zijn, want dat vind ik ten eerste een vies woord en ten tweede ben ik zelf nog maar een leerling. Ik hoop in het vervolg nog meer mensen vanuit heel de wereld met mijn hersenspinsels te kunnen helpen.”

10. Heb je nog een kerstwens voor de lezers van de krant Delft op Zondag?
“Ik denk dat het tijdens de feestdagen belangrijk is dat je je blijft bedenken waarvoor je dankbaar moet zijn. Verder mag je je vooral geen zorgen maken of je het eten wel goed bereid hebt, of je outfit wel past of of je wel op tijd bent. Geniet vooral van het moment.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12