Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 22, Jaargang 30 |

Voor de betere puzzelaars: zoek de verschillen. Dat is misschien wel heel veel werk als je de details van de oude en nieuwe foto goed op je laat inwerken. De plaats van de fotografen, zowel in de jaren ‘60 als afgelopen week, is de galerij op de hoogste verdieping van een van de flats aan het Delflandplein.

Je hebt daar een magnifiek uitzicht over een groot deel van de stad, met links de Hoven Passage, rechts bedrijvigheid rond de Mercuriusweg en rechtdoor de Papsouwselaan richting Westlandseweg. Tiemen van der Reijken maakte zijn foto in een periode dat Delft in zuidelijke richting flink aan het uitbreiden was. Grote plannen met nieuwe wijken als Poptahof en Voorhof. Links op de oude foto zijn net twee flats uit de grond gestampt in een ontwerp dat je toen door heel het land zag: hoogbouw, en dus veel mensen op een vierkante meter en winkels en andere voorzieningen daar direct onder of naast. In sommige steden, zoals Amsterdam (de Bijlmer) en Capelle a/d IJssel werden ontwerpers daar zo enthousiast over dat ze soms wel vier of vijf van dit soort flats aan elkaar bouwden. Voortschrijdend inzicht  - een mooie uitdrukking voor ‘was niet goed, gaan we beter doen’ - zorgde er voor dat veel van dit soort flats werden gesloopt of aangepast. Delft had en heeft niet zo veel van dit soort hoogbouw, behalve dan rond het Delflandplein. Een mooi uitzicht heb je er wel.

De Poptahof is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan en mooi aangepast aan deze tijd. Of zoals Woonbron het op haar website verwoordt: ‘In Poptahof woon je in het ‘hart’ van de stad met het gemak van alle voorzieningen in de buurt. Van een veelzijdig winkelaanbod en supermarkten tot goede openbaar vervoervoorzieningen, een brede school, het buurthuis, zorg- en welzijnsvoorzieningen, sportmogelijkheden en een fantastisch wijkpark. De infrastructuur rondom de buurt is recent vernieuwd waardoor Poptahof nog beter bereikbaar is met fiets, auto en openbaar vervoer. Poptahof ligt op slechts twee tramhaltes afstand van zowel de historische binnenstad als het centraal station. Ontdek de kwaliteiten van deze veelzijdige stadsbuurt in Delft’. De rest van de verschillen tussen de twee foto’s? Goed weekend!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12