Afbeelding

Hemd van het Lijf: Menno Olde Riekerink-Smit (42)

vaste rubrieken

Editie: Week 49, Jaargang 21 |

Menno Olde Riekerink-Smit (42) is voorzitter van de onlangs opgerichte stichting Verzet de Zinnen, die zich sterk maakt voor een betere beleving van de poëzie in Delft.

1. Waarom wilde je hier, voor Kadmium kunstencentrum, worden gefotografeerd?
“Omdat stichting Verzet de Zinnen in zijn huidige vorm hier ontstaan is. Tijdens Delft Fringe speelde ik hier met mijn formatie RAU!. Na het optreden vroeg José Zeldenthuis of ik het leuk vond om een dichtersmiddag te organiseren. Later sprak ik hier met Hans Dunlop en die gaf aan zich er ook sterk voor te willen maken. Zodoende kwamen we op het idee van de stichting.”

2. Wat is het doel van Verzet de Zinnen?
“Wij willen Delftenaren stimuleren om zowel actief als passief met poëzie bezig te zijn. Zo willen we dichters en singer-songwriters een podium bieden. Daarnaast zetten we ons in om samenwerking tussen artiesten, instellingen en initiatieven in Delft te bewerkstelligen, zodat er echt een cultureel platform ontstaat.”

3. Hoe gaan jullie dat aanpakken?
“We gaan een deel van de programmering voor Miles, de Beierd, de Sjees, Plan B en Kadmium regelen en bij Café de V een poetry slam organiseren. Dat wordt wel heel bijzonder. Op die avonden worden vier professionele slammers uitgenodigd en is er een open podium. Dit geldt niet alleen voor poetryslammers, maar ook voor singer-songwriters. Met Hans van der Maas en Jelmer van Lenteren hebben we daarbij een zeer deskundige jury.”

4. Waarom is het zo belangrijk om mensen voor poëzie te interesseren?
“Omdat spelen met taal ontzettend leuk is. Daarbij is het ook nog eens heel goed voor je ontwikkeling. Verder is het fijn om te laten zien dat ook de poëzie zich ontwikkelt. Het gaat allang niet alleen meer om dichters die statig hun gedichten voordragen vanachter een lessenaar. Het kan ook heel publiekgericht zijn.”

5. Hoe ben je zelf ooit met dichten begonnen?
“Zodra ik kon schrijven, ben ik meteen gaan dichten. Sommige kinderen schreven in een dagboek, ik schreef mijn gedachten in rijmvorm van me af. Al snel bleek dat ik dat erg leuk vond en dat ik het nog leuker vond om ze voor te dragen. Ik zie mezelf als een performancedichter en bij mijn formatie RAU! maak ik gedichten die ik baseer op de songteksten van de twee singer-songwriters met wie ik samenwerk.”

6. Heb je een favoriete dichter?
“Ik vind Hans Andreüs erg goed en dan vooral het gedicht ‘Voor een dag van morgen’.  Verder ben ik groot fan van Ilja Leonard Pfeijffer. Wat hij maakt zijn bijna geen gedichten meer, maar meer songteksten. Dat vind ik erg mooi en die crossover is ook iets waar wij als stichting Verzet de Zinnen naar op zoek gaan.”


7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“Zou ik ervoor zorgen dat er geld blijft voor goede evenementen in Delft, zodat deze niet puur en alleen afhankelijk worden van crowdfunding. Als dat van de grond zou komen, zou dat betekenen dat het mijn taak wordt om de goede evenementen met elkaar samen te laten werken. Als dat lukt, denk ik dat Delft nog meer gaat bruisen.”

8. Wat merkt Delft op korte termijn van jullie inspanningen?
“De agenda is te vinden op onze facebookpagina www.facebook.com/verzetdezinnen en op www.verzetdezinnen.nl. Daar is te vinden dat we 8 december vanaf 15.00 uur een programma in de Beierd hebben en op zaterdag 14 december om 17.00 uur in Miles zijn met Michiel Ebben en Jelmer van Lenteren. De dag erna hebben we vanaf 14.00 uur een uitgebreid programma in Kadmium. Verder hebben we vanaf de derde maandag van december wekelijks tussen acht en negen ’s avonds een programma op Stadsradio Delft, waarin we lokale dichters een podium geven.”

9. Hoe worden jullie activiteiten bekostigd?
“Op dit moment zijn we vooral aangewezen op de goodwill van de artiesten met wie we werken en de horecaondernemers die bereid zijn ons een podium te bieden. Daarnaast zijn we dit weekend op de website www.voordekunst.nl met een crowdfundingactie gestart, waarbij we hopen dat Delft laat zien dat ze ons willen helpen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er in Delft een heel grote markt is voor poëzie en singer-songwriters. Sponsors voor het festival zijn altijd welkom en belangstellenden kunnen mailen naar verzetdezinnen@gmail.com.”

10. Waar hopen jullie als stichting over een jaar te staan?
“Voorlopig werken we toe naar een piekmoment op 15 en 16 maart, wanneer we het festival Dichter bij de Bar organiseren. Verder hebben we heel veel ideeën voor workshops die we willen aanbieden. Bovendien denken we aan een training met betrekking tot het voordragen van gedichten en hopen we een aantal ludieke evenementen op poten te kunnen zetten.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12