Afbeelding

Hemd van het Lijf: Ewout van Oosten

vaste rubrieken

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

Delftenaar Ewout van Oosten (40) is zendingswerker en één van de initiatiefnemers achter de buurttuin achter de Marcuskerk aan de Roland Holstlaan.

1. Waarom wilde je hier, in jullie buurttuin, worden gefotografeerd?
“Omdat dit de thuisbasis van onze missionaire community is. Iedereen die dat wil kan hier binnenlopen voor een praatje. Tot op heden hebben we er nog niet heel veel over gecommuniceerd, maar de buurt weet ons al aardig te vinden. Verder vieren we hier in de komende weken kerst in de wijk.”

2. Hoe gaat jullie Kerst er hier dan uitzien?
“We zijn hard aan het werk aan een levende kerststal, waarin we basisschoolleerlingen uit de wijk de geboorte van een heel bijzonder kind gaan laten beleven. Het wordt een echte kerstervaring, waarbij ze door herders van school worden opgehaald en ze vervolgens door de wijk lopen en het verhaal verteld krijgen.”

3. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
“Er worden in Delft rond de Kerst verschillende activiteiten georganiseerd; het grootste deel hiervan concentreert zich in de binnenstad. Dat het gedaan wordt is hartstikke leuk en het moet ook vooral blijven gebeuren; wij wilden ernaast iets in Voorhof, de dichtstbevolkte wijk van Delft, doen.”

4. Wanneer en waarom besloot jij je leven aan God te wijden?
“Dat was toen ik een jaar of eenentwintig was. Ik deed een opleiding geografie en zat in een persoonlijke crisis. Dat was zelfs zo erg dat ik suïcidaal was. God heeft me op dat moment gered en daarom heb ik voor Hem gekozen.”

5. Op welke manier heeft hij je dan gered?
“Dat vind ik moeilijk om uit te leggen. Het komt erop neer dat ik op de bodem van de put zat en Hem aanriep. Nadat ik dat gedaan had, gebeurde er een reeks van toevallige dingen, die niet toevallig kunnen zijn. Voor die tijd was God streng en keek hij van een afstand toe; vanaf dat moment staat hij bij me en is hij er voor me.”

6. Hoe ziet je dagelijks leven er nu uit?
“Mijn vrouw en ik zijn zendingswerker voor Operatie Mobilisatie Nederland, zowel op lokaal als nationaal en internationaal niveau. Samen met onze community-genoten willen ons leven met anderen delen. Lokaal doe ik dat vooral in de buurttuin, op nationaal niveau stuur ik een team van lieden met gelijksoortige projecten aan en op internationaal niveau bedenken we hoe het geloof relevant kan zijn in de steeds veranderende samenleving.”

7. Als ik burgemeester van Delft, dan...
“... zou ik zeker even langskomen bij Kerst in de Voorhof om te proeven wat hier allemaal voor moois gebeurt.”

8. Wat kunnen belangstellenden in de buurttuin doen?
“Het is vooral een ontmoetingsplek in de wijk waar je altijd voor een praatje terecht kunt. Verder organiseren we elke vrijdag internationaal café voor internationale studenten, is er jaarlijks een barbecue voor alle nieuwe studenten en willen we binnenkort met buurtmaaltijden beginnen. Boodschap hierbij is dat we mensen willen samenbrengen.”

9. Gaat er niet enorm veel energie in de organisatie zitten?
“Dat valt heel erg mee, want het zijn vooral kleine stappen die uiteindelijk alleen maar energie opleveren. Zo kwam mijn vrouw, Amerikaanse van geboorte, eens met het idee om Thanksgiving met buren te vieren. Ze stelde voor om alle buren op de galerij bij ons thuis uit te nodigen. Mijn eerste reactie was dat dat niet kon. Uiteindelijk deden we het en leerden we onze buren echt kennen.”

10. Heb je nog een boodschap voor de lezers?
“Voor mij is Kerst het feest van God in de buurt en mijn wens is dat mensen mogen proeven dat dat feest heel goed smaakt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12