Afbeelding

Hemd van het Lijf: Joost van Heijenoort

vaste rubrieken

Editie: Week 26, Jaargang 22 |

Joost van Heijenoort (41) neemt met zijn team ‘Cool Runnings’ deel aan het WK parachutespringen, dat van 24 tot en met 31 augustus in Tsjechië wordt gehouden.

1. Waarom wilde je hier, bij Biercafé Doerak, worden gefotografeerd?
“Ten eerste omdat dit een leuk café vind waar je een lekker biertje kunt drinken.  Daarnaast ken ik de eigenaresse en zij sponsort ons team. Wij krijgen een vat bier dat we hier aanstaande maandag mogen aanbreken en wat het vat aan geld opbrengt, krijgen wij.”

2. Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan parachutespringen?
“De hoogte en de snelheid hebben me altijd gefascineerd. Vanaf mijn vijftiende wilde ik parachutespringen, maar ik dacht dat het al snel te duur zou zijn, dus ging het plan in de ijskast. Totdat ik het er aan het eind van mijn studententijd met een vriend over had. Hij had hetzelfde idee en we een reis van twee weken naar Frankrijk georganiseerd.”

3. En dat beviel?
“Inderdaad. We waren met zeven jongens, waarvan er vier op dit moment nog steeds aan parachutespringen doen. De sport werkt verslavend. In het begin is het vooral de spanning en de kick; erna raak je eraan verslaafd en wil je die adrenalinekick vaker meemaken. Als je je erin gaat verdiepen, blijkt het een hele sport met allerlei disciplines te zijn.”

4. Herinner je je het gevoel van je eerste sprong nog?
“Nee, de eerste ging op de automatische piloot. De derde was voor mij het spannendst. Dan heb je een beetje door wat er van je wordt verwacht en heb je een beter idee van wat je doet. Bij de tweede keer was ik vergeten mijn parachute te openen en deed de instructeur wat. Zo ben je in het begin van je derde sprong natuurlijk heel zenuwachtig.”

5. Hoe zijn jullie als team bij elkaar gekomen?
“In 2006 zijn we met vijf jongens als team begonnen. Het was echt een vriendenteam. Toen er één van de jongens mee moest stoppen, is er een ander bijgekomen en zijn we het nog serieuzer gaan aanpakken. Uiteindelijk kwamen we als team op het hoogste niveau van Nederland terecht en plaatsten we ons via het NK voor het WK.”

6. Op welke manier bereiden jullie je voor op het WK?
“Dat is een grappige vraag, want we zijn al lid geworden van het NOC*NSF. Bovendien lopen we bij een sportpsycholoog en doen we aan yogaoefeningen. Daarnaast trainen we natuurlijk keihard: aan het begin van het jaar hebben we een trainingskamp in Florida gehad, waar we in een week tijd zeventig sprongen hebben gemaakt. Daarnaast doen we van 3 tot 5 juli mee aan het Nederlands Kampioenschap in Teuge.” 

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik het mogelijk maken dat Joost van Heijenoort een demonstratiesprong mag maken, waarbij hij op de Markt landt. Het lijkt me prachtig om zo’n sprong te maken en om het te mogen is de toestemming van degene aan wie het grondgebied toebehoort verplicht. In dit geval is dat denk ik de burgemeester.”

8. Hoe schat je jullie kansen in op het WK?
“Er doen zo’n vijfenveertig teams mee en als we rond de twintigste plaats weten te eindigen vind ik dat een heel goede prestatie. Er is namelijk een top-10 van landen waarbij de teams uit professionele skydivers bestaan. Die mannen komen wel aan zo’n zevenhonderd sprongen per jaar. Bij ons zijn dat er, in het gunstigste geval, misschien honderdvijftig.”

9. Hoe staat het parachutespringen er in Nederland op als sport?
“Op dat gebied is nog de nodige winst te behalen, al is het wel al een aparte tak binnen de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart. In bijvoorbeeld Frankrijk en België is het wel serieuzer, want daar kun je parachutespringen binnen de sportopleiding als vak kiezen. Wij doen als team wel ons best om de sport meer op de kaart te krijgen. Zo geven we bijna allemaal les; één van onze teamleden heeft zelfs een school naast zijn normale baan.”

10. Had je ooit verwacht mee te doen aan een WK?
“Absoluut niet; als je het me een paar jaar geleden had verteld, had ik je uitgelachen. Ik doe de sport nu zo’n vijftien jaar en ben zo’n achttienhonderd sprongen verder. Dan is het natuurlijk hartstikke mooi om aan een wereldkampioenschap mee te kunnen doen. We gaan ervan genieten! Mensen die ons willen volgen kunnen dat via www.facebook.com/Coolrunningsskydive of www.coolrunnings-skydive.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12